همزمان با بالاگرفتن تنش میان هند و پاکستان بر سر منطقه کشمیر، شاه‌محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان در نامه‌ای به شورای امنیت درخواست تشکیل جلسه فوق العاده برای بررسی بحران کشمیر داد. عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد پاکستان از کشمیری‌های بخش هند برای تعیین حق سرنوشتشان حمایت می‌کند.

هند با برقراری حکومت نظامی در کشمیر توانست اعتراضات را مهار کند

به گزارش خبرگزاری اسوشیتدپرس عمران‌خان، نخست‌وزیر پاکستان چهارشنبه ۱۴ اوت/۲۳ مرداد و همراه با آغاز جشن‌های روز استقلال پاکستان در بیانیه‌ای تصمیم دولت هند برای لغو امتیازات جامو و کشمیر را محکوم کرد. عمران خان در این بیانیه به مردم کشمیر که در بخش هند زندگی می‌کنند اطمینان داد که از آن‌ها در مبارزه برای حق تعیین سرنوشتشان حمایت خواهد کرد و اعلام کرد پاکستان «مردم کشمیر را تنها نخواهد گذاشت».

عمران خان از روز استقلال پاکستان در بخش پاکستانی کشمیر به عنوان فرصت بیان همبستگی با کشمیری‌هایی که در قسمت هندی کشمیر زندگی می‌کنند یاد کرد. نخست وزیر قصد دارد در یک سخنرانی در شورای قضائی پاکستان به نقض حقوق بشر در کشمیر اعتراض کند.

دولت هند سه‌شنبه ۶ اوت/ ۱۵ مرداد در اقدامی یک‌جانبه لایحه لغو امتیازات ایالت مسلمان‌نشین جامو و کشمیر را تصویب و همزمان در حکمی بند ۳۷۰ قانون اساسی (خودمختاری ایالت کشمیر) را لغو کرد. کشمیر در زمان استعمار هند توسط امپراتوری بریتانیا، به عنوان یک منطقه مستقل با حاکمیت پادشاهی شناخته می شد.

هند و پاکستان در سال ۱۹۴۷، زمانی که بریتانیایی‌ها شبه‌قاره هند را ترک کردند، به استقلال رسیدند. یک‌سال بعد هر دو کشور بر سر منطقه کشمیر وارد جنگ شدند و این جنگ به تقسیم کشمیر میان دو کشور منتهی شد. با این وجود هر دو کشمیر را بخشی از خاک خود می‌دانند. به موجب بند قانونی ۳۷۰ قانون اساسی هند، به جامو و کشمیر به عنوان یکی از ایالت‌های هند اجازه داده می‌شد تا به صورت خودمختار قوانین مجزا وضع کند.

هند پس از اعلام لغو خودمختاری کشمیر یک فضای امنیتی بی‌سابقه ایجاد کرد و در تلاش است از بروز اعتراضات خشونت‌آمیز به لغو امتیازات کشمیر جلوگیری کند. به‌رغم وجود اعتراضات خیابانی و درگیری، هند با برقراری حکومت نظامی و قطع راه‌ها و شبکه‌های ارتباطی توانسته واکنش مردم کشمیر را مهار کند.

درخواست تشکیل جلسه فوق‌العاده شورای امنیت

همزمان با این تحولات شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان با ارسال نامه‌ای از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا تشکیل جلسه فوق‌العاده دهد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزیر خارجه پاکستان در این نامه نوشت:

«پاکستان آغازگر یک درگیری جدید نخواهد بود اما هند نباید خویشتنداری را با ضعف اشتباه بگیرد. اگر هند مرتکب خشونت شود، پاکستان به اجبار و با تمام توان از خود دفاع خواهد کرد.»

پاکستان می‌گوید اقدام دولت هندو و ملی‌گرای هند در لغو خودمختاری کشمیر تهدیدی برای صلح بین‌المللی‌ست و ممکن است به پاکسازی قومیتی و نسل‌کشی بدل شود. هر دو کشور پاکستان و هند مجهز به تسلیحات اتمی هستند.

 لهستان ریاست کنونی شورای امنیت را بر عهده دارد. وزیر خارجه این کشور اعلام کرد اعضای این شورا نامه پاکستان را بررسی خواهند کرد.

هند پنج‌شنبه روز استقلال خود را جشن می‌گیرد و مقدمات جشن را در دهمین روز خفقان امنیتی در منطقه هیمالیایی کشمیر آماده می‌کند. پیش‌بینی می‌شود دست کم در روز پنج‌شنبه از فضای امنیتی در کشمیر کاسته شود.

بیشتر بخوانید: