در پی تنش اخیر میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان، حسن نصرالله بار دیگر اسرائیل را تهدید کرد و گفت دیگر خط قرمزی برای مقابله حزب‌الله با اسرائیل وجود ندارد اما این به‌معنای نقض قطعنامه سازمان ملل نیست.

حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، سه‌شنبه ۱۹ شهریور / ۱۰ سپتامبر در گردهمایی مراسم عاشورا
حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، سه‌شنبه ۱۹ شهریور / ۱۰ سپتامبر در گردهمایی مراسم عاشورا

به‌گزارش رویترز، حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان، سه‌شنبه ۱۹ شهریور / ۱۰ سپتامبر در گردهمایی مراسم عاشورا تأیید کرد که حزب‌الله برای نخستین بار یک پهپاد اسرائیل را سرنگون کرد.

حزب‌الله لبنان روز گذشته دوشنبه ۱۸ شهریور / ۹ سپتامبر پس از گذشت حدود یک هفته از یک حمله مرزی اسرائیل، اعلام کرد که با تسلیحات ضد هوایی یک فروند پهپاد اسرائیلی را هنگام گذشتن از فراز مرزهای فلسطین و لبنان به سوی منطقه رامیه (جنوب لبنان) شناسایی و این هواپیما را در این منطقه سرنگون کرده است. ارتش اسرائیل با تکذیب این خبر اعلام کرد که یک فروند پهپاد جاسوسی کوچک صبح روز یکشنبه در این منطقه سقوط کرده و هیچ نشانه‌ای از آن‌که حزب‌الله لبنان به حضور این پهپاد در حریم هوایی لبنان پی برده باشد وجود ندارد.

حسن نصرالله در مراسم عاشورا گفت: «با وجود همه تهدیدها و ارعاب، امروز ما بر تعادل قدرت تأکید می‌کنیم و نیروی بازدارنده‌ای را که از کشور ما محافظت می‌کند، تقویت می‌کنیم.»

او همچنین افزود که دیگر خط قرمزی برای حزب‌الله در حفاظت از لبنان در مقابل اسرائیل وجود ندارد.

با این حال رهبر حزب‌الله تأکید کرد که این به معنای آن نیست که قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل که به جنگ سال ۲۰۰۶ خاتمه داد نقض می‌شود، بلکه به معنای آن است که لبنان و مردمش حق دفاع از خود را دارند.

بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت که در ۱۱ اوت ۲۰۰۶ برای پایان دادن به جنگ میان حزب‌الله لبنان و اسرائیل صادر شد، حزب‌الله باید به ساحل شمالی رودخانه لیتانی در جنوب لبنان عقب‌نشینی می‌کرد تا راه را برای استقرار ارتش ملی لبنان و نیروهای پاسدار صلح هموار سازد و ارتش اسرائیل موظف شده بود با آغاز استقرار این نیروها، نیروهای خود را از مناطق جنوبی لبنان خارج کند.

قطعنامه شورای امنیت همچنین تمام سلاح‌های غیرمجاز را بین رودخانه لیتانی و مرز بین اسرائیل و لبنان که تحت نظارت سازمان ملل قرار می‌گرفت ممنوع اعلام کرد.

در حالی که حزب‌اللهِ مسلح به سلاح‌های سنگین، سلاح‌های خود را دور از چشم نگه داشته و قول احترام به قطعنامه ۱۷۰۱ را می‌دهد، همچنان در جنوب لبنان جایی که از پشتیبانی گسترده برخوردار است، حضور پررنگی دارند.

دولت لبنان بارها از پروازهای منظم اسرائیل در حریم هوایی خود به سازمان ملل شکایت برده و معتقد است که اسرائیل قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت را نقض می‌کند.

تنش بین اسرائیل و حزب‌الله در روزهای پایانی ماه اوت اوج گرفت. ارتش اسرائیل ۴ شهریور/ ۲۶ اوت با پهپاد به دره بقاع حمله هوایی کرد و سپس یک هفته بعد (۱۰ شهریور، یکم سپتامبر) در بیانیه‌ای اعلام کرد چند موشک ضد تانک از خاک لبنان به سمت یک پایگاه نظامی در اسرائیل شلیک شده و «به چند هدف» اصابت کرده است. برخی از خبرگزاری‌ها این اهداف را یک پایگاه نظامی و چند خودروی نظامی در نزدیکی شهرک یهودی‌نشین افیفیم در شمال اراضی اشغالی عنوان کرده‌ بودند. در پی تبادل آتش بین اسرائیل و لبنان، سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان از آمریکا و فرانسه خواست در این بحران مداخله کنند.

این مبادله کوتاه آتش شدیدترین گلوله‌باران دو طرف از جنگ سال ۲۰۰۶ تاکنون بود.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان روز سه‌شنبه اعلام کرد که لبنان به قطعنامه ۱۷۰۱ پایبند است. او اما اسرائیل را به نقض این قطعنامه متهم کرد.

عون در توییتر نوشت: «هرگونه افزایش تنش [توسط اسرائیل] باعث بی‌ثباتی در منطقه مرزی خواهد شد.»

حسن نصرالله در سخنان سه‌شنبه خود ‌تحریم‌های آمریکا علیه ایران و متحدانش، از جمله حزب‌الله را محکوم کرد و آن را «تجاوزگری دولت آمریکا» خواند و آن را نتیجه شکست سیاست آمریکا در جنگ‌های نیابتی در لبنان، سوریه و عراق دانست.

ماه گذشته وزارت خزانه‌داری آمریکا مؤسسه مالی «جمال تراست بانک» لبنان را به دلیل آن‌چه آن را تسهیل مبادلات مالی حزب‌الله لبنان خواند، تحریم کرد. این مؤسسه در بیانیه‌ای اتهامات وارد شده از سوی آمریکا را رد کرد.

این بخشی از فشارهای سال‌های اخیر آمریکا در کنار تحریم‌ها علیه ایران برای محدود کردن بودجه حزب‌الله است.

حسن نصرالله در این‌باره گفت اگر تحریم‌ها بر مردم لبنان فشار وارد کنند حزب‌الله آنگاه باید «طور دیگری رفتار کند». او اما توضیح بیشتری در این زمینه ارائه نداد.

بیشتر بخوانید: