نیکلاس مادورو، رئیس جمهوری ونزوئلا در واکنش به تحریمهای تازه آمریکا به هیأت مذاکرهکننده دولت دستور داد از پنجشنبه ۱۷ مرداد/ ۸ اوت گفتوگوها با اپوزیسیون به رهبری خوان گوایدو در باربادوس را متوقف کنند. مادورو اعلام کرد مسئولیت توقف گفتوگوها با دولت آمریکاست.
دوشنبه گذشته دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با هدف افزایش فشارهای اقتصادی و دیپلماتیک به دولت نیکولاس مادورو در ونزوئلا تمامی داراییهای دولت این کشور در آمریکا را مسدود کرد. براساس دستور اجرایی ترامپ، «تمامی املاک و داراییهای دولت ونزوئلا در آمریکا بلوکه میشود و احتمال انتقال، پرداخت، صادرات و برداشت آن وجود ندارد». این اقدام راه را برای تحریمهای احتمالی علیه شرکتها و افراد خارجی که به دولت ونزوئلا کمک میکنند، نیز باز میکند. در واکنش به این اقدام، دولت مادورو شامگاه گذشته با انتشار بیانیهای گفتوگوها با اپوزیسیون را به دلیل «اقدامات پباپی دولت آمریکا علیه دولت ونزوئلا» به تعلیق درآورد. در این بیانیه گفته شده:
«ونزوئلاییها به این واقعیت پی بردند که چگونه خوان گوایدو به عنوان رئیس هیأت مذاکرهکننده اپوزیسیون از اقدامات تحریمی دولت آمریکا که ناقض استقلال کشور است خشنود میشود و خواهان تداوم چنین اقداماتی است.»
دلسی رودریگز، معاون رئیس جمهوری ونزوئلا دستور اجرایی ترامپ مبنی بر بلوکه کردن داراییهای ونزوئلا در آمریکا را به عنوان تلاش برای مصادره اموال دولت و یک تهدید بینالمللی درک کرد. او گفت کشورهایی که در آمریکا سرمایهگذاری کردند باید نگران باشند. زیرا ممکن است آنچه که برای دولت ونزوئلا اتفاق افتاد در مورد داراییهای آنها هم تکرار شود. رودریگز اما از آمادگی ونروئلا برای از سرگیری گفتوگوها هم خبر داد:
«ونزوئلا آماده است تا درخصوص مکانیسم [گفتوگو با اپوزیسیون] تجدید نظر کند تا ادامه این مذاکرات موثر واقع شود و منافع مردم ما برآورده شود.»
وزارت خارجه چین با انتشار بیانیهای اعلام کرد صدور فرمان اجرایی از سوی ترامپ برای تحریم داراییهای دولت ونزوئلا، به معنای نقض هنجارهای روابط بینالملل است. سخنگوی وزارت خارجه چین از آمریکا خواست که به قوانین بینالمللی احترام بگذارد. او تأکید کرد که پکن به همکاری با ونزوئلا ادامه خواهد داد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا پیش از این به روسیه و چین هشدار داده بود به حمایتهای خود از دولت ونزوئلا پایان دهند.
خوان گوایدو روز گذشته در واکنش به دستور اجرایی ترامپ گفت مادورو اگر از قدرت کنارهگیری کند، تحریمها هم بلافاصله لغو میشوند. به گفته گوایدو تحریمهای آمریکا «دزدها و کاسبان فقر مردم» را مجازات میکند.
ونزوئلا که یک کشور نفتخیز است، در اثر بحران سیاسی کنونی به یک بحران اقتصادی عمیق دچار شده. بر اساس گزارشهای سازمان ملل نیمی از ۳۰ میلیون جمعیت این کشور به اقلام انسانی و کمکهای فوری در زمینه غذا و دارو نیاز دارند. در پنج سال گذشته ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از این کشور مهاجرت کردهاند.
بیشتر بخوانید: