آمار رسمی نشان می‌دهند که سبد معاش کارگران از مرز ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان گذشته و در خردادماه سال جاری نسبت به اردیبهشت هزینه‌های زندگی ۴۲۶ هزار تومان افزایش داشته است. افزایش دستمزد در سال ۹۸ عملاً با افزایش هزینه‌های زندگی زایل شده است.

افزایش دستمزد کارگران در سال ۹۸ عملاً با افزایش هزینه‌های زندگی زایل شده است. (عکس از آرشیو)
افزایش دستمزد کارگران در سال ۹۸ عملاً با افزایش هزینه‌های زندگی زایل شده است. (عکس از آرشیو)

وضعیت زندگی کارگران در ایران چنان رو به وخامت است و هزینه‌های زندگی چنان افزایش یافته که گروه کارگری شورای عالی کار، درخواست برگزاری جلسه فوق‌العاده شورای عالی کار را به وزارت کار ارائه داده است. نه کمیته دستمزد و نه شورای‌ عالی کار تا کنون جلسه‌ای برای محاسبات سبد معیشت کارگران برگزار نکرده‌اند.

علی خدایی، عضو کارگری شورای عالی کار هدف از برگزاری جلسه فوق‌العاده را بحث پیرامون راهکارهای «ترمیم قدرت خرید کارگران» عنوان کرده است. این جلسه باید تا آخر تیرماه برگزار شود.

او گفته است که اگر هر چه سریعتر راهکارهایی در دستور کار قرار نگیرد، «خانواده‌های کارگری با بحران جدی معیشت روبه‌رو خواهند شد».

فرامرز توفیقی، رئیس کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار با استناد به آخرین داده‌های مرکز آمار ایران و همچنین جدول‌های غذایی انستیتو پاستور ایران، آماری به خبرگزاری کار ایران (ایلنا) ارائه داده است که کاهش شدید قدرت خرید کارگران در سه ماهه نخست سال را نشان می‌دهد.

سبد معیشت خانوار در اسفندماه سال گذشته، ۳ میلیون و ۷۵۹ هزار و ۲۶۲ تومان تعیین شد. بر اساس آمار ارائه‌شده، این سبد تا انتهای فروردین‌ماه سال جاری، ۵۷ درصد افزایش قیمت پیدا کرده و در این ماه برای حفظ قدرت خرید کارگران به بیش از ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان مازاد دستمزد نیاز بود.

محاسبات ماهانه سبد معاش نشان می‌دهد که در اردیبهشت‌ماه سال جاری، اوضاع باز هم رو به وخامت رفته است. سبد خانوار در اردیبهشت امسال نسبت به اسفند سال گذشته، ۷۲,۴۳ درصد جهش قیمتی داشته است.

در خردادماه سال جاری این رقم باز هم بیشتر شده و جهش قیمتی سبد خانوار نسبت به سبد تعیین‌شده اسفندماه سال ۱۳۹۷، ۸۳,۷۸ درصد افزایش داشته است. با این حساب، سبد معاش حداقلی خانوار برای خرداد ۹۸ برابر با ۶ میلیون و ۹۰۸ هزار و ۷۳۷ تومان است. این رقم نسبت به ماه قبل (اردیبهشت)، ۴۲۶ هزار تومان افزایش یافته است.

این در حالی است که در این آمار فقط به اقلام رسمی خوراکی و نرخ‌های رسمی اعلامی اکتفا شده و افزایش نرخ مؤلفه‌هایی همچون اجاره خانه، حمل و نقل، تحصیل، درمان، پوشاک و تفریحات، و همچنین مواردی همچون نوشیدنی‌ها، سس‌ها، صیفی‌جات و…  در محاسبات لحاظ نشده است.

به‌گفته فرامرز توفیقی، با همین محاسبات حداقلیِ رسمی کارگران به ۳ میلیون و ۶۸ هزار تومان برای حفظ قدرت خرید خود در سطح اسفند ۹۷ نیاز دارند؛ اما اگر سبد ۶ میلیون و ۹۰۸ هزار تومانی را با حداقل دستمزدهای ۲ میلیون تومانی فعلی مقایسه کنیم، درمی‌یابیم که «عقب ماندگی مزدی کارگران» از ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان هم گذشته است.

پایین‌تر بودن سطح دستمزد از میزان هزینه سبد معیشت، بیکاری گسترده کارگران و در پی آن کاهش بیش از پیش تولید را در پی خواهد داشت.

کارگران با دستمزد فعلی و با توجه به افزایش روزانه قیمت‌ها نمی‌توانند به سطح سبد معیشت استاندارد برسند و این مسئله با خود پیامدهای سوءتغذیه گسترده در خانوارهای کارگری و بازماندن دانش‌آموزان این خانواده‌ها از تحصیل را به‌همراه دارد.

با جهش قیمت‌ها در ایران، جامعه کارگری کشور یکی از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها در میان شهروندان به حساب می‌آید.

بیشتر بخوانید: