معاون اقتصادی رئیس‌‌جمهوری ایران می‌گوید شاخص‌های اقتصادی سه ماه اخیر نشان‌دهنده کاهش شدت التهابات در اقتصاد ایران است و هم در بازار ارز و هم در تورم کاهش فشارهای تورمی دیده می‌شود. او در عین حال گفته:  «البته فشار بر مردم وارد آمد اما مردم مردانه ایستادگی کردند.»

این در حالی است که تورم در ایران بالای ۴۰ درصد است و این کشور به دنبال تحریم‌ها درآمدهای ارزی خود را از دست داده و رشد اقتصادی آن منفی است.

محمد نهاوندیان

محمد نهاوندیان در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم گفته: «با پشت‌سر گذاشتن دوره مدیریت بحران که در ۱۸ ماه گذشته بر اقتصاد ایران گذشت، برنامه‌ریزی و آمادگی اقدام اقتصادی برای ۲۴ ماه پیشِ‌رو در دستور کار دولت قرار گرفته است.

او گفته در سال ۹۸ که به‌عنوان سال رونق تولید نام‌گذاری شده است، در ستاد اقتصادی دولت به‌طور منظم، تصمیمات ستادی و کلان در رابطه با اقتصاد مقاومتی گرفته‌ شده است.

به گفته معاون اقتصادی روحانی، قسمت‌های مختلف اقتصادی کشور در جلساتی در حضور رئیس‌جمهوری شرکت می‌کنند و برنامه‌های خودشان برای در رونق تولید را ارائه می‌کنند.

نهاوندیان همچنین مدعی شده که در بخش‌های پیشران اقتصاد روند رشد دیده می‌شود و این بخش‌ها نیز توانسته‌اند رشد منفی را که بر اقتصاد ایران در سال گذشته به‌دلیل تحریم‌ها تحمیل شد به رشد مثبت تبدیل کنند.

او گفته رشد در سه ماه اخیر در صنایع غذایی، شیمیایی، فولاد، خودرو، کشاورزی و گردشگری رشد مثبت صورت گرفته است.

نهاوندیان برآورد مجموعه اقتصاد ایران در سال ۹۸ را به‌سمت مثبت ارزیابی کرده و گفته این جدی‌ترین پاسخ اقتصاد ایران به تحریم‌های اقتصادی دشمن بوده که می‌خواست با صفر کردن فروش نفت و اعمال تحریم‌ها بر صادرات و بانک، اقتصاد ایران را زمین‌گیر کند.

معاون اقتصادی روحانی گفته: «البته فشار بر مردم وارد آمد اما مردم مردانه ایستادگی کردند و دشمن به‌هیچ‌وجه به هدف خود نمی‌رسد.»

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران هم  روز پنجشنبه ۳۱ مرداد مدعی شده بود که شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور با وجود تحریم‌ها از سال گذشته بسیار بهتر است.

او فشارهای اقتصادی و سیاسی ایالات متحده را سیاستی «شکست‌خورده» توصیف کرده و گفته بود: «تمام شاخص‌های داخلی اعم از اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی به ما می‌گوید که وضع ما امروز از سال گذشته در این موقع به مراتب بهتر است، آرامش مردم و ثبات بازار اقتصادی بیشتر شده است.»

روحانی گفته بود شاخص بورس ایران در چند ماه اخیر «بیش از ۱۴۰ درصد رشد داشته» و صادرات غیر نفتی کشور نیز اگرچه در اولین ماه سال پایین بوده اما «در ماه‌های دوم و سوم افزایش داشته است،»

اقتصاد ایران از تابستان سال گذشته، پس از خروج امریکا از توافق هسته‌ای با دور تازه‌ای از بحران دست به گریبان شده است. شرکت‌های خارجی و شرکای اقتصادی ایران که پس از توافق هسته‌ای، قرارداد همکاری مشترک با ایران امضا کرده بودند، برای در امان ماندن از مجازات نقض تحریم‌ها علیه ایران، ایران را ترک کردند.

 با تحریم‌های ایالات متحده فروش نفت ایران به شدت کاهش یافته و بر اساس گزارش‌ها صادرات روزانه نفت آن از ۲.۵ میلیون بشکه در روز به صد هزار بشکه در ماه ژوئیه رسیده که به معنای از دست رفتن سالانه ۵۳ میلیارد دلار درآمد نفتی بر اساس قیمت‌های کنونی نفت است.

 طبق آمارهای رسمی، تورم ۱۲ ماهه ایران در تیر ۱۳۹۸ به ۴۰.۴ درصد رسیده است. تورم نقطه به نقطه در خرداد امسال بالای ۵۰ درصد بود.

ایران همچنین با رشد منفی منهای شش در صد روبه‌روست بخش بسیار بزرگی از در آمدهای ارزی حاصل از صادرات نفتی خود را به دلیل تحریم از دست داده است.