رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی بار دیگر درباره کارگران و مشکلاتشان اظهارنظر کرد و گفت باید صدای کارگران اراک و هفت‌تپه را شنید. در مقابل، برخی فعالان کارگری این پرسش را در مقابل ابراهیم رئیسی گذاشتند که آیا صدای کارگران را باید از زندان‌ها شنید؟

عکس از آرشیو

رئیس قوه قضاییه پنج‌شنبه ۷ شهریور در «گردهمایی بزرگ مبلغان محرم» که در سالن همایش‌های غدیر قم برگزار شد، گفت سیستم خصوصی‌سازی که باعث تضعیف تولید در کشور شود درست نیست و باید صدای کارگران اراک و هفت‌تپه را شنید:

«در سفر به اراک قبل از هر جلسه‌ای حرف کارگران اراکی را شنیدم و باید به حرف‌های آنان توجه شود.»

اعتراض‌های اراک عمدتا مرتبط به شرکت هپکوست که خصوصی‌سازی آن عملا باعث زیان‌ده شدن کارخانه و ایجاد مشکل برای کارگران شده است.


  • بیشتر بخوانید:

کارگران هپکو مسیر خط آهن شمال – جنوب را مسدود کردند

سومین روز اعتصاب کارگران هپکو در اراک

بیانیه کارگران هپکو در واکنش به دستور روحانی: میزان تولیدات پاسخگوی حقوق و هزینه‌ها نیست

خصوصی‌سازی خودروسازان: تجربه هپکو تکرار می‌شود؟


رئیسی شکل خصوصی‌سازی در ایران در شرایط فعلی را «به تاراج دادن اموال عمومی» دانست و گفت این خصوصی‌سازی با آنچه مورد نظر قانون بوده، متفاوت است و قوه قضاییه به این موضوع رسیدگی خواهد کرد:

«خصوصی‌سازی در کشور نیاز است و دولت باید حامی بخش خصوصی باشد ولی در کنار خصوصی‌سازی، مجموعه‌ای به گونه‌ای واگذاری شد که یک واحد فعال رو به افول رفت. باید شرایط و نحوه واگذاری مورد بررسی قرار بگیرد. مشکلات رفتاری و ساختاری در قضیه خصوصی‌سازی وجود دارد.»

در حال حاضر رئیس پیشین سازمان خصوصی‌سازی در بازداشت است.

میرعلی اشرف عبدالله‌ پوری حسینی در حالی بازداشت شد که قوه قضاییه دی ماه سال گذشته اعلام کرده بود در سازمان خصوصی‌سازی تخلفات سنگینی اتفاق افتاده است. یکی از تخلفات: واگذاری دشت مغان.

همچنین واگذاری مجتمع نیشکر هفت‌تپه، گروه ملی صنعتی فولاد ایران و هپکوی اراک به بخش خصوصی سبب اعتراضات گسترده کارگری در ایران شد.

پوری حسینی صبح چهارشنبه ۲۳ مرداد ابتدا به سازمان بازرسی کل کشور احضار شد. ساعتی بعد او از سمت خود استعفا داد و وزیر امور اقتصاد و دارایی هم استعفای او را پذیرفت. سپس مأموران او را بازداشت کردند.

ابراهیم رئیسی اما روز دوشنبه چهارم شهریور هم در دیدار با گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به مسائل کارگری پرداخت و در صحبت‌هایی که به حمله به اعتراض‌های کارگری تعبیر شد، از کارگران خواست خودشان مقابل کسانی که فضای اعتراضات کارگری را «آلوده» می‌کنند، بایستند.

او درباره آلودگی مورد نظرش توضیح بیشتری نداد اما گفت:

«اعتراضات کارگری در کشور کم نیست و ما در حال رسیدگی به آنها هستیم، منتها گاهی کسی در پوشش مسائل کارگری، اهداف دیگری را دنبال می‌کند که ما این قبیل اقدامات را نباید به حساب کارگران بگذاریم.»

رئیسی درباره این «اهداف دیگر» هم توضیح بیشتری نداد.

در واکنش به این اظهارات، جمعی از کارگران هفت‌تپه در بیانیه‌ای خطاب به رئیس دستگاه قضایی جمهوری اسلامی نوشتند:

«آقای رئیسی! ما نمی‌خواهیم پشت و پناه کارگر باشید. فقط لطف کنید بی‌طرف باشید.»

در روزهای گذشته اما تنها در شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری شهرستان شوش دست‌کم ۱۷ کارگر معترض شرکت نیشکر هفت‌تپه محاکمه شده‌اند. برخی از این کارگران صرفاً به اتهام انتشار پیام‌هایی در شبکه‌های اجتماعی به دادگاه احضار و محاکمه شده‌اند.

برابر آخرین گزارش‌ها، دادگاه بدوی ۹ کارگر هفت‌تپه را به هشت ماه حبس تعزیری و ۳۰ ضربه شلاق محکوم کرده اما این احکام را چهار سال به حال تعلیق در آورده است. یک کارگر دیگر این کارخانه هم از اتهامات تبرئه شده است.

دادگاه این کارگران روز ۲۳ مرداد ماه برگزار شده بود. سندیکای کارگران مجتمع نیشکر هفت‌تپه گفته بود در این دادگاه ۱۴ نفر محاکمه می‌شوند.

این کارگران، جدیدترین گروه از متهمان اعتراض‌های هفت‌تپه بودند که محاکمه ‌شدند.

از سوی دیگر برای مرضیه امیری که همراه با آنیشا اسداللهی، ندا ناجی و عاطفه رنگریز، در روز جهانی کارگر سال جاری بازداشت شد، حکم ۱۰ سال و نیم حبس و ۱۴۸ ضربه شلاق صادر شده است.

همچنین نسرین جوادی، از دیگر بازداشتی‌های روز جهانی کارگر به هفت سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شد.

کارگران هفت‌تپه اعلام کردند با چنین احکامی نمی‌توان اعتراضات کارگری را متوقف کرد.

علاوه بر این موارد، رسیدگی به اتهامات اسماعیل بخشی، سپیده قلیان، امیر امیرقلی، امیرحسین محمدی‌فر، ساناز الله‌یاری، علی نجاتی و عسل محمدی، شهروندان بازداشت شده در جریان تجمعات اعتراضی کارگران نیشکر هفت‌تپه در زمستان ۱۳۹۷ نیز از روز شنبه دوازدهم مرداد ماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران آغاز شد. تاکنون چهار جلسه از این دادگاه برگزار شده است.

پس از اولین جلسه، برخی منابع خبر از درگیری لفظی اسماعیل بخشی، از نمایندگان کارگران معترض نیشکر هفت‌تپه با رئیس دادگاه دادند و گفتند که قاضی محمد مقیسه به همین علت جلسه رسیدگی را نیمه کاره گذاشته و رسیدگی به پرونده اسماعیل بخشی را به جلسات بعد موکول کرده است: اولین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده متهمان اعتراضات هفت‌تپه برگزار شد

در جلسه دوم هم که روز یک‌شنبه ۱۳ مرداد برگزار شد، عسل محمدی پس از حضور در شعبه ۲۸، در جریان دادگاه متهمان هفت‌تپه بازداشت شد.

علت بازداشت او را لغو قرار وثیقه از سوی قاضی مقیسه به دلیل شکایت وزارت اطلاعات گزارش شد.

در حالی که خانواده افراد متهم برای اطلاع‌رسانی نکردن درباره جزییات مربوط به این دادگاه تحت فشارند، روز شنبه ۱۹ مرداد نیز جلسه محاکمه سپیده قلیان، از دیگر متهمان این پرونده برگزار شد. او در این جلسه در برابر قاضی اعلام کرد که اعترافاتش در بازجویی تحت شکنجه گرفته شده و بی‌اعتبار است.

این فعال مدنی همچنین از قاضی مقیسه خواست تا به قرار بازداشتی که برایش صادر شده پایان داده شود که این درخواست مورد توجه دادگاه قرار نگرفت.

چهارمین جلسه رسیدگی به پرونده متهمان اعتراض‌های کارگری نیشکر هفت‌تپه نیز روز یک‌شنبه ۲۰ مرداد برگزار شد. قرار بود در این جلسه به اتهامات امیرحسین محمدی‌فرد و ساناز الله‌یاری رسیدگی شود.

دادگاه در این جلسه با تبدیل قرار بازداشت این متهمان به قرار وثیقه مخالفت کرد.


  • در همین زمینه