پژوهشگران اقلیمی هدایت یک مراسم یادبود را در ماه آینده میلادی برعهده خواهند داشت که برای نخستین یخچال طبیعی قربانی تغییرات اقلیمی در ایسلند برگزار میشود. در لوح یادبود تهیهشده برای این مراسم خطاب به آیندگان آمده است که «تنها شما خواهید دانست که ما کاری کردیم یا نه».
ایسلند اکنون ۳۹۹ یخچال طبیعی دارد. اوکیوکول (معروف به «اوکی») یخچال چهارصدم بود که یک قرن پیش با ۵۰ متر پهنای یخ در غرب ایسلند منطقهای به وسعت ۱۵ کیلومتر مربع را میپوشاند. از این یخچال اکنون تنها یخپارهای در وسعت یک کیومتر مربع با ضخامتی به اندازه ۱۵ متر به جای مانده و از تعریف یخچال طبیعی خارج شده است. دلیل آن گرمایش زمین ناشی از فعالیت بشری است.
مراسم یادبود برای این یخچال از دسترفته در ۱۸ اوت و به هدایت آرتور مگنسون، یک نویسنده مشهور ایسلندی، ادور سیگورسن، جغرافیدان ایسلندی و پژوهشگران دانشگاه رایس هوستون از تگزاس ایالات متحده برگزار خواهد شد.
بر لوح یادبود تهیهشده برای این مراسم «نامهای خطاب به آیندگان» نوشته شده است: «اوکی اولین یخچال طبیعی ایسلند است که از تعریف یخچال خارج میشود. در ۲۰۰ سال آینده همه یخچالهای ما قرار است سرنوشتی مشابه پیدا کنند. این یادبود برای تأکید بر آن است که ما میدانیم چه اتفاقی در حال رخ دادن است و چه باید کرد. تنها شما خواهید دانست که ما کاری کردیم یا نه.»
هرچند اوکی اولین یخچال ذوبشده ایسلند است، در جایی مثل تاجیکستان در سه دهه اخیر هزار یخچال طبیعی کوچک محو شدهاند.
در پایان این نامه در کنار تاریخ «اوت ۲۰۱۹»، شاخص « 415ppm CO2» هم آمده است. این شاخص اشاره به میزان گاز گلخانهای دی اکسید کربن در جو بر اساس اندازهگیری ماه مه سال جاری است که از پیشبینیها بیشتر بود. گازهای گلخانهای مسبب گرمایش زمین هستند.
بر اساس توافق اقلیمی پاریس، اغلب کشورهای جهان توافق کردهاند که حد گرمایش زمین نسبت به دوران پیشاصنعتی را ۲ درجه سانتیگراد نگه دارند.
هرچند ایالات متحده از این توافق خارج شده است، بسیاری از پژوهشگران و فعالان محیط زیست آن را کافی نمیدانند و میگویند افزایش ۱,۵ درجهای نسبت به دمای زمین در دوران پیشاصنعتی عواقب فاجعهبار تغییرات اقلیمی را به همراه خواهد داشت. آنها همچنین خواهان وضع سیاستهای رادیکالتر محیط زیستی و سازوکاری برای نظارت بر دولتها جهت اجرای این سیاستها هستند.
آینده گانی که برای یخچال طبیعت ایسلند سوگواری می کنند باید بدانند فاجعه سازی تنها گریبان گیر طبیعت نمیشود بلکه آینده گان مردم ایران ازهمان ظهورحکومت خمینی ازخوشحالی به سوگواری دائمی دراین چهل ساله تبدیل شد..یخچال های طبیعی هم همانند یخچال های رفاه و آزادی و اقتصاد وفرهنگ وتمدن مردم ایران دراثروقوع فاجعه حکومت خمینی همگی ذوب شده ومحو شدند…به عبارتی که می گویند هم خروخرما با هم نمیشود گریبان گیر تمامی طبیعت درکره زمین شده است که درقبال تهی کردن منابع نفتی وگازی و معدنی وفلزات و آنهم درجهت تولیدات مافوق تصور تولیدات صنعتی و اتومبیل سازی و دیگرتولیدات یمبارمصرف شده است…تنها صنایع اتومبیل سازی و تولید نیرو که مسبب آلودگی هوا شده اند غیرقابل تصوراست وازآنجائیکه اتومبیل ساازها رکن اساسی اقتصادی درکشورهای صنعتی داشته ودارند هرگزخودشان را مجرم نمی شناسند…فقطوفقطوفقط به آمارحمل روزانه نفتکش های میلیونها بشکه ای درخلیج فارس توجه شود این نفت ها همانند خون در رگ های کشورهای تولیدگرصنعتی استفاده میشود ومسلم است که موجب گرمایش کره زمین میشود…درچهل سال پیش میلیونها شهروندان هندی وچینی ازدوچرخه و اتوبوس وقطار استفاده میکردند و حالا نگاهی فقط به درون هندوستان بیندازید که انکارمورچه های هندوستان به اتومبیل های بنزین سوز تبدیل شده اند.. فاجعه سازی دقیقا” ازکشورهای صنعتی وابرقدرت ها به هرشکل وفرمی که حالا گریبانگیر کره زمین شده شروع شده است…دوچرخه و موتورسیکلت و اتویوس و قطار ومترو نه …اتومبیل شاسی بلند با سه تن وزن و موتورش با بیش از دویست اسب بخار فقط برای لذت ازاتومبیل داشتن و اتومبیل سواری و پزدادن بله…به درون روسیه نگاه کنید که نوکیسه های بی مصرف وتجمل پرست با چه اتومبیل هائی درحرکتند و یا درایران به هم چنین…طبیعت کره زمین روشوه پذیرنیست و آنچه براو تحمیل میشود بی درنگ تقدیم تان می کند…
حقیقتگو / 22 July 2019