در مسجدالقصی بیت‌المقدس (اورشلیم) بین فلسطینی‌های مسلمان و نیروهای امنیتی اسرائیل درگیری‌های شدیدی رخ داد. ناآرامی‌ها زمانی آغاز شد که پلیس اسرائیل به گروهی از یهودیان اجازه ورود به محوطه القصی را داد.

درگیری در مسجدالقصی بیت‌المقدس (اورشلیم)
درگیری در مسجدالقصی بیت‌المقدس (اورشلیم)

به‌طور معمول در ماه رمضان ورود به مسجد الاقصی ممنوع است اما پلیس اسرائیل یکشنبه ۱۲ خرداد / ۲ ژوئن به گروه کثیری از یهودیان به‌مناسبت «روز اورشلیم»، اجازه ورود به محوطه آن را داد.

فلسطینی‌های مسلمان با پرتاب سنگ و صندلی خواستند مانع از ورود یهودیان به محوطه مسجدالاقصی شوند که پلیس اسرائیل با آن‌ها درگیر شد.

«روز اورشلیم»، روز تصرف بخش شرقی بیت‌المقدس (اورشلیم) توسط اسرائیل در جریان جنگ شش روزه با اعراب در سال ۱۹۶۷ است. در ۳۰ سال گذشته مقام‌های اسرائیلی همواره در ۱۰ روز پایانی ماه رمضان دسترسی به مسجد الاقصی را ممنوع کرده بودند.

صبح یکشنبه حدود ۱۲۰ یهودی وارد محوطه مسجدالقصی شدند که با مقابله فلسطینی‌ها مواجه شدند. پلیس اسرائیل چندین نفر را بازداشت کرد. منابع نزدیک به فلسطینی‌ها شمار یهودیانی که قصد ورود به مسجدالقصی را داشتند بیش از ۴۰۰ نفر اعلام کردند.

روزنامه هاآرتص اسرائیل گفته است که نیروهای امنیتی این کشور از گلوله‌های پلاستیکی و «دیگر ابزارهای مقابله با ناآرامی» استفاده کردند.

«روز اورشلیم» از روز گذشته، شنبه ۱۱ خرداد / یکم ژوئن با راهپیمایی‌های کودکان و گروه‌های جوان یهودی از میان بخش قدیمی بیت‌المقدس (اورشلیم) به سمت دیوار ندبه، مقدس‌ترین مکان مذهبی یهودیان بر روی تپه «موریا»، آغاز شد.

برای یکشنبه چندین نمایش پرچم در امتداد دیوارهای قدیمی شهر و در بخش قدیمی شهر برگزار می‌شود. به‌طور سنتی، بسیاری از مسیحیان پروتستان نیز در این مراسم شرکت دارند.

همچون سال‌های گذشته تاجران عرب مغازه‌های خود را در این روز می‌بندند. مراسم اصلی شامگاه یکشنبه در پای دیوار ندبه برگزار خواهد شد.

از روز جمعه که در بخش قدیمی بیت‌المقدس (اورشلیم) درگیری‌های خونینی رخ داد، پلیس اسرائیل تدابیر امینی در این شهر و اطراف آن را بیشتر کرده است. روز جمعه یک ساکن کرانه غربی دو یهودی را با چاقو به‌شدت زخمی کرد و سپس هدف تیراندازی پلیس قرار گرفت.

تنش‌ها بین اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها، به‌ویژه پس از انتقال سفارت آمریکا به بیت‌المقدس (اورشلیم) رو به افزایش نهاد.

آمریکا همچنین قصد دارد طرح موسوم به «معامله قرن» را برای برقراری صلح بین اسرائیل و فلسطین ارائه کند. نشست منامه قرار است به ابتکار کاخ سفید در روزهای ۲۵ و ۲۶ ژوئن درباره فواید اقتصادی این طرح برگزار شود اما رهبران فلسطین این نشست را تحریم کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: