کمیته روابطه خارجی مجلس نمایندگان آمریکا زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان را به کنگره فراخواند تا دلایل شکست مذاکرات صلح دوحه را برای نمایندگان مجلس توضیح دهد. در همان حال سخنگوی طالبان اعلام کرد اگر حملات ارتش آمریکا متوقف شود، مانعی برای عقبنشینی آنها از افغانستان ایجاد نمیکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز الیوت انگل، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، زلمی خلیلزاد که رهبری مذاکرات با طالبان را به نمایندگی از آمریکا به عهده داشت برای حضور در جلسه علنی استماع به این کمیته احضار کرده است. این جلسه پنجشنبه هفته آینده برگزار میشود.
انگل گفته است چندین بار از خلیلزاد دعوت کرده برای ارائه توضیحات درباره مذاکرات صلح با طالبان به کنگره بیاید اما نماینده آمریکا در امور افغانستان این دعوتها را بیپاسخ گذاشته است. به گفته رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، وزارت خارجه آمریکا هم به درخواستهای کنگره برای ارائه توضیحات درباره سیاست خارجی ایالات متحده در قبال افغانستان پاسخ نداده است. انگل هفته گذشته در نامهای سرگشاده نوشته بود:
«بیش از دو هزار سرباز آمریکایی در افغانستان کشته شدهاند و با این حال دولت آمریکا به مجلس و به مردم درباره روند مذاکرات صلح توضیح نمیدهد و نمیگوید که چگونه میخواهد این جنگ طولانی را به پایان برساند.»
رئیس جمهوری آمریکا بامداد سهشنبه ۱۹ شهریور/ ۱۰ سپتامبر پیش از آغاز سفرش به کارولینای شمالی در جمع خبرنگاران در کاخ سفید درباره چشمانداز مذاکرات صلح با طالبان گفته بود:
«مذاکرات مُرد. مذاکرات مُرد. تا آنجا که به من ربط دارد مذاکرات مُرده است.»
طالبان: حیرتزده شدیم
دونالد ترامپ طی تعطیلات آخرهفته در توییتی اعلام کرد، گفتوگوهای صلح با شورشیان طالبان را متوقف کرده است. رئیس جمهوری آمریکا نوشت قصد داشت یکشنبه ۸ سپتامبر به صورت «پنهانی» با نمایندگان طالبان و اشرف غنی در کمپ دیوید ملاقات کند اما پس از اینکه به او اطلاع داده شد که طالبان مسئولیت حمله ۵ سپتامبر در کابل را پذیرفته، ملاقات را لغو و گفتوگوهای صلح را متوقف کرده است. در این حمله یک سرباز آمریکایی جان خود را از دست داد.
الیوت انگل، رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در نامه سرگشاده خود نوشته است:
«ماههاست که پرسش ما درباره روند مذاکرات صلح بیپاسخ مانده و حالا پرزیدنت میگوید مذاکرات مرده است. شخصی که مسئولیت هدایت مذاکرات به عهده داشت اکنون باید توضیح دهد که چه اتفاقی افتاده است.»
در همان حال سهیل شاهین سخنگوی طالبان جمعه ۲۲ شهریور/ ۱۳ سپتامبر در گفتوگو با شبکه الجزیره گفته است طالبان از توقف مذاکرات صلح با آمریکا به دستور ترامپ غافلگیر و شگفتزده شدهاند:
«ما حیرت کرده بودیم. چون پیشنویس توافقنامه صلح آماده شده بود.»
سخنگوی طالبان در ادامه این مصاحبه ادعا کرد که توقف حملات به دولت اشرف غنی و ارتش افغانستان موضوع مذاکرات صلح در دوحه نبود. قرار بود توقف حملات در چارچوب گفتوگوهای بینافغان مطرح شود. طالبان اما دولت غنی را به رسمیت نمیشناسد و گفتوگوهای بینافغان را به عقبنشینی سربازان آمریکایی از خاک افغانستان موکول کرده بود.
سخنگوی طالبان در مصاحبه با الجزیره اعلام کرد که اگر ارتش آمریکا دست از حملات و بمبارانها بردارد، میتواند بدون درگیری از افغانستان عقبنشینی کند. در غیر اینصورت طالبان همچنان مانند ۱۸ سال گذشته به حملاتش به ارتش آمریکا ادامه میدهد.
«اگر آمریکاییها به ما حمله نکنند و عقبنشینی کنند و توافق را هم امضا کنند، بله، ما به آنها حمله نمیکنیم. اما اگر به ما حمله کنند، به بمبارانها و حملات شبانه ادامه دهند، آنگاه همه چیز مثل ۱۸ سال گذشته خواهد بود.»
بیشتر بخوانید: