در هر دوره انتخابات مجلس در ایران، ادعاهای زیادی در مورد فساد و تقلب مطرح میشود. خبرآنلاین در گزارشی به این موضوع پرداخته و از میلیاردرهایی گفته که نماینده به مجلس میفرستند.
در آغاز این گزارش آمده است که اگرچه همگان بر «شفافیت مالی هزینههای انتخاباتی» تاکید میکنند اما خبرها حکایت از «زد و بندهای اقتصادی پس پرده» دارند و برخی با پرداخت هزینههای انتخاباتی به دنبال گرفتن امتیازات مادی کلانتر از کاندیداهایی هستند که به عنوان نماینده راهی مجلس میشوند.
پیش از این محمد سلیمانی، نماینده دوره نهم مجلس با اشاره به طرح استانی شدن انتخابات مجلس گفته بود:
«یکی از مضرات این طرح، فساد مالی است. نامزد داوطلب ناچار است برای تامین هزینههای انتخاباتی خود حمایت سرمایهدارن، کارتلها و قاچاقیان را کسب کند تا هزینههای میلیاردی خود را برای انتخابات را تامین کند.»
از سوی دیگر افراد و نهادهای وابسته به قدرت در ایران که منافع شخصی یا گروهی خود را در حضور نمایندگان طیفشان در مجلس میبینند، همواره سبب بروز تخلفات گسترده در انتخابات و پیامدهایی همچون رد صلاحیت برخی از نامزدهای انتخاباتی میشوند.
در همین راستا، احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد در سخنانی در نماز جمعه این شهر خواستار دخالت مستقیم قوه قضاییه در انتخابات شده و از رئیس این قوه خواسته است تا مانع حضور جریانهای سیاسی مخالف سیاستهای نظام در مجلس شود.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور هم پیشتر گفته بود:
«سالانه ۱۰هزار میلیارد تومان گردش مالی در حوزه مواد مخدر وجود دارد که بخشی از این پول توسط قاچاقچیان وارد انتخابات میشود.»
محمود میرلوحی، عضو شورای شهر تهران نیز در گفتوگویی در اردیبهشت ماه سال گذشته گفته بود:
«پولهای کثیف در انتخابات ایران تاثیرگذار است و بهتر است قانونی برای آن وضع شود.»
هزینههای میلیاردی ستادهای انتخاباتی و عدم شفافیت مالی
مصطفی رضا حسینی قطبآبادی، نماینده ادوار مجلس، روز هشتم تیر ماه گفته است شرایط انتخابات در ایران به گونهایست که گاهی مشاهده میشود یک نامزد در یک شهرستان کوچک که رای بسیار پایینی دارد، بالغ بر میلیاردها تومان هزینه تبلیغات میکند.
حسینی قطبآبادی در ادامه گفته است:
«به طور قطع نامزدی که هزینههای مالی زیادی برای حضور در مجلس به عنوان نماینده مردم انجام میدهد، نمیتواند خیرخواه و دلسوز مردم باشد زیرا معیار چنین افرادی تنها پول است و با هزینهکردهای نجومی رای مردم را خریداری میکنند. حتم بدانید چنین افرادی در پاسخ به مطالبات مردم پاسخی جز این نخواهند داشت که شما بابت رای داده شده مبلغ مورد توافق را دریافت کردهاید و حق اعتراض ندارید.»
نماینده شهر بابک در مجلس هشتم از نرخ خرید و فروش ۲۰۰ هزار تومانی رای در برخی حوزههای انتخاباتی خبر داده و گفته است:
«این واقعیتی است که نمیتوان آن را کتمان کرد و با وجود اینکه همه این تخلفات انتخاباتی توسط فرمانداران و دستگاههای نظارتی گزارش میشوند، اما ماجرا تنها به ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از انتخابات محدود بوده و بعد از آن به فراموشی سپرده میشود.»
به گفته مصطفی رضا حسینی قطبآبادی، مجلس در سال گذشته مصوبههایی در رابطه با برخورد با تخلفهای انتخاباتی داشته است که اگر با جدیت دنبال و اجرایی شوند، جلوی فسادهای انتخاباتی گرفته میشود.
با وجود رسانهای شدن تخلفات مالی و انتخاباتی در هر دوره انتخابات در ایران و نمایان شدن دخالت باندهای وابسته به قدرت اما روند برگزاری انتخابات در ایران همچنان با تخلفها و فساد گسترده همراه بوده است. از ضعف سیستم رأیگیری گرفته تا نظارت استصوابی و سفارشی برای حذف کاندیداها و همینطور هزینههای میلیاردی برخی نامزدها در ستادهای انتخاباتیشان که حتی صدای «خودیهای نظام» را هم در آورده است.
- در همین زمینه