صدراعظم آلمان با اشاره به اهمیت توافق هسته‌ای با ایران از تلاش‌های رئیس جمهوری فرانسه برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک حمایت کرد. در همان حال وزارت خارجه چین تحریم‌های اخیر وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه چندین فرد و شرکت مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را محکوم کرد. مشاور امنیت ملی ترامپ و وزیر خارجه آمریکا خواهان توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران شدند.

جمعه ۱۹ ژوئیه/ ۲۸ تیر: نشست خبری آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در برلین

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بنا بر یک سنت دیرینه در این کشور، هر سال قبل از آغاز تعطیلات تابستانی‌اش در یک نشست خبری در برلین شرکت می‌کند. در این نشست‌های خبری معمولاً انواع موضوعات داخلی و خارجی مطرح می‌شود. مرکل در نشست خبری جمعه ۱۹ ژوئیه/ ۲۸ تیر خود در برلین با اشاره به اهمیت توافق هسته‌ای با ایران از تلاش‌های امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه برای حفظ برجام حمایت کرد. صدراعظم آلمان گفت:

«تلاش‌های رئیس جمهوری فرانسه حائز اهمیت بسیار است. از هر امکانی برای ارتباط و گفت‌وگو باید استفاده کرد تا مانع از افزایش تنش‌ها [در خاورمیانه] شد.»

رئیسان جمهوری فرانسه و ایران روز گذشته (پنجشنبه) با یکدیگر تلفنی صحبت کردند. مهم‌ترین خواسته ایران «گام‌های متوازن» برای حفظ یک توافق جندجانبه است. مکرون در این مکالمه تلفنی به روحانی اطمینان داد که اتحادیه اروپا تلاش‌های خود برای راه‌اندازی اینستکس را تسریع کرده است. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی دوشنبه گذشته در پایان نشست وزیران خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرد که نخستین تراکنش‌های مالی از طریق اینستکس انجام شده. قرار است این مکانیسم فقط برای مبادله کالاهای غذایی و دارویی انجام شود اما مقامات ایرانی می‌گویند که مقدار این مبادلات بسیار ناچیز است و باید شامل فروش نفت ایران نیز باشد. این موضوع در دست بررسی است.

صدراعظم آلمان در ادامه نشست خبری خود در برلین یادآوری کرد که با وجود اهمیت توافق هسته‌ای، کشورهای اروپایی از نفوذ منطقه‌ای جمهوری اسلامی و برنامه موشکی سپاه غافل نمانده‌اند:

«این واقعیت که ما خواهان حفظ توافق هستیم، به این معنا نیست که آنچه را که ایران در منطقه انجام می‌دهد نمی‌بینیم. حضور ایران در سوریه، رابطه ایران با اسرائیل، حضور ایران در یمن و برنامه موشک‌های بالستیک ایران ما را بسیار درگیر کرده است.»

مرکل گفت «صرف‌نظر از برنامه هسته‌ای» دلایل زیادی برای گفت‌وگو درباره سایر فعالیت‌های ایران وجود دارد.

حمایت چین از پیشنهاد ظریف

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران پنجشنبه ۱۸ ژوئیه/ ۲۷ تیر در جمع گروهی از خبرنگاران در نیویورک گفت ایران حاضر است در ازای رفع دائمی تحریم‌های ایالات متحده، بازرسی‌های ارتقاء یافته و دائمی از برنامه هسته‌ای خود را بپذیرد. وزارت خارجه چین   از اعلام آمادگی ایران برای پذیرش بازرسی‌های ارتقا یافته استقبال کرد. گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین جمعه ۱۹ ژوئیه/ ۲۸ تیر از پیشنهاد ظریف به عنوان نشانه‌ای از اراده ایران برای تنش‌زدایی و یافتن یک راه‌حل سیاسی یاد کرد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همزمان با این تحولات پنج فرد ایرانی و هفت شرکت مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار داده است. در بین شرکت‌های تحریم‌شده نیز نام دو شرکت ایرانی، چهار شرکت چینی و یک شرکت بلژیکی دیده می‌شود. این افراد و شرکت‌ها در تأمین قطعات حساس برای برنامه هسته‌ای ایران نقش داشته‌اند. سخنگوی وزارت خارجه چین با محکوم کردن این اقدام دولت آمریکا گفت   «تحمیل قوانین قضایی آمریکا به شرکت‌های کشورهای ثالث»، ریشه اصلی تمامی تنش‌های واشنگتن با تهران است:

«ما از ایالات متحده می‌خواهیم که سریعا اقدام اشتباه خود را اصلاح کند و به حقوق و مناقع مشروع دیگر طرفین احترام بگذارد.»

جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا با انتشار پیام‌هایی در توییتر خواهان پایان غنی‌سازی اورانیوم در ایران شده‌اند.

بیشتر بخوانید: