صد و هفتاد و سومین اجلاس اوپک با انتشار بیانیهای به پایان رسید. ۱۴ عضو کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در این بیانیه اعلام کردند که وزیران نفت کشورهای عضو با تمدید توافق کاهش تولید نفت به مدت ۹ ماه دیگر، تصویب متن پیشنویس منشور همکاری اوپک و غیراوپک و تمدید دبیر کلی محمد بارکیندو برای یک دوره سه ساله دیگر موافقت کردند. قیمت شاخص نفت خام برنت سهشنبه، ۱۱ تیر به ۶۵ دلار و ۲۳ سنت و قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا به ۵۹ دلار و ۱۸ سنت رسید.
صد و هفتادمین اجلاس وزیران انرژی کشورهای عضو اوپک دوشنبه یکم ژوئیه/ ۱۰ تیر در وین اتریش آغاز شد و روز سهشنبه ۲ ژوئیه / ۱۱ تیر نیز با انتشار بیانیهای به کار خود پایان داد.
اعضای اوپک و کشورهای عمده تولیدکننده غیر عضو اواخر سال گذشته میلادی تصمیم گرفتند برای افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی روزانه یک میلیون دویست هزار بشکه از تولید خود بکاهند. این توافق به مدت ۹ ماه تمدید شد. در بیانیه پایانی اوپک گفته شد:
«با این تصمیم کشورهای عضو اوپک، ادامه تعهد خود برای تمرکز بر ثبات و توازن بازار نفت به نفع تولید کننده، مصرفکننده وسلامت اقتصاد جهانی را مورد تأئید قرار دادند.»
تمدید کاهش تولید برای چهارمین سال متوالی نشان میدهد تولیدکنندگان نفت اعم از عضو اوپک و غیرعضو (اوپک پلاس) تلاش میکنند در رقابت با رونق صنعت شیل آمریکا بازار را کنترل کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس خالد الفالح، وزیر نفت سعودی روز سهشنبه قبل از آغاز گفتوگوها با کشورهای غیر عضو مانند روسیه در جمع خبرنگاران گفت «صد در صد» اطمینان دارد که کشورهای غیر عضو اوپک نیز با توافق وین مبنی بر تمدید کاهش تولید برای تثبیت قیمت نفت در بازارهای جهانی موافقاند:
«من بسیار مثبت فکر میکنم و خوشبین هستم و گمان میکنم که امروز در جای خوبی قرار گرفتهایم.»
سهیل المزروعی، وزیر انرژی امارات متحده عربی نیز گفت از حصول توافق با کشورهای غیر عضو اطمینان دارد.
روسیه روز گذشته موافقت خود را با تصمیم اوپک اعلام کرده بود. ترامپ از عربستان سعودی خواسته بود در ازای دریافت حمایت نظامی از آمریکا، نفت بیشتری برای کاهش قیمتها تولید کند. اما تمدید کاهش تولید نفت اثر چندانی بر قیمت نفت نگذاشت. پس از اعلام توافق اوپک برای تمدید کاهش تولید، قیمت نفت ابتدا ۲ دلار در هر بشکه افزایش یافت و به ۶۷ دلار رسید ولی بعد کاهش پیدا کرد. به گزارش خبرگزاری رویترز، قیمت نفت برنت در روز سهشنبه با کاهش ۱۵ سنت به ازای هر بشکه، در بازارهای جهانی به ۶۵ دلار و ۲۳ سنت معامله شد. بر اساس همین گزارش قیمت شاخص دبلیوتیآی آمریکا به ۵۹ دلار و ۱۸ سنت رسید.
بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران سهشنبه ۱۱ تیر در جمع خبرنگاران اعلام کرد که ایران از کاهش نولید نفت معاف شده است. زنگنه گفت:
«مسئله اصلی این است که تصمیمهای این مجموعه الزامآور نیست و هیچ تعهدی برای کشورها ندارد، ضمن اینکه به کشورها اجازه داده شد در صورت لزوم، مجوزهای لازم را از دولتها و مراجع بالاترشان بگیرند.»
زنگنه در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ در وین گفت:
«شب و روز تلاش میکنیم راهی برای صادرات نفت خود پیدا کنیم.»
خبرگزاری رویترز گزارش داده که صادرات نفت ایران به ۳۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
بیشتر بخوانید: