کشاورزان و ساکنان بلداجی در چهارمحال و بختیاری سه سال پیش در اعتراض به انتقال آب چغاخور سبزکوه به سفیددشت بروجن تجمع کردند. دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ده‌ها تن از آنها را به حبس‌های تعزیری چند ماهه و ضربه‌های شلاق محکوم کرد.

نیروهای ضد شورش در مقابل معترضان به انتقال آب از بلداجی، ۲۹ تیر ۱۳۹۵

کانال تلگرامی «صدای پای آب» سه‌شنبه ۱۹ شهریور تصویر حکم قضائی شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری دو شهرستان بروجن را منتشر کرد که نشان می‌داد ده‌ها کشاورز بلداجی با مجموعاً ۳۴۴ ماه حبس تعزیری و ۲۵۸۰ ضربه شلاق مواجه شده‌اند.

بر اساس این حکم که ۹ مرداد ۱۳۹۸ صادر شده است، ۸۶ متهم از ۱۰۳ متهم پرونده به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» ‌و «تمرد نسبت به مأموران دولت در حین انجام وظیفه» هر کدام به چهار ماه حبس تعزیری و ۳۰ ضربه شلاق محکوم شدند.

همزمان این دادگاه به ریاست محسن هادی دستور داد که دیه صادق نادری، کشاورز کشته‌شده در تجمع‌ها به دلیل غیرقابل شناسایی بودن قاتل او از سوی دولت پرداخت شود. بر اساس حکم،‌ قاتل نقاب بر چهره داشته است.

دادگاه همچنین دستور پرداخت دیه مصدومان این اعتراض را نیز صادر کرد. بر اساس حکم، ضاربان مصدومان شناسایی نشده اند.

در شرح حکم دادگاه آمده است که علاوه بر پلیس ضدشورش، «نیروهای بسیج و سپاه پاسداران» هم در سرکوب اعتراض‌ها شرکت داشته اند.

حکم علیه کشاورزان بلداجی پس از صدور سلسله‌ای از احکام سنگین علیه فعالان کارگری،‌ مدنی و سیاسی در هفته‌های اخیر صورت می‌گیرد.

شماری از ساکنان بلداجی که غالباً کشاورز بودند، ۲۹ تیر ۱۳۹۵ به طرح انتقال آب چغاخور به سفیددشت بروجن اعتراض کردند. این اعتراض‌ با دخالت نیروهای امنیتی به خشونت کشیده شد. یک تن کشته شد، ۱۰۸ تن مجروح و بیش از ۷۰ تن دستگیر شدند.

درگیری پلیس ضدشورش با کشاورزان بلداجی در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی نیز به بحث گذاشته شد.

طرح انتقال آب برای تأمین آب کارخانه فولاد سفیددشت تهیه شد. پس از آغاز عملیات لوله‌گذاری برای انتقال آب بلداجی برای مصرف این کارخانه بود که مردم برای جلوگیری از اجراشدن طرح اعتراض کردند.

به گفته اردشیر نوریان، نماینده شهرکرد در مجلس شورای اسلامی، ساکنان بلداجی با تأسیس کارخانه فولاد سفیددشت و با انتقال آب آشامیدنی مردم شهر به این کارخانه مخالف‌ بودند.

با این وجود، اعتراض‌های مردمی از سه سال پیش از تیر ۹۵ آغاز شده بود. آنها نگران خشک شدن چاه‌های کشاورزی، قنات‌ها و رودخانه‌ها هستند.

فعالان محیط زیست نیز این طرح را مخرب می‌دانند. شبکه تشکل‌های غیردولتی محیط زیستی و منابع طبیعی استان چهار محال و بختیاری همان زمان در بیانیه‌ای به دلیل اعتراض‌های خونین تیر ۹۵ خطاب به معصومه ابتکار، رئیس وقت سازمان حفاظت محیط زیست خواهان توقف پروژه طرح انتقال آب شدند.

آنها نوشتند که تالاب چغاخور به دلیل احداث سد روی آن در دهه ۱۳۷۰ در وضعیت بدی است و طرح انتقال آب به سفیددشت آن را در معرض «خطر نابودی» قرار دارد.

ایران بیش از ۱۵ سال است که با خشکسالی مستمر مواجه است، هرچند باران‌های سیل‌اسای ابتدای سال جدید کمی وضعیت را بهبود بخشید. افزون بر این تغییرات اقلیمی ناشی از گرمایش جهانی، خشکسالی دوره‌ای، برداشت‌های بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی و توسعه فزاینده کشاورزی سبب کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و بحران آب شده است.


در همین زمینه: