مدرسه مهر نرسیآباد در دل شهر یزد و در محله قدیمی نرسیآباد واقع شده است. این مدرسه «بنای تاریخی» محسوب میشود و تنها دو چهار راه با اداره کل آموزش و پرورش استان فاصله دارد اما به گفته مدیر مدرسه، حتی از امکانات یک «مدرسه عادی دولتی» هم برخوردار نیست.
به گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا)، مدرسه مهر نرسیآباد با نزدیک به ۲۳۰ دانشآموز بارها مورد بازدید مسئولان استان و شهر یزد قرار گرفته، اما «وضعیت اسفبار» این مدرسه همچنان مورد غفلت است.
به گفته محمد رضاپور، مدیر مدرسه مهر نرسیآباد، برخی کلاسها حتی سیستم گرمایشی و سرمایشی نیز ندارند. در برخی کلاسها نیز کولرهایی در داخل کلاس نصب شده که از ایمنی مناسب برخوردار نیست.
رضاپور همچنین وضعیت دیوارهای مدرسه را خطرناک توصیف کرده و گفته هر لحظه احتمال ریزش آنها وجود دارد.
علاوه بر اینها، مدیر مدرسه از وضعیت سیمکشی این مدرسه ابراز نگرانی کرده و گفته است برای حفظ امنیت دانشآموزان باید کلیدها و پریزها نیز عوض شوند تا بتوان مدرسه را برای آغاز سال تحصیلی جدید آماده کرد:
«این دبستان با بیش از ۲۰۰ دانشآموز ایرانی و کمتر از ۳۰ دانشآموز از اتباع خارجی، وضعیت نامطلوبی دارد، هر چند که امسال وضعیت به مراتب بهتری نسبت به قبل پیدا کرده است.»
وضعیت این مدرسه اما آیینه سوءمدیریتهای آموزشی و زیرساختی در کشور است و سنخنمای سلب مسئولیت مسئولان از نابهسامانی کشور در زمینه زیرساختها و امکانات آموزشی.
استدلال مسئولان
مسئولان آموزش و پرورش استان یزد اما علت عدم مرمت این مدرسه را تاریخی بودن آن عنوان کرده و اعلام کردهاند هر گونه دخل و تصرف در این بنای تاریخی باید با مجوز میراث فرهنگی انجام شود.
زهره امیرچخماقی، مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک یزد گفته است که بازسازی اتاقهای اداری، سرویسهای بهداشتی و کفسازی حیاط را آموزش و پرورش برعهده گرفته، اما «فضای آموزشی این مدرسه جزء بخش تاریخی بناست و مرمت این بخش باید از سوی میراث فرهنگی انجام شود.»
مدیر آموزش و پرورش ناحیه یک یزد همچنین گفته است از وضعیت سیمکشی مدرسه مطلع نبوده و مدیر مدرسه در این باره اطلاعرسانی نکرده است. این در حالی است که وظیفه بازرسان آموزش و پرورش بررسی موارد امنیتی برای دانشآموزان و حصول اطمینان از رعایت نکات ایمنی در مدارس است.
امیرچخماقی همچنین از برنامه آینده آموزش و پرورش برای ساختن مدرسهای دیگر در منطقه خبر داده و گفته است در این صورت دانشآموزان به آن مدرسه منتقل خواهند شد.
این در حالی است که صدور مجوز و ساخت مدرسه جدید ممکن است سالها به طول بینجامد و دانشآموزان فعلی این مدرسه در حال حاضر نیازمند توجه فوری مسئولان هستند.
سید مصطفی فاطمی، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد نیز گفته است میراث فرهنگی بودجهای ۷۰ میلیونی به مدرسه مهر نرسیآباد اختصاص داده و در حال حاضر مدرسه در دست مرمت است.
بودجه ۷۰ میلیونی اما کفاف تعمیر کل مدرسه را نمیدهد و تنها شامل بازسازی پشتبام و برخی دیوارهای مدرسه میشود.
فاطمی گفته است میراث فرهنگی در حال حاضز بودجه بیشتری برای بازسازی کامل این مدرسه در اختیار ندارد.
مهرالله رخشانیمهر، رئیس سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس ایران، پاییز پارسال اعلام کرد حدود ۷۰ درصد مدارس کشور مقاوم و ۳۰ درصدشان فرسوده و تخریبی هستند.