رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با اعلام اینکه فساد گستردهای در خرید و فروش تضمینی گندم شکل گرفته، گفت که سالانه ۷۰۰ هزار تن ضایعات همچون شن و خاک و ضایعات گندم وارد پروسه خرید و فروش و تحویل میشود. محمدرضا مرتضوی ضرر حاصل از این تقلب را تا هزار میلیارد تومان ارزیابی کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، مرتضوی با اشاره به بیتوجهی مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به «فساد گسترده» در خرید، فروش و تحویل گندم در کشور گفت دلالان ضایعاتی همچون شن و خاک را با گندم مخلوط میکنند و به دولت میفروشند:
«ما سه سال است به وزیر جهاد کشاورزی هشدار داده و متذکر شدهایم که فساد گستردهای در سیستم خرید تضمینی گندم شکل گرفته است اما توجهی نمیشود.»
به گفت مرتضوی از این طریق سالانه حدود هزار میلیارد تومان بودجه از بیتالمال به «جیبهای خاص» میرود.
او با ابراز تاسف از فسادی که در این پروسه شکل گرفته گفت:
«سیستم مافیایی و فساد گسترده در سیستم خرید تضمینی گندم شکل گرفته که بارها در مورد آن به وزیر جهاد کشاورزی هشدار دادیم اما جوابی که از ایشان شنیدیم این بود که “اشکالی ندارد، به جیب کشاورز میرود”؛ در حالی که ما مطمئن هستیم این اقدامات کار کشاورز نیست بلکه کار دلالانی است که گندم را از کشاورز خریده و به دولت میفروشند و دست برخی از مدیران نیز در کار است.»
به گفته مرتضوی طبق قانون در فرایند خرید تضمینی گندم برای جلوگیری از تحویل ضایعات و شن و خاک همراه گندم، باید از توری استاندارد استفاده کنند اما مسوولان مربوطه در مراکز خرید گندم برای آنکه تخلف خود را بپوشانند، به جای استفاده از توری استاندارد از توری غیر استاندارد که ضایعات و شن و خاک را از خود عبور میدهد استفاده میکنند.
رئیس کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران با اشاره جلسه سال گذشته خود با نماینده وزارت جهاد کشاورزی گفت که نماینده وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به هشدارها درباره ورود ضایعات در گندم جمله زشتی بیان کرده که با پاسخ تند بقیه اعضای جلسه مواجه شده است.
در همین زمینه رئیس انجمن آرد سازان هم با اشاره به بازدید رئیس یکی از دستگاههای نظارتی از یک کارخانه تولید آرد گفته است گندم ورودی به کارخانههای آرد به طور متوسط ۱۰ درصد آشغال و ضایعات دارد.
در مرداد ماه گذشته هادی هاشمیان، از مسئولان قضائی استان گلستان خبر از بازداشت مدیر غله شهرستان گنبد کاووس به اتهام ترکیب کردن گندم با فضولات حیوانی در کارخانههای تولید آرد داد.
به گفته هاشمیان ۹ نفر در این رابطه دستگیر و زندانی شدهاند.
این مقام قضایی اما برآورد دقیقی از فساد مالی یا زمان شروع این ماجرا در شهرستان گنبد کاووس ارائه نکرد.
نماینده سبزوار در مجلس هم تیر ماه سال گذشته گفت که فساد و کلاهبرداری به سازمان غله نیز راه پیدا کرده است:
«مافیای گندم با مساعدت عواملی که در سازمان غله دارد، گندم را به انبارهای روباز منتقل میکند، به آن شن و ماسه اضافه میکند یا آن را به آب میبندد و به این ترتیب هزاران تن به وزن گندم خریداری شده اضافه میکند و سود کلان میبرد. در استان خراسان رضوی و در اغلب استانهایی که زیر کشت گندم قرار دارند، این روش شایع شده است.»
- در همین زمینه