از ابتدای سال جاری میلادی تا آخر ماه ژوئن، ۱۱۰ نفر در ایران اعدام شدند.

از میان ۱۳ نفری که به اتهام «تجاوز به عنف» به دار آویخته شدند، دو نفر در هنگام وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران شمار واقعی اعدام‌ها اما  ممکن است بیشتر از این باشد چون اعدام‌های مخفیانه و بدون اطلاع‌رسانی همچنان رایج‌اند و تنها ۳۷ اعدام از سوی مقام‌های مسئول یا رسانه‌های رسمی اعلام شده‌اند:

«رسانه‌های رسمی در شش ماه گذشته تنها ۳۷ اعدام را اعلام کردند و ۷۳ مورد دیگر از سوی منابع سازمان حقوق بشر ایران در داخل کشور به تأیید رسیده است.»

اعدام‌های گزارش شده از سوی سازمان حقوق بشر ایران یا در زندان‌ها بوده‌اند یا در ملاء عام اجرا شده‌اند که از میان آن‌ها، ۸۳ مورد به اتهام «قتل عمد»، ۱۳ مورد به اتهام «تجاوز به عنف»، ۹ مورد به اتهام انجام «جرایم مربوط به مواد مخدر»، چهار مورد به اتهام «محاربه از طریق سرقت مسلحانه» و یک مورد به اتهام «جاسوسی» صورت گرفته است: یک زندانی متهم به «جاسوسی برای آمریکا» اعدام شد

از میان زندانیانی که به اتهام «تجاوز به عنف» به دار آویخته شدند، دو نفر در هنگام وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشته‌اند که جمهوری اسلامی از آن‌ها با عنوان «کودک-مجرم» یاد می‌کند. برخی منابع سن این دو را در زمان اعدام نیز ۱۷ سال گزارش کردند.

حکم این دو در زندان مرکزی شیراز به اجرا درآمد و با انتقادهای گسترده افراد، نهادها و سازمان‌های حقوق بشری و مخالف اعدام روبه‌رو شد: اعتراض کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل به اعدام نوجوانان در ایران

۵ خرداد سال جاری اما پروانه سلحشوری، نماینده مجلس شورای اسلامی گفت که اعدام کودکان زیر ۱۸ سال در ایران متوقف نشده، اما گروهی از نمایندگان برای «توقف کامل اعدام افراد زیر ۱۸ سال» تلاش می‌کنند:

اعدام‌های در ملاء عام

به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، هشت مورد از اعدام‌های شش ماهه اول سال ۲۰۱۹ در ملاءعام و در انظار عمومی اجرا شده‌اند. هنگام اجرای این احکام کودکان نیز در جمع تماشاگران اعدام‌ها حضور داشته‌اند. این موضوع همواره سبب اعتراض شدید فعالان حقوق کودک شده است.

پاسخ مسئولان جمهوری اسلامی به این انتقادها این است که این اعدام‌ها در ساعاتی انجام می‌شوند که کودکان بیرون از خانه نیستند و تمهیدات لازم برای عدم حضور آن‌ها در محل اعدام اندیشیده می‌شود.

این در حالی‌ست که زمان‌ این اعدام‌ها اغلب به منظور جلب توجه عمومی از چند روز یا چند هفته پیش از اجرا اعلام می‌شوند.

آمار اعدام‌های نیمه اول سال ۲۰۱۹ در مقایسه با همین دوره زمانی در سال ۲۰۱۸ اندکی رشد نشان می‌دهد. در شش ماه نخست سال ۲۰۱۸ دست‌کم ۹۸ نفر اعدام شده بودند که ۳۱ مورد در رسانه‌های داخل اعلام شده بود و ۶۷ مورد دیگر از سوی مجاری غیر رسمی تایید شده بود.

از میان ۹۸ اعدام شش‌ماهه نخست سال ۲۰۱۸، ۸۳ مورد به اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس (اعدام) محکوم شده بودند که چهار نفر از آنان در زمان وقوع جرم زیر ۱۸ سال داشتند.

بر اساس یافته‌های سازمان عفو بین‌الملل اما ایران همچنان در فهرست کشورهای اجرا کننده بیشترین اعدام‌ها پس از چین است و پس از ایران، عربستان سعودی، ویتنام و عراق به ترتیب در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. گرچه شمار اعدام‌ها در ایران در سال ۲۰۱۸ کاهش قابل توجهی داشته است:

«در کشور ایران که از مجازات مرگ به طور گسترده استفاده می‌کند، اصلاح قوانین مبارزه با قاچاق مواد مخدر کاهش چشمگیر ۵۰ درصدی را در اجرای اعدام‌ها به همراه داشت.»


  • در همین زمینه