در حالی که دو روز به آغاز تحريم نفتی ايران از سوی اتحاديه اروپا باقی مانده است، سعيد جليلی در نامه‌ای به کاترين اشتون کشورهای غربی را از استفاده از “ابزارهای غيرمشروع” پرهيز داد.

به گزارش منابع خبری ايران در آستانه تحريم گسترده نفتی اروپا عليه ايران، روز گذشته، پنج‌شنبه هشتم تيرماه، سعيد جليلی، دبير شورای عالی امنيت ملی و سرپرست هيئت مذاکره‌کننده ايران با گروه ۵+۱ نامه‌ای به کاترين اشتون مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپايی و هماهنگ‌کننده گفت‌وگوهای ۵+۱ با ايران نوشت و از رويکرد غرب انتقاد کرد.

جليلی در ايران نامه نوشت: “جمهوری اسلامی ايران همچون گذشته آمادگی دارد به سهم خود در ابتکار عمل‌هايی که بتواند گفت‌وگوهايی موفق و روبه جلو را رقم بزند کماکان مشارکت نمايد.”

نماينده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنيت ملی همچنين ادامه گفت‌وگوهای مثبت را در شرايطی ممکن دانسته است که در چارچوب راهبرد همکاری و در پی ايجاد اعتماد ايران باشد.

سعيد جليلی از “رويکرد غيرسازنده طرف غربی” نوشت و افزود: “مسئوليت هرگونه لطمه به روند سازنده گفت‌وگوها متوجه طرفی است که ابزارهای غيرمشروع را جايگزين منطق در گفت‌وگوها می‌کند.”

کاترين اشتون چند روز پيش از لزوم حفظ فشار بر ايران دفاع کرده و گفته بود اين تحريم‌ها در جهت رفع نگرانی‌های جامعه بين‌المللی از برنامه هسته‌ای ايران اعمال می‌شود

وزيران امور خارجه ۲۷ کشور عضو اتحاديه اروپا ۲۳ ژانويه ۲۰۱۲ در نشست خود در بروکسل تصميم گرفتند واردات نفت از ايران به کشورهای اروپايی را تحريم کنند.

اين تصميم قرار است از اول ژوئيه (۱۱ تير ۱۳۹۱) عملی شود. تصميم اتحاديه اروپا برای تحريم نفت ايران در رابطه با دليل برنامه اتمی ايران است.

قدرت‌های جهانی می‌گويند ممکن است برنامه اتمی ايران اهداف نظامی داشته باشد اما تهران می‌گويد برنامه اتمی‌اش صرفاً مقاصد صلح‌آميز را دنبال می‌کند.

مايکل مان، سخنگوی کاترين اشتون، نزديک به يک ماه پيش گفت اتحاديه اروپا قصد ندارد تحريم نفتی ايران را لغو کند.

وی گفت: “ما تحريم‌های خود را نه بر اساس حرف بلکه بر اساس عمل تغيير می‌دهيم و به اين دليل تحريم‌های ما از روز اول ژوئيه اعمال خواهند شد.”

کاترين اشتون نيز چند روز پيش از لزوم حفظ فشار بر ايران دفاع کرده و گفته بود اين تحريم‌ها در جهت رفع نگرانی‌های جامعه بين‌المللی از برنامه هسته‌ای ايران اعمال می‌شود.

از سوی ديگر آمریکا نيز افزون بر تحريم‌های گسترده عليه ايران و همچنين تحریم کشورهای خریدار نفت ایران، شرکت‌های بیمه‌ای را که به نفتکش‌های ايرانی خدمات بیمه‌ای می‌رسانند جريمه می‌کند.

تحريم نفتی ايران از سوی اروپا تنها پس از سپری شدن مدت کوتاهی از دور سوم مذاکرات هسته‌ای ايران و کشورهای ۵+۱، شامل آمريکا، روسيه، فرانسه، بريتانيا، چين و آلمان که روزهای ۱۸ و ۱۹ ژوئن (۲۹ و ۳۰ خردادماه) در مسکو برگزار شد، می‌گذرد.

شش قدرت جهانی از ايران می‌خواهند غنی سازی ۲۰ درصدی اورانيوم را متوقف سازد و در قبال آن سوخت هسته‌ای دريافت کند. آن‌ها همچنين می‌گويند نگران ماهيت برنامه اتمی ايران هستند و بر همين اساس برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای تهران، تحريم‌هايی را برقرار کرده‌اند.

به گفته صاحب‌نظران سومين دور مذاکرات هسته‌ای نيز نتيجه‌ای در بر نداشت و طرفين اعلام کردند مذاکرات در سطح کارشناسان فنی ۱۳ تير ۱۳۹۱ ادامه خواهد يافت.