دبیرکل ناتو که به استرالیا سفر کرده هشدار داد که ناتو باید پیامدهای گسترش قدرت پکن در سراسر جهان از جمله در مناطقی که ممکن است امنیت کشورهای عضو ناتو را به خطر اندازد، درک کند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، چهارشنبه ۱۶ مرداد / ۷ اوت در سیدنی استرالیا در جمع خبرنگاران گفت: «مسئله انتقال ناتو به اقیانوسیه نیست بلکه واکنش به این واقعیت است که چین به ما نزدیکتر میشود.»
استولتنبرگ گفت: «چین در زیرساختهای حیاتی اروپا سرمایهگذاری سنگینی میکند و حضور خود را در قطب شمال و همچنین در آفریقا و فضای سایبری تقویت میکند.»
مارک اسپر و مایک پمپئو وزیران دفاع و خارجه آمریکا یکشنبه گذشته به استرالیا سفر کردند تا همتایان استرالیایی خود را برای استقرار موشکهای میانبرد در جزیره داروین راضی کنند اما لیندا روینولدز، وزیر دفاع استرالیا اعلام کرد که کانبرا هیچ درخواستی برای استقرار این موشکها به واشنگتن نداده است و انتظاری هم برای استقرار این موشکها ندارد.
پمپئو پیش از این تأکید کرده بود که بدون حمایت استرالیا هیچ موشک آمریکایی در جزیره داروین یا مناطق دیگر این کشور مستقر نخواهد شد.
آمریکا از نفوذ چین در شرق آسیا بهویژه در دریای جنوبی چین نگران است و در صورت استقرار موشکهای آمریکا با برد ۵۵۰۰ کیلومتر در جزیره داروین، مناطق جنوبی چین در تیررس موشکهای آمریکایی قرار میگیرند.
استولتنبرگ که پس از دو وزیر آمریکایی به استرالیا رفته است گفت روز گذشته با وزیر دفاع آمریکا صحبت کرده و گفته که «توسعه سلاحهای جدید میانبرد زمان خواهد برد و هرگونه استقرار بالقوه آنها در مناطق مختلف جهان زمان میبرد و تصمیمی در این زمینه گرفته نشده است».
ینس استولتنبرگ این سخنان را پس از دیدار با اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا و وزیران خارجه و دفاع این کشور و گفتوگو درباره چین، جنگ افغانستان، تروریسم و امنیت سایبری ایراد کرد.
دبیرکل ناتو گفت: «همه اینها مهم است که ناتو بتواند به ظهور چین بپردازد و ما این کار را با همکاری نزدیک با استرالیا، نیوزیلند و همچنین ژاپن و کره جنوبی، شرکای خود در این منطقه انجام میدهیم.»
چین بزرگترین شریک تجاری استرالیا است اما روابط دیپلماتیک و تجاری دو کشور به طرز چشمگیری سرد شده است زیرا کانبرا از نفوذ چین در این کشور نگران است و شرکت مخابراتی چینی هوآوی را از شبکه ۵جی استرالیا ممنوع کرده است.
۵جی به نسل پنجم شبکههای تلفن همراه گفته میشود. شبکههای ۵جی نسل بعدی شبکههای اتصال به اینترنت هستند که نسبت به شبکههای قدیمی سرعت بالاتر و اتصال قویتر و قابلاطمینانتری برای گوشیهای هوشمند و سایر دستگاهها ارائه میدهند.
دبیرکل ناتو در اینباره گفت: «ناتو بر این باور است که فنآوری ۵ جی سنگ بنای جامعه خواهد بود و ناتو در حال در حال تدوین راهی برای حفاظت از فنآوری خود است.»
چین در سالهای اخیر با آغاز پروژه جاهطلبانه «راه ابریشم جدید» در صدد افزایش قدرت تجاری و اقتصادی است. به گفته ناظران، روسیه و چین در اتحاد با یکدیگر در صدد تضعیف قدرت دلار آمریکا در عرصه مبادلات تجاری بینالمللی هستند.
جنگ تجاری ایالات متحده و چین بر سر تعرفههای گمرکی نیز یکی از نگرانیهای بزرگ بازارهای جهانی است. این جنگ تجاری میتواند به کاهش رونق تولید بینجامد و تقاضای جهانی برای نفت را کاهش دهد و قیمت آن را پایین بیاورد.
در دیدارهای وزیران خارجه و دفاع آمریکا با مقامهای استرالیایی پیشنهاد پیوستن این کشور به ائتلاف دریایی آمریکا در تنگه هرمز نیز مطرح شد. استرالیا پاسخ رسمی به این پیشنهاد نداد اما تأکید کرد که این درخواست را بهطور جدی مورد بررسی قرار خواهد داد.
آمریکا از سال ۲۰۱۱ حدود ۲۵۰۰ تفنگدار دریایی در جزیره داروین در شمال استرالیا مستقر کرده است. حضور نظامی چین و آمریکا در دریای جنوبی چین در سالهای اخیر افزایش یافته است.
بیشتر بخوانید: