یک شرکت چندملیتی استرالیایی در مرکز رسوایی نقض تحریمهای ایران قرار گرفته است. این شرکت که محمولهای به ارزش ۱۵ میلیون دلار متعلق به ایران را سوار یکی از کشتیهای خود کرده بود، آن را کمی بعدتر تخلیه کرد و گفت که فریب خورده است. شرکت همچنین وعده داد که در سازوکارهای خود بازنگری کند تا چنین اشتباهی دوباره رخ ندهد.
به گزارش روزنامه «گاردین»، شرکت کوانتوم فرتیلایزر (Quantum Fertiliser) از اقمار شرکت اینسیتک پیووت (Incitec Pivot)، یک محموله کود را حدود یک ماه پیش از ایران تحویل گرفت و با این کار خود را در خطر تحریمهای ایالات متحده قرار داد.
کوانتوم اعلام کرد که فراهمکننده چینیِ محموله آنها را درباره خاستگاه این محصول فریب داده است. شرکت استرالیایی بلافاصله اقدام به تخلیه بار کرده است.
اسناد و مدارک داخلی و یک ویدئوی پخششده نشان میدهد چگونه یک محموله ساخت ایران سوار بر یک کشتی به نام سیاس فیوچر (CS future) به چین رسیده و آنجا به یک کشتی دیگر به نام بالک آکوئلا (Bulk Aquila) متعلق به شرکت استرالیایی منتقل شده. این محموله قرار بوده به مشتریانی در هند فروخته شود.
گاردین استرالیا اولین بار حدود یک هفته پیش از وجود این محموله خبر داد. شرکت در واکنش گفت که آنها خودشان کمی قبلتر و هنگام بار زدن محموله در بندری در چین، نسبت به خاستگاه آن مشکوک شده بودند. کوانتوم گفت که نمیدانسته محموله از ایران آمده است و با فراهمکننده چینی برای تحویل گرفتن محصولات چینی قرارداد داشته است.
شرکت همچنین گفت که محموله دیگری از ایران را تا به حال جابهجا نکرده است. همچنین گفت که در حال بررسی سازوکارهای داخلی شرکت برای جلوگیری از وقوع دوباره چنین اتفاقاتی در آینده است.
یک سخنگوی شرکت استرالیایی گفت که این بار در بندری در یانتای در استان شاندوگ چین بار دیگر تخلیه شده است.
به گزارش گاردین، مدارک داخلی نشان میدهد که کوانتوم میدانسته این محموله کمی پیش از آنکه بارگیری شود، از کشتی دیگری به نام سیاس فیوچر تخلیه شده است.
مدارک دیگری که گاردین به دست آورده نشان میدهد که سیاس فیوچر روز یکم ژوئیه حرکت خود را از بندر عباس آغاز کرده است.
مقامات استرالیایی و چینی در مورد موضوع سکوت کردهاند. وزارت خارجه آمریکا به سوالات پاسخ نداده و وزارت امور خارجه و تجارت استرالیا بیانیهای کلی صادر کرده و از شرکتها خواسته است مراقب تحریمهای خارجی باشند.
تحریمهای آمریکا به صورت جهانی اعمال میشود و هر شرکت یا شخصی که با ایران معامله کند، در عمل امکان رابطه تجاری با آمریکا را از دست میدهد.
بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای در سال گذشته، تحریمهای ایران بازگشت. این بار تحریمها با شدت و دقت بیشتری اعمال میشوند و به اقرار مقامات ایرانی «هوشمندانهتر» از تحریمهای گذشته هستند. این تحریمها شرکتهای خارجی را در خصوص مبادله با ایران به شدت ترسانده است.
شرکت نفت برزیل پتروبراس ماه گذشته از ترس تحریمهای آمریکا به دو کشتی ایرانی که محموله کود (اوره) به این کشور منتقل کرده بود سوخت نفروخت. این تصمیم موجب شد که این دو کشتی به مدت یک ماه در آبهای برزیل سرگردان بمانند. ماجرا به دادگاه کشیده شد و به تهدیدهای ایران برای برخورد متقابل منجر شد. دادگاه حکم داد که پتروبراس باید برای بازگشت این کشتیها به آنها سوخترسانی کند.