منابع آگاه به رسانه‌های افغانستان و ایالات متحده گفته‌اند که محمداشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان به زودی به واشنگتن سفر خواهد کرد. پیش از این گزارش‌هایی از این سفر و نیز تعویق آن منتشر شده بود. دولت افغانستان منتقد جدی توافق مقدماتی ایالات متحده و گروه طالبان افغانستان برای دستیابی به صلح در این کشور است.

دولت اشرف غنی منتقد توافق آمریکا با طالبان است

روزنامه «هشت صبح» کابل شنبه ۷ سپتامبر / ۱۶ شهریور سفر اشرف غنی به آمریکا را از قول وحید عمر،‌ رئیس عمومی اداره ارتباطات عامه و استراتژیک ریاست‌جمهوری افغانستان و نبی مصداق، مشاور غنی در امور مطبوعات تأیید کرد.

این دو مقام رسمی اما جزئیاتی از زمان و هدف این سفر ارائه نداده اند.

همزمان روزنامه آمریکایی وال‌استرتیب ژورنال جمعه ۶ سپتامبر / ۱۵ شهریور به نقل از یک مقام ارشد افغان نوشت که اشرف غنی درباره توافق مقدماتی صلح آمریکا و افغانستان به واشنگتن سفر می‌کند.

کابل منتقد این توافق است و به گزارش وال‌استرتیب ژورنال، اشرف غنی خواهان به تأخیر انداختن در پذیرش هر توافقی تا پس از انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۸ سپتامبر در افغانستان است.

هنوز به صورت رسمی مشخص نیست که آیا کاخ سفید به صورت رسمی از رئیس‌جمهوری افغانستان برای این بازدید دعوت کرده است یا نه. اما روزنامه هشت صبح در یادداشتی عنوان کرده است که سفر به دعوت آمریکا صورت می‌گیرد.

سفارت کابل در آمریکا و وزارت خارجه ایالات متحده از اظهارنظر درباره این سفر خودداری کرده اند.

آمریکا اعلام کرده است که بر سر اصول با گروه جهادی طالبان به توافق رسیده اند.

زلمی خلیل‎زاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان دوشنبه ۱۱ شهریور / ۲ سپتامبر پس از دیدارهای جداگانه با محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت افغانستان در ارگ، پیش‌نویس توافق صلح آمریکا با طالبان را به رهبران دولت وحدت ملی ارائه داد. بر این اساس در مرحله اول حدود پنج هزار سرباز آمریکایی در ۱۳۵ روز از پنج پایگاه ایالات متحده خارج می‌شوند و در مقابل طالبان خشونت‌ها را کاهش خواهند داد.

دولت افغانستان که در روند مذاکرات مشارکت نداشت، منتقد این توافق است. سفر غنی تلاش کابل برای تأثیرگذاری بر این قرارداد تفسیر شده است.

خلیل‌زاد دوشنبه این هفته گفته بود که طرح صلح با طالبان در صورت پذیرش آن از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده اجرایی خواهد شد.

اما ترامپ هنوز موافقت خود را اعلام نکرده است. به گزارش وال استریت ژورنال، خلیلزاد برای ادامه مذاکرات پنج‌شنبه ۵ سپتامبر بار دیگر به دوحه قطر سفر کرده است.

کابل منتقد چه بخش‌هایی از توافق است؟

دولت افغانستان امضای توافق با طالبان در دوحه را اعطای مشروعیت به این گروه می‌داند.

یک مقام ارشد افغان به وال‌استریت ژورنال گفته است که «این کار تقریباً به آنها جایگاه یک دولت را اعطا کرد».

این مقام افغانستانی همچنین ایراد دیگر توافق را چنین توضیح داده است: «مشخص نیست اگر زمانی طالبان به تعهداتش به ایالات متحده عمل نکند، چه اتفاقی خواهد افتاد. هیچ تضمینی برای انجام هیچ اقدامی دراین‌باره [در توافق] وجود ندارد».

کابل همچنین به اینکه ایالات متحده اجازه داده طالبان توافق را تحت عنوان «امارت اسلامی افغانستان» امضا کند، معترض است. هرچند آمریکا گفته است که امارت اسلامی خط قرمز است.

اختلاف دیگر این است که مقام‌های کابل می‌خواهند هر توافقی به تصویب پارلمان این کشور برسد. خلیلزاد اما خواهان اعطای قدرت تصمیم‌گیری نهایی به هیأت مذاکره‌کننده در گفت‌و‌گوهای برنامه‌ریزی‌شده در اسلو نروژ است.

یک منبع آگاه در ریاست جمهوری به روزنامه هشت صبح کابل گفته است که حکومت افغانستان ۲۳ مورد انتقاد از این توافق‌نامه را مطرح کرده است.

وحید عمر، رییس عمومی اداره ارتباطات عامه و استراتژیک ریاست جمهوری نیز به هشت صبح کابل درباره توافق آمریکا و طالبان گفته است که نگرانی‌ها منحصر به دولت مرکزی نیست و مردم نیز نگران هستند. او این توافق را «معامله عجولانه» خوانده و گفته که این نگرانی‌ها با واشنگتن در میان گذاشته شده است.


در همین زمینه: