در شرایطی که مقامات آمریکا همواره می‌گویند مواد غذایی و دارو شامل تحریم‌های سنگین این کشور علیه جمهوری اسلامی نمی‌شوند، یک عضو کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کرده علاوه بر اختلال شدید در واردات دارو به‌دلیل تحریم‌های مالی و بانکی، مواد اولیه برخی از داروها نیز تحریم شده‌اند.

تحریم‌ها عرصه را بر تولیدات داخلی دارو تنگ‌تر کرده‌اند

راضی نوری، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، یکشنبه ۱۳ مرداد در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از تحریم مواد اولیه برخی از داروها خبر داد. ایسنا به نقل از او نوشت:

 «۹۵ درصد داروهای مصرفی در داخل کشور تولید می‌شود اما حتی ماده اولیه این داروها به ما داده نمی‌شود که بتوانیم بر اساس آن نمونه ایرانی را تولید کنیم.»

 به گفته نوری، خلاف اظهارات اخیر برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، تحریم‌های آمریکا در عمل تامین داروهای بیماران صعب‌العلاج را با مشکل مواجه کرده است:

«آن‌چیزی که ما در عمل می‌بینیم خلاف گفته برایان هوک است. هم‌اکنون برای تهیه داروهای بیماران صعب العلاجی مثل سرطان یا ام‌اس در داخل کشور مشکل داریم. مادامی که امکان تراکنش‌های مالی وجود ندارد، هیج نوع محموله‌ای وارد نمی‌شود.»

برایان هوک، چهارشنبه ۲۴ ژوئیه/۲ مرداد در صفحه توییتر وزارت امورخارجه، «ادعا»ی تحریم دارو و تجهیزات پزشکی را «دروغ» خوانده و گفته بود: «ایالات متحده همه خدمات پزشکی و دارویی را از فهرست تحریم‌های ایران حذف کرده است.»

راضی نوری اما سخنان هوک را «عوام‌پسند» خوانده و گفت آمریکا روز به روز محدودیت‌های تبادلات مالی را بیشتر می‌کند:

«خلاف اظهارات مقامات آمریکایی، روز به روز محدودیت‌ تبادلات مالی بیشتر شده و ما باید منتظر باشیم که خود تحریم‌کنندگان اینستکس یا معاهده‌ای بین‌المللی را بیاورند تا بتوانیم‌ کالاهای مورد نیاز خود را تامین کنیم. ما باید به دنبال دور زدن تحریم‌ها با روش‌های دیگری باشیم.»

یکشنبه عبدالله حاتمیان، عضو دیگر کمیسیون کشاورزی مجلس هم ادعای تحریم‌نبودن دارو و غذا را «بازی سیاسی» خواند و گفت:

 «وقتی اجازه مبادلات پول را نداریم و هیچ شرکتی با ما معامله نمی‌کند، چطور می‌خواهید دارو وارد کنیم؟»

جواد کاظم‌نسب، دیگر عضو این کمیسیون نیز پیش‌تر گفته بود تحریم نفتی، بانکی و در مجموع اقتصادی ایران منجر به تحریم «همه‌چیز» شده است:

 «هیچ مبادله‌ای بدون پول اتفاق نمی‌افتد. آن‌ها شرکت‌های واردکننده مواد غذایی و دارویی را به طور مستقیم تحریم کرده‌اند. در حال حاضر ما به بعضی داروها نیاز داریم اما وضعیت دارو ملتهب است. نه تنها کشورهای اروپایی بلکه همه کشورهای وابسته و هم پیمان آمریکا نیز از ارسال دارو به کشور ما منع شده‌اند. هم‌اکنون در زمینه بعضی از بیماری‌های صعب‌العلاج با مشکل واردات دارو یا مواد اولیه آن مواجه هستیم.»

در ماه‌های گذشته و با خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران، دسترسی بیماران خاص و سرطانی به داروهای مورد نیاز در ایران با مشکل جدی مواجه شده است.

شرایط حاکم بر وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی اما تنها متاثر از تحریم‌های آمریکا نیست و  فساد گسترده در وزارت بهداشت نیز بار تحریم‌ها را سنگین‌تر کرده است. به‌گفته سعید نمکی، وزیر بهداشت نظام پزشکی ایران با فساد ۵۰ هزار میلیاردتومانی و موارد متعدد تخلف ارزی در واردات تجهیزات پزشکی و همچنین تخلف در ثبت و ضبط داروها و واردات داروهای فاسد رو به روست.

تحریم‌ها و فساد داخلی وضعیت خطرناکی را به بیماران و خصوصا بیماران خاص تحمیل کرده‌اند. عدم دسترسی، کمبود و گران شدن داروهای حیاتی در تهران و بیش از آن در شهرستان‌ها و نقاط محروم زندگی بیماران را تهدید می‌کند.

بیشتر بخوانید: