جانشین موقت یوکیا آمانو، مری آلیس هیوارد، معاون آمانو و رئیس بخش اداره مدیریت آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام شد. کسی که به طور دائم در چهار سال آینده بر مسند مدیرکلی آژانس بشیند در هفتههای آتی توسط شورای حکام آژانس انتخاب خواهد شد.
به گزارش رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از انتشار خبر مرگ مدیر کل آژانس، یوکیا آمانو، جانشین او را مشخص کرد. روز دوشنبه ۲۲ ژوئیه / ۳۱ تیر مری آلیس هیوارد جانشین موقت یوکیا آمانو شد.
مری آلیس هیوارد از سال ۲۰۱۶ ریاست اداره مدیریت آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بر عهده دارد. او هشت سال در بخش خصوصی مدیریت پژوهشهای هستهای و ۱۵ سال در وزارت خارجه آمریکا در زمینههای مربوط به منع اشاعه هستهای و انرژی هستهای کار کرده است.
پس از اینکه نامزدهای مسند مدیرکلی آژانس خود را به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی معرفی کنند یکی از آنها توسط کشورهای عضو شورای حکام انتخاب خواهد شد. تایید نهایی فرد انتخابشده به عهده مجمع عمومی کشورهای عضو آژانس است.
هنوز تمامی افرادی که خود را برای جانشینی مسند آمانو به شورای حکام معرفی خواهند کرد مشخص نیستند.
رویترز خبر داده که تاکنون رافائل گروسی، دیپلمات اهل آرژانتین و نماینده آرژانتین در آژانس خود را نامزد کرده است.
نفر دوم که احتمال آن میرود که نامزد شود کورنل فروتا، دیپلمات رومانیایی است که هماهنگکننده ارشد آژانس اتمی است – او هماهنگی کارکنان و برنامههای دفتر آمانو را عهدهدار بوده است.
فروتا از سال ۲۰۱۳ به سمت هماهنگکننده ارشد آژانس اتمی منصوب شد و از همان زمان به طور مستقیم با آمانو کار کرده است. او همچنین در سال ۲۰۱۵ یکی از اعضای هیأت اروپایی مذاکرهکننده با ایران در موضوع توافق هستهای بود.
انتظار میرود که اگر کورنل فروتا جانشین آمانو شود رویکرد و برنامههای آژانس نسبت به برنامه هستهای ایران تغییر چندانی نکند.
هم گروسی و هم فروتا در مقاطع مختلف هم برای بازوی اجرایی آژانس و هم برای بازوی سیاستگذاری شورای حکام کار کردهاند.
آژانس بینالمللی اتمی روز دوشنبه ۲۲ ژوئیه خبر درگذشت آمانو را اعلام کرد. آمانو هفته گذشته درخواست کرده بود که تا پیش از ماه مارس (اسفند) سال آینده میلادی، به دلیل مشکلات جسمی از مدیر کلی آژانس کنارهگیری کند.
او در سال ۲۰۰۹ پس از محمد البرادعی مقام مدیر کلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی را به عهده گرفت و پیش از آن هم از کارشناسان دفاتر سیاسی مختلف از جمله سازمان ملل در حوزه منع گسترش و خلع سلاح هستهای بود.