جمعی ۲۱ نفره از فعالان سرشناس هنری از کشورهای مختلف جهان در نامهای به قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواستار آزادی ارس امیری، دانشجوی کارشناسی ارشد فلسفه هنر دانشگاه کینگستون و فعال هنری زندانی در ایران شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، این ۲۱ نفر در نامه خود ضمن ابراز نگرانی از حکم ۱۰ سال زندان صادر شده برای ارس امیری، از مقامهای قضایی ایران خواستند این فعال هنری را آزاد کنند.
در بخشی از این نامه که در روزنامه گاردین منتشر شده، آمده است:
«ضمن آگاهی نسبت به فشارهای بینالمللی شدیدی که در حال حاضر بر ایران وارد میشود و به عقیده ما این اختلافات باید از طریق راههای صلحآمیز حل شود، اتهاماتی را که در حکم دادگاه به انسانی سخاوتمند و نوعدوست وارد شده، رد میکنیم. فردی که تمام تلاش خود را در راستای ارائه درکی بهتر و مثبت از میراث هنری و ادبی ایران به کار گرفته بود.»
بر اساس آنچه در این نامه آمده است، فعالیتهای هنری ارس امیری در همکاریهای این هنرمند با شورای فرهنگی بریتانیا، منجر به «دسترسی مخاطب بریتانیایی به دستاوردها و تاریخ فوقالعاده فرهنگ و هنر ایران با نگاهی بینالمللی» شده است.
نویسندگان این نامه در پایان از قوه قضاییه جمهوری اسلامی خواستهاند ضمن تجدید نظر در حکم صادر شده برای ارس امیری، اتهامات وارده به او را «منطقیتر» بررسی کند.
روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۸، غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه بدون اینکه نامی از ارس امیری ببرد از محاکمه «یکی از عناصر مهم نفوذ فرهنگی» بریتانیا در ایران خبر داد و او را «یک دانشجوی دختر ایرانی» معرفی کرد که با شورای فرهنگی بریتانیا همکاری میکرده است.
به گفته اسماعیلی، شورای فرهنگی بریتانیا در سالهای دور «در ایران و تهران دفاتری داشت که این دفاتر در پوشش اقدامات فرهنگی تحرکاتی را انجام میدادند و سعی در استحاله و نفوذ فرهنگی در بخشهای مختلف» داشتند اما در سال ۱۳۸۷ بهدلیل «فعالیتهای غیرقانونی» تعطیل شدند.
شورای فرهنگی بریتانیا (British Council) در زمینه ارائه فرصتهای آموزشی و فرهنگی در عرصه بینالملل فعالیت دارد. این شورا به عنوان سازمانی خیریه در انگلستان، ولز و اسکاتلند ثبت و در سال ۱۹۳۴ با نام «کمیته بریتانیا برای روابط با دیگر کشورها» تأسیس شد.
وزارت امور خارجه بریتانیا مسئولیت پشتیبانی مالی این شورا را بر عهده دارد اما شورا در تصمیمگیری و پیشبرد امور خود مستقل است.
به گفته سخنگوی قوه قضاییه اما شورای فرهنگی بریتانیا «عدهای را جذب کرده» و برای آنها «آموزشهای مختلفی با حمایت سرویس امنیتی انگلیس» تدارک دیده و چهار میز در این شورا به عنوان میزهای ایران تأسیس کرده است که یکی از کسانی که جذب این میزها شده، این «دانشجوی دختر ایرانی» بوده که به دنبال اقامت و اشتغال در بریتانیا بوده و به استخدام این شورا در آمده است:
«مشارالیها مکرراً با نام مستعار به کشور رفت و آمد کرد و پروژههای مختلف فرهنگی را در کشور طراحی، برنامهریزی، مدیریت و هدایت نمود و این پروژهها در راستای اهداف فرهنگی استعمار پیر در ایران اسلامی اجرا شد. این فرد با گروههای مختلف بهویژه در زمینه هنر و تئاتر ارتباطگیری کرد تا در این راستا بتواند پروژههای نفوذ و شبیخون فرهنگی را عملیاتی کند.»
با اطلاعاتی که غلامحسین اسماعیلی ارائه کرد، مشخص بود که منظور او ارس امیری، دانشجوی ایرانی دانشگاه کینگستون بریتانیاست که ابتدا روز ۲۳ اسفند ماه سال ۹۶ از سوی مأموران وزارت اطلاعات بازداشت و پس از ۶۸ روز، ۳۱ اردیبهشت ۹۷ با قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شد.
امیری اما ۱۶ شهریور ۹۷ در پی احضار به دادسرای اوین بار دیگر بازداشت و پس از تفهیم اتهام به بند زنان زندان اوین منتقل شد.
ترزا می، نخست وزیر پیشین بریتانیا در واکنش به دستگیری و محکومیت ارس امیری با تکاندهنده خواندن بازداشت این کارمند شورای فرهنگی بریتانیا خطاب به نمایندگان پارلمان گفت که از این خبر بسیار متاسف شده و دولت هم نگران این موضوع است.
ارس امیری اما اواخر تیر ماه با ارسال نامهای از زندان به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه، همه اتهامات طرح شده علیه خود را بیاساس خواند و گفت تنها دلیل محکومیتش رد پیشنهاد همکاری با ماموران وزارت اطلاعات است.
به گفته ارس امیری ماموران وزارت اطلاعات برای گرفتن اعتراف، او را ۶۹ روز در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین نگه داشتهاند.
- در همین زمینه