بیش از ۳۰۰ پناهجو که گروه‌های کمک‌رسان آن‌ها را از دریای مدیترانه نجات داده‌اند چندین روز است که در چند کشتی بلاتکلیف در دریا مانده‌اند. ایتالیا و مالت آن‌ها را نمی‌پذیرند. سازمان ملل می‌گوید این پناهجویان هر چه سریع‌تر باید پذیرفته شوند چون شرایط جوی مناسب نیست.

عکس از آرشیو
عکس از آرشیو

پناهجویانی که از شمال آفریقا با عبور از دریای مدیترانه خود را نجات داده‌اند در کشتی‌هایی به‌سر می‌برند که مجوز آن‌ها را سازمان‌های کمک‌رسان بشردوست در دست دارند و دولت ایتالیا آن‌ها را از قلمرو خود بیرون کرده است. مجمع الجزایر مالت نیز اجازه ورود این کشتی‌ها به بنادر خود را نمی‌دهد.

هنوز روشن نیست که این کشتی‌ها در کدام بندر امن می‌توانند لنگر بیندازند، اگرچه جزیره ایتالیایی لامپدوسا نزدیکترین جزیره به‌نظر می‌رسد.

کشتی «اُپن آرمز» با پرچم اسپانیا بیش از ۱۵۰ پناهجو را ۱۳ روز پیش از دریا نجات داد و همچنان در جزیره لامپدوسا بلاتکلیف است.

پزشکان بدون مرز نیز شامگاه دوشنبه در توئیتر اعلام کردند که کشتی «اوشن وایکینگ» ۱۰۵ پناهجو را در آب‌های بین‌المللی سواحل لیبی نجات داده‌ است.

ونسان کوشتل، نماینده ویژه کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در مدیترانه مرکزی گفت: «زمان را نباید از دست داد. طوفان در حال آمدن است و شرایط بدتر می‌شود.»

در حالی که شمار پناهجویانی که از طریق دریای مدیترانه به اروپا رسیده‌اند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، براساس آمار کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در سال جاری میلادی نزدیک به ۶۰۰ نفر در آب‌های بین لیبی، ایتالیا و مالت غرق یا ناپدید شده‌اند.

سازمان جهانی مهاجرت در سال جاری میلادی مرگ نزدیک به ۷۰۰ پناهجو در دریای مدیترانه را ثبت کرده است.

کمیساریای عالی سازمان ملل می‌گوید بازماندگان حوادث پناهجویی گزارش داده‌اند که بسیاری از این افراد مورد «سوء‌استفاده‌های وحشتناک» در لیبی قرار می‌گیرند.

ونسان کوشتل می‌گوید: «به حال خود گذاشتن مردمی که از جنگ و خشونت در لیبی گریخته‌اند در این هوا و دریا به معنای تحمیل رنج به آن‌هاست.»

مارک ریگ، کاپیتان کشتی «اُپن آرمز» روز دوشنبه نامه‌ای به سفارت بریتانیا در مالت نوشت و از مادرید خواست که به ۳۱ خردسال در این کشتی پناهندگی دهد.

یک کشتی با پرچم نروژ متعلق به پزشکان بدون مرز و کشتی دیگری متعلق به گروه نجات دریایی مدیترانه آخرین سری از این مناقشه دریایی با اروپا هستند که در شرایط دشواری در دریا بلاتکلیف مانده‌اند.

کشورهای جنوبی اروپا به‌ویژه ایتالیا، مالت و یونان از کشورهای متحدشان در اتحادیه اروپا به‌دلیل آن‌که به مشکلات آن‌ها در مورد شمار بالای پناهجویان بی‌توجهی می‌کنند، انتقاد دارند.

ماتئو سالوینی، نخست‌وزیر ایتالیا که با ورود پناهجویان به کشورش مخالف است، روز سه‌شنبه تأکید کرد که تصمیم دارد نگذارد کشتی‌ها وارد بنادر ایتالیا شوند.

در حالی که تلاش برای اصلاح سیستم پناهندگی این اتحادیه ناکام بوده است، اختلافات بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد کنترل مهاجرت گسترده موجب ایجاد بحران سیاسی در اروپا شده است. این موضوع برگ برنده احزاب راست افراطی و پوپولیستی در انتخابات برخی کشورها بود.

کمیسیون اجرایی اتحادیه اروپا از کشورهای عضو خواسته است تا اقدامات لازم را جهت روشن شدن وضعیت پناهجویان نجات‌یافته اخیر اتخاذ کنند. این کمیسیون خواهان کمک کشورها شده و گفته است نمی‌تواند به تنهایی عمل کند.

سال گذشته میلادی بیش از یک میلیون پناهجو وارد خاک اروپا شدند که سه هزار و ۸۰۰ نفر در دریای مدیترانه غرق شدند. پس از آن کشورهای اروپایی با اقدامات امنیتی تلاش کردند مانع ورود پناهجویان به اروپا شوند.

سازمان عفو بین‌الملل به‌تازگی دولت‌های اروپایی را مسئول افزایش شمار پناهجویان جان‌باخته در دریای مدیترانه دانست.

بیشتر بخوانید: