مدیرکل امور اتباع وزارت کشورایران از اعمال محدودیت حضور پناهجویان افغان مجاز و غیرمجاز در استانهای مازندران و هرمزگان خبرداد.
محمد تهوری، مدیرکل امور اتباع وزارت کشور ایران امروز شنبه، ٢۴ تیرماه در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، گفت: “ سال گذشته درخواستهایی از سوی استان مازندران و هرمزگان برای اعمال محدودیت حضور افغانها ارائه شد که سال جاری اجرا میشود.”
وی افزود: “افزون براین با توجه به اتفاقات اخیر از استانهای یزد و کرمان نیز درخواستهایی برای اعمال محدودیت به حضور افغانها داشتهایم.”
مدیرکل امور اتباع وزارت کشور با بیان اینکه استفاده از تمام امکانات فرهنگی تفریحی، پارکها و بوستانها در کشور را برای تمام پناهندگان و اتباع مجاز آزاد است، ادامه داد: ” موضوع پارک صفه اصفهان موضوعی امنیتی بود، چرا که برپایه سخنان یکی از مسئولان که البته مورد تائید ما نیست سالانه اتباع غیرمجاز افغان در روز ۱۳ فروردین به مناسبت ورود محمود افغان در این منطقه گردهم آمده و این روز را گرامی میداشتند.”
تیرماه سال جاری اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری یزد از شهروندان و اتباع افغان مجاز استان خواسته بود که “جهت برخورد قانونی”، محل اقامت و اشتغال اتباع افغان غیرمجاز را با تلفن و ارسال پیام کوتاه و یا از طریق ایمیل به اطلاع مسئولان استان برسانند
١٧تیرماه سال جاری عبدالرضا شیخ الاسلامی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی اشتغال اتباع خارجی در ایران را ممنوع اعلام کرده بود.
از سوی دیگر، خبرگزاری مهر٢٠ تیرماه سال جاری، به نقل ازسرهنگ رحیم رمضان آقایی، معاون فنی مهندسی پلیس راهور با تشریح جزئیات تغییر گواهینامهها نوشته بود: “اتباع خارجی با مراجعه به معاونت اتباع بیگانه نیروی انتظامی و طی مراحل گواهینامه دریافت کنند، اما مهاجران افغان با کارت اقامت نمیتوانند گواهینامه بگیرند و گواهینامه افغانستان نیز در ایران معتبراعتبار ندارد.”
تیرماه سال جاری نیز در پی وقایع اخیر شهر یزد، اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری یزد از شهروندان و اتباع افغان مجاز استان خواسته بود که “جهت برخورد قانونی”، محل اقامت و اشتغال اتباع افغان غیرمجاز را با تلفن و ارسال پیام کوتاه و یا از طریق ایمیل به اطلاع مسئولان استان برسانند.
چندی پیش در پی انتشار خبری مبنی بر تجاوز به یک دختر ۱۸ ساله در یزد که رسانههای ایران متهمان آن را دو مهاجر افغان عنوان کردند، گروهی ازمردم منطقه به خانههای مهاجران افغان در این شهر حمله کرده، آنها را مورد ضرب و شتم قرار داده و چند خانه را به آتش کشیدند. این ماجرا تنشهایی را میان جمهوری اسلامی ایران و افغانستان ایجاد کرد.
در چند ماه اخیر برخورد با مهاجران خارجی، بهویژه اتباع افغان در ایران شدت بیشتری یافته است.
به گفته مقامهای دولتی ایران حدود سه میلیون مهاجر افغان در ایران ساکن هستند که دو سوم از آنها مهاجر غیرقانونی قلمداد میشوند. بسیاری از این مهاجران، به دلیل نداشتن کارت اقامت قانونی، از حق کار و استخدامهای قانونی در ایران محروم هستند.
ایران دربرابر انتقاد مدافعان حقوق پناهجویان درباره نحوه رفتار با افغانها میگوید برای بیش از سه دهه میزبان خوبی برای اتباع افغانستان بوده است. به گفته مقامهای دولتی، افغانهایی که کارت اقامت داشته باشند، از حقوق قانونی برخوردارند اما افغانهای “غیرمجاز” دستگیر و اخراج میشوند.
با این وجود، مدافعان حقوق بشر با انتشار گزارشهایی از محدودیتها و محرومیتهای بیش از پیش مهاجران افغان در ایران به نوع برخوردهای صورت گرفته با آنها انتقاد دارند.