همزمان با بالاگرفتن تنش‌ها در منطقه، سفیر بغداد در تهران از آمادگی عراق برای میانجیگری بین ایران و دولت‌های عربی خلیج فارس خبر داد. سران عرب در نشستی دو روز پیش جمهوری اسلامی را محکوم کرده بودند.

سفیر عراق در ایران ــ عکس: ایسنا

محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران یکشنبه ۵ خرداد / ۲۶ مه در جریان سفر به عراق گفت که جمهوری اسلامی آماده امضای پیمان عدم تعرض با کشورهای حوزه خلیج فارس است.

سعد عبدالوهاب جواد قندیل، سفیر عراق در ایران شنبه ۱۱ خرداد در گفت‌و‌گو با خبرگزاری دولتی دانشجویان (ایسنا) در این رابطه گفت: «مسئولان عراقی از این موضوع [پیمان عدم تعرض] استقبال کرده و اعلام کردند که این پیشنهاد را به کشورهای حوزه خلیج فارس به خصوص کشورهایی که با ایران ارتباط ندارند از جمله عربستان و بحرین منتقل می‌کنند.»

سفیر عراق همچنین گفت که عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه همزمان با سفر ظریف به عراق به کشورهای کویت، قطر و عمان سفر کرده بود تا پیشنهاد امضای پیمان عدم تعرض را با آنها نیز در میان بگذارد.

او در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا مبنی بر امکان میانجیگری عراق برای رساندن پیام ایران به عربستان،‌ امارات متحده عربی و بحرین پاسخ مثبت داد.

او گفت که انتظار می‌رود برهم صالح، رئیس‌جمهوری عراق در جریان سفر به عربستان برای شرکت در اجلاس سران عرب پیشنهاد ایران را به مقام‌های سعودی، اماراتی و بحرینی منتقل کرده باشد.

پیش از این نیز سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرده بود که این کشور از طرح ایران برای امضای پیمان عدم تجاوز با کشورهای منطقه خلیج فارس حمایت می‌کند. او چنین توافقی را گام نخست در تنش‌زدایی در منطقه خواند.

در سه روز اخیر عربستان سعودی میزبان سه اجلاس بود: نشست سازمان همکاری اسلامی (IOC) با عنوان «اجلاس مکه: همراه هم برای آینده»‌، نشست‌های شورای همکاری خلیج فارس (GCC) و اتحادیه کشورهای عرب (LAS).

نشست سران عرب جمعه ۳۱ مه/ ۱۰ خرداد پیش از سحر با انتشار بیانیه‌ای در محکومیت دخالت ایران در کشورهای عربی به کار خود در مکه پایان داد اما عراق بیانیه پایانی را امضا نکرد.

برهم صالح در سخنرانی‌اش در اجلاس اتحادیه عرب ابراز امیدواری کرد که «امنیت ایران به خطر نیفتد».

در بیانیه پایانی نشست اضطراری سران عرب در مکه، حادثه نفت‌کش‌ها در بندر فجیره امارات و حملات پهپادی حوثی‌های یمن به تأسیسات نفتی عربستان سعودی و همچنین «اشغال» جزایر سه‌گانه در خلیج فارس که امارات ادعای مالکیت بر آن‌ها را دارد و همچنین دخالت‌های ایران در امور داخلی کشورهای عربی از جمله سوریه و یمن محکوم شد.

پادشاه عربستان در نشست سازمان همکاری اسلامی بار دیگر ایران را به دلایل مشابه محکوم کرد.

عراق پیش از این نیز برای میانجیگری بین ایران و ایالات متحده پس از افزایش تنش‌ها خبر داده بود.


در همین زمینه: