وزیر نفت ایران گفت کشورش قصد ترک سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) را ندارد. بیژن نامدار زنگنه در عین حال به تنش‌های درون سازمان اوپک اشاره کرد و گفت «دو کشور» حاضر در این سازمان از نفت به عنوان سلاحی برای مقابله با ایران و ونزوئلا استفاده می‌کنند. وزیر نفت ایران تحریم‌های ایالات متحده در این دوره را شدیدتر از دوره قبل توصیف کرد و گفت به خاطر عدم معافیت کشورهای واردکننده نفت از ایران، پیدا کردن راه‌های غیرمتعارف فروش نفت نیز سخت‌تر از گذشته است.

بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت ایران

بیژن زنگنه در گفت‌وگو با خبرگزاری «خانه ملت» گفت:

«ایران برنامه‌ای برای خروج از سازمان اوپک ندارد و ابراز تأسف می‌کند از اینکه بعضی از اعضای اوپک، این سازمان را به یک کانون سیاسی برای مقابله با دو عضو بنیانگذار اوپک یعنی ایران و ونزوئلا تبدیل کرده‌اند.»

زنگنه همچنین گفت که «دو کشور منطقه» در سازمان اوپک با ایران «دشمنی» می‌کنند:

«ما دشمن آن‌ها نیستیم اما آن‌ها با ما دشمنی می‌کنند و اوپک را تبدیل به سازمانی سیاسی کرده‌اند و از نفت به عنوان سلاح در بازار جهانی و جهان علیه ما استفاده می‌کنند.»

وزیر نفت ایران از این دو کشور منطقه که به گفته او از نفت به عنوان سلاح استفاده می‌کنند، نام نبرد.

تنش میان ایران و عربستان سعودی و امارات متحده عربی در سال اخیر افزایش یافت. این دو کشور گفتند که برای جبران کاهش نفت خام ایران در بازار به خاطر تحریم‌های آمریکا، تولید نفت خود را افزایش می‌دهند.

زنگنه اما گفت که این «دو کشور» ممکن است موج فروپاشی اوپک شوند:

«این دو کشور با دعوا در داخل اوپک و ستیزه‌گری بین اعضا، این سازمان را تضعیف کرده و به سمت فروپاشی می‌برند.»

وزیر نفت ایران اضافه کرد که ایران می‌خواهد اوپک به عوان مهم‌ترین سازمان جهان سومی‌ها حفظ شود.

زنگنه در ادامه صحبت‌هایش و در پاسخ به سوال خبرنگار درباره جبران تولید نفت از سوی عربستان سعودی و امارات متحده عربی، گفت که هیچ‌کسی نمی‌تواند خلاء نفتی ایران را در بازارهای جهانی جبران کند.

در هفته اخیر خبرگزاری «رویترز» به نامه‌ای از بیژن زنگنه اشاره کرد که در آن گفته شده ایران با تغییر برنامه دیدار آینده اوپک به اوایل جولای مخالفت می‌کند.

دیدار کشورهای عضو اوپک برای ۲۵ ژوئن برنامه‌ریزی شده بود. همچنین قرار بود ائتلاف کشورهای تولیدکننده نفت به رهبری روسیه، ۲۶ ژوئن نشست خود را در ادامه اجلاس اوپک برگزار کنند. روسیه اما چند روز پیش پیشنهاد کرد این دیدارها به سوم و چهارم جولای موکول شود.

عربستان سعودی از این پیشنهاد استقبال کرده است.

مقر اوپک در وین (عکس: آرشیو)

به گزارش رویترز، زنگنه در نامه خود نوشته که با تغییر تاریخ دیدار اوپک مخالف است، زیرا در این دوره برنامه‌های فشرده کاری دارد و دلیلی برای تغییر تاریخ اجلاس ارائه نشده است.

اوپک گفته است الجزایر و قزاقستان نیز در نامه‌های جداگانه‌ای با تغییر تاریخ اجلاس مخالفت کرده‌اند. منابعی از داخل اوپک به رویترز گفته‌اند ونزوئلا و لیبی نیز با این تغییر در برنامه‌ها مخالفند.

اوپک و متحدانش (اوپک+) در ماه دسامبر موافقت کردند که تولید نفت را از اول ژانویه ۱.۲ میلیون بشکه در روز کاهش دهند. دلیل این تصمیم تنظیم قیمت نفت و جلوگیری از کاهش قیمت‌هاست. سهم کاهش تولید اوپک ۸۰۰ هزار بشکه در روز است که باید از سوی ۱۱ عضو این سازمان به جز ایران، لیبی و ونزوئلا اجرا شود.

روز پنج‌شنبه، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه گفت که کشورش با کشورهای اوپک بر سر قیمت مناسب اختلاف دارد، اما با همکاران خود در اوپک برای اتخاذ یک تصمیم‌ مشترک همکاری می‌کند. پوتین به بودجه عربستان سعودی اشاره کرد که بر اساس قیمت نفت ۸۰ تا ۸۵ دلار در هر بشکه تنظیم شده است. او گفت که بودجه روسیه قیمت ۴۰ دلار بر هر بشکه را پیش‌بینی کرده است.

در حال حاضر قیمت نفت خام بالاتر از ۶۰ دلار بر هر بشکه است.

تحریم‌های ایالات متحده، شدیدتر از دوره قبل

روز جمعه ایالات متحده بزرگ‌ترین گروه پتروشیمی ایران را به فهرست تحریم‌های خود افزود و این مجموعه را به حمایت غیرمستقیم از سپاه پاسداران متهم کرد.

به گزارش رویترز، واشنگتن گفته است این اقدام برای کاهش درآمد نیروهای مسلح ایران انجام شده، اما تحلیل‌گران اقدام اخیر را تا حد زیادی نمادین توصیف کرده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده در تلاش است فشارهای نظامی و اقتصادی بر ایران را تا حد ممکن تشدید کند. بهانه ترامپ برنامه‌های هسته‌ای و موشکی ایران و همچنین پشتیبانی این کشور از گروه‌های حافظ منافع آن در سوریه، عراق، لبنان و یمن است. اما هدف او بنا بر گفته‌های خودش کشاندن ایران به پای میز مذاکره است. به عقیده رئیس‌جمهوری آمریکا، توافق هسته‌ای دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری قبلی ایالات متحده و دولت حسن روحانی، توافقی بد بوده است و نتوانسته جلوی فعالیت‌های خرابکارانه ایران در منطقه را بگیرد.

زنگنه اما تحریم‌های ایالات متحده را شدیدتر از تحریم‌های دوره قبل توصیف کرد:

«اولین نکته اینکه در دوره قبل میعانات گازی مشمول تحریم نبود و ۲۰ کشور از آسیا، اروپا و آفریقا شامل ژاپن، چین، هند، مالزی، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، سنگاپور، سریلانکا، ترکیه، تایوان، بلژیک، چک، فرانسه، آلمان، یونان، ایتالیا، هلند، لهستان، انگلیس و اسپانیا دارای معافیت از سازمان ملل برای واردات نفت از ایران بودند و عدد و رقمی برای صادرات نفت ایران اعلام نکرده بودند، بلکه به این کشورها گفته بودند که تغییرات جدی در واردات نفت از ایران ندهید، اما در حال حاضر حتی یک کشور هم وجود ندارد که معافیت نفتی برای خرید نفت از ایران داشته باشد و حتی میعانات گازی نیز به لیست تحریم‌ها اضافه شده و تحریم‌های کشتیرانی و بانکی هم شدیدتر از دوره قبل شده است.»

او همچنین گفت که چین در این دوره با تحریم‌ها همراه شده است، در حالی که در دور قبل واردات نفت خام خود را کاهش نداده بود.

به گفته زنگنه، «چین در این دوره بعد از ماه می هیچ برداشتی [از نفت ایران] نداشته است».

وزیر نفت ایران تصریح کرد که وجود معافیت‌ها سبب می‌شود «راه‌های دسترسی برای فروش غیرمتعارف بیشتر می‌شود، اما زمانی که همه راه‌های فروش متعارف بسته بشود، فروش‌های غیرمتعارف نیز سخت‌تر می‌شود.»

فشار حداکثری ترامپ بر ایران و تلاش‌های این کشور برای مقابله با تحریم‌ها، باعث بروز تنش در منطقه شده و در ماه اخیر به نمایش‌های نظامی در خلیج فارس انجامیده است. برخی تحلیل‌گران از خطر این نمایش‌ها از جمله احتمال درگیری مستقیم به خاطر خطاهای محاسباتی و وقوع جنگ خبر داده‌اند.


در همین زمینه: