سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران ادعای تازهای مطرح کرد: توقیف نفتکش گریس ۱ در جبلالطارق پاسخ ایالات متحده آمریکا به انهدام پهپاد گلوبال هاوک ارتش آمریکا بر فراز تنگه هرمز است.
فابیان پیکاردو، سر وزیر جبلالطارق پنجشنبه ۴ ژوئیه/۱۳ تیر با انتشار بیانیهای اعلام کرد که یک فروند سوپرتانکر با نام «گریس ۱» در حال انتقال نفت خام به بندر «بانیاس» در سوریه بود که بر اساس حکم قضایی توسط نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا به دلیل دور زدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه توقیف شد. ۴۲ تفنگدار دریایی در توقیف این نفتکش شرکت داشتند و ۲۸ نفر خدمه آن توسط مقامهای جبلالطارق بهعنوان شاهد مورد بازجویی قرار گرفتند.
سردار سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران سهشنبه ۱۸ تیر در سخنانی که در تهران ایراد کرد گفت توقیف نفتکش حامل نفت خام ایران در جبلالطارق پاسخ تلافیجویانه آمریکا به انهدام پهپاد گلوبال هاوک است:
«این اقدام بدون پاسخ نخواهد ماند و در صورت مقتضی، در زمان و مکانی مناسب، پاسخ این اقدام ذلتبار مد نظر قرار خواهد گرفت.»
روز گذشته امیر سرتیپ حاتمی، وزیر دفاع توقیف نفتکش حامل سوخت ایران توسط نیروی دریایی بریتانیا در جبلالطارق را خلاف موازین بینالمللی دانسته و گفته بود:
«یقیناً این نوع راهزنی دریایی توسط ما تحمل و بی پاسخ نخواهد ماند.»
وزیر خارجه ایران تلویحاً عربستان و بحرین را هم در توقیف نفتکش ایران مقصر دانست. ظریف شامگاه گذشته با انتشار پیامی در توییتر نوشت:
« «ایران نه عضو اتحادیه اروپاست و نه مشمول هیچگونه تحریم نفتی اروپا. آخرین بار که بررسی کردم، اتحادیه اروپا مخالف فراسرزمینگرایی بود. رک و راست این که، توقیف غیرقانونی نفتکش حامل نفت ایران توسط بریتانیا به نیابت از «تیم ب»، دزدی دریایی است. این یک بدعت خطرناک است که باید همین الان پایان یابد.»
دولت محلی جبلالطارق دوشنبه ۸ ژوئیه/۱۷ تیر اعلام کرد که محموله نفتکش متعلق به ایران که توسط تفنگداران دریایی بریتانیا توقیف شد، نفت خام بوده است. دولت جبلالطارق در بیانیهای نوشت:
«دولت جبلالطارق بعد از دریافت نتایج آزمایشهای جامع در آزمایشگاه اکنون میتواند تأیید کند گریس-۱ که در ساعات اولیه صبح پنجشنبه توقیف شد تا آخرین حد گنجایش از نفت خام پر شده بود.»
در ادامه این بیانیه گفته شده:
«نتایج این آزمایشها با گمانهزنیهای برخی تحلیلگران مبنی بر اینکه محموله این کشتی نفت خام نبوده در تضاد است.»
بر اساس بارنامه نفتکش «گریس ۱»، این نفتکش ابتدا در بندری در عراق که برای بارگیری نفتکشها در نظر گرفته نشده پهلو گرفته، و بعد از بارگیری مقداری گازوئیل، به بندر عسلویه رفته و در آنجا نفت خام بار زده است. این نخستین بار است که یک نفتکش ایرانی در آبهای اتحادیه اروپا توقیف میشود.
هدایتالله خادمی، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی صبح سهشنبه از دولت بریتانیا خواست اشتباه خود را سریعاً جبران کند:
«انگلیس اقدام اشتباهی انجام داده و باید هرچه سریعتر نسبت به جبران این اشتباه اقدام کند. این اقدام انگلیس پایههای نظم و آرامش جهانی را برهم میزند. انگلیس با این کار باعث ایجاد ناامنی و افزایش اختلافات شده است.»
بیشتر بخوانید: