دادگستری ایالات متحده اعلام کرد یک ایرانی و یک چینی متهم به تلاش برای ارسال تجهیزات و مواد حساسی هستند که در ساخت سانتریفیوژ برای غنی‌سازی اورانیوم کاربرد دارد.
 
رویترز امروز، ۱۴ ژوئیه (۲۴ تیر) به نقل از یک مقام دادگستری آمریکا نوشت، متهم ایرانی پرونده پرویز خاکی و متهم دیگر ژانگ‌چنگ یی ساکن چین هستند که بخشی از مواد را هم عاقبت توانسته‌اند به ایران انتقال دهند و بفروشند اما ماموران تحقیق آمریکا به‌طور دقیق نمی‌دانند که میزان این مواد چقدر بوده‌ است.
 
بر اساس این گزارش، متهمان تلاش می‌کردند این مواد و تجهیزات را که می‌تواند در برنامه هسته‌ای ایران کاربرد داشته باشد از آمریکا تهیه کنند و از طریق چین و هنگ‌کنگ نیز آن را برای ایران بفرستند.
 
این گزارش می‌افزاید پرویز خاکی ماه مه امسال در فیلیپین بازداشت شده‌ است و ژانگ‌چنگ یی متواری است.
 
متهمان تلاش می‌کردند این مواد و تجهیزات را که می‌تواند در برنامه هسته‌ای ایران کاربرد داشته باشد از آمریکا تهیه کنند و از طریق چین و هنگ‌کنگ نیز آن را برای ایران بفرستند
 
بازپرسان آمریکایی معتقدند این پرونده نشان می‌دهد چین و هنگ‌کنگ اکنون به پایگاهی کلیدی برای دلالانی تبدیل شده‌اند که ایران از آنها برای دور زدن تحریم‌های ایالات متحده و غرب استفاده می‌کند. این تحریم‌ها اجازه فروش تکنولوژی و تجهیزات مرتبط با برنامه هسته‌ای را به ایران نمی‌دهد.
 
این مقام دادگستری آمریکا گفت که البته شاهدی در دست نیست که دولت چین از ارسال این تجهیزات به ایران خبر داشته باشد.
 
بر اساس این گزارش وزارت دادگستری آمریکا نیز روز گذشته،جمعه با انتشار اطلاعیه‌ای تاکید کرد پرویز خاکی و ژانگ‌چنگ یی با استفاده از شرکت‌های مخفی تلاش کردند تجهیزات ویژه و مواد اولیه‌ای را برای ساخت نوعی از سانتریفیوژ خریداری کنند که ایران به تازگی از آن برای غنی‌سازی اورانیوم استفاده می‌کند.
 
این سانتریفیوژها می‌توانند برای غنی‌سازی ایزوتوپ‌های اورانیوم جهت ساخت سلاح هسته‌ای مورد استفاده قرار بگیرد. ایران اما می‌گوید برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز است و به دنبال دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای نیست.
 
تجهیزات و موادی که این دو فرد ایرانی و چینی به تلاش برای ارسال آن‌ها به ایران متهم شده‌اند، شامل ۲۰ تن فولاد مارایجینگ، ۴۰ تن آلیاژهای آلومینیوم و پمپ‌های وکیوم است که برای برای کاهش فشار گاز در یک حجم معین به کار می‌روند.
 

این گزارش می‌گوید متهمان این مواد را بدون مشخص کردن مقصد نهایی آن، از شرکت‌های آمریکایی خریداری کرده‌اند. آنها همچنین مجوز لازم برای صادرات به کشوری مانند ایران را که تحریم‌های آمریکا قرار دارد، نداشته‌اند.