غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضائیه از انفصال ۶۰ قاضی از دستگاه قضایی جمهوری اسلامی و صدور ۳۵۰ مورد «اذن قصاص» از سوی ابراهیم رئیسی خبر داد. به گفته او قوه قضائیه همچنین احکام صادرشده در مورد ۴ هزار پرونده را براساس ماده ۴۷۷ آیین دادرسی کیفری بررسی دوباره میکند.
معاون اول قوه قضائیه ایران گزارشی از اقدامات اخیر دستگاه قضائی ارائه کرده است که بخش قابل توجهی از این اقدامات به دخالت مستقیم ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در پروندههای این قوه و استفاده از اختیارات او برای صدور احکام قضائی مربوط میشود.
غلامحسین محسنی اژهای سهشنبه ۲۸ خرداد در نشست خبری قوه قضائیه اعلام کرد از اواسط اردیبهشت تاکنون ۶۰ قاضی در ردههای مختلف از دستگاه قضائی جمهوری اسلامی حکم انفصال گرفتهاند. او انفصال ۶۰ قاضی را «تشویق و تنبیه توأمان در قوه قضائیه» خواند که «آغاز شده بود و ادامه دارد». به گفته او برخی از این قضات نه تنها از مشاغل قضائی بلکه از اشتغال در همه پستهای دولتی منفصل شدهاند. او گفت: «عده دیگری هم هستند که با بازخرید شدن انفصال پیدا کردند عده دیگری اتهاماتی دارند که در حال بررسی است. بنابراین تشویق و تنبیه توأمان در قوه قضائیه آغاز شده بود که ادامه دارد».
محسنی اژهای همچنین از «اقدام انقلابی و جهادی» قوه قضائیه در «فرجامخواهی فوقالعاده» مربوط به ماده ۴۷۷ آئین دادرسی کیفری خبر داد که به گفته او از این پس ادامه خواهد داشت. براساس این ماده فرجامخواهی در اختیار رئیس قوه قضائیه قرارداده شده است و «در صورتی که رئیس قوه قضائیه رأی قطعی صادره از هر یک از مراجع قضائی را خلاف شرع بیّن تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال میکند تا در شعب خاصی که توسط رئیس قوه قضائیه برای این امر تخصیص مییابد رسیدگی و رأی قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور رأی قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی بهعمل میآورند و رأی مقتضی صادر میکنند».
او در این مورد گفت: «یکی از مسائل که قبلاً هم بود و احتمالاً ادامه هم داشته باشد مربوط به ماده ۴۷۷ است که مربوط فرجامخواهی فوقالعاده میشود. تشخیص این فرجامخواهی به شخص رئیس قوه قضائیه سپرده شده است که کار مشکلی است. (…) بیش از ۶۰۰ پرونده از این ماده ۴۷۷ تعیین تکلیف قطعی شد و بیش از دو هزار پرونده از سوی رئیس قوه قضائیه جهت بررسی دوباره امضا شد. ۱۷۰۰ پرونده هم برای امضای نهایی آماده است. نزدیک به چهار هزار مورد از این پروندهها بررسی و یا در حال ارسال به دیوان عالی است.»
بهگفته محسنی اژهای افزون بر فرجامخواهی، رئیس قوه قضائیه از فروردین سال جاری تاکنون ۳۵۰ مورد «اذن قصاص» را نیز صادر کرده است: «موضوع دیگر مربوط به استیذان قصاص بود. استیذان قصاص باید از سوی شخص رئیس قوه قضائیه باشد و بر اساس تفویض از سوی رهبری اذن اجرای قصاص باید از سوی رئیس قوه قضائیه باشد. پس از تعطیلات فروردین امسال بیش از ۳۵۰ مورد اذن صادر شد و نزدیک به ۲۵۰ مورد هم آماده ارائه به رئیس قوه قضائیه است. البته با توجه به حجم کار رئیس قوه قضائیه، رئیس دستگاه قضا برای فرد دیگری هم از رهبری اذن گرفته است».
معاون اول قوه قضائیه همچنین از رسیدگی به پروندههای «مسن» بهعنوان یکی دیگر از برنامههای قوه قضائیه اشاره کرده است. که بهگفته او شامل پروندههای مشکلدار و پروندههایی است که به حجم زیاد کار قاضی برمیگردد.
محسنی اژهای همچنین گفت رئیسی بهزودی با سفیران، کاردانان و نمایندگان خارجی مستقر در تهران و «نخبگان حقوقی مربوط به زنان» دیدار خواهد کرد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ۱۶ اسفند جاری طی حکمی ابراهیم رئیسی را بهعنوان رئیس قوه قضائیه منصوب کرد. رئیسی در کشتار زندانیان سیاسی در سال ۶۷ نقش مستقیم داشت. خامنهای در حکم خود از او خواست که «جوانان انقلابی» را وارد قوه قضائیه کند.
در همین زمینه: