فقط یک روز بعد از آنکه وزارت اطلاعات کشف دستگاههای کارتخوان، طلا و دلار در دفتر وزیر نفت را تأیید کرد، قرارگاه خاتمالانبیای سپاه پاسداران برای توسعه میدان گازی پارس جنوبی اعلام آمادگی کرد. شرکت مپنا که تحت تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار دارد اعلام کرد که سرمایه لازم را میتوان از طریق جلب «پولهای سرگردان» تأمین کرد.
با خروج آمریکا از برجام، شرکت توتال فرانسه نیز پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را ترک کرد و شرکت ملی نفت چین (CNPC) با سهمی بیش از ۸۰ درصد جایگزین توتال شد. اما اواخر بهمن سال گذشته شرکت ملی نفت چین هم مکاتبات وزارت نفت را بیپاسخ گذاشت. سعید محمد فرمانده قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء دوشنبه ۶ خرداد از مذاکرات این قرارگاه با وزارت نفت برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی خبر داد:
«فاز ۱۱ پارس جنوبی در حال حاضر یک قرارداد بین ایران و شرکتهای CNPC چین و توتال فرانسه دارد که باید این قرارداد تعیین تکلیف شود و طبق مذاکراتی که داشتیم، قرار شد ابتدا وزارت نفت این قرارداد را تعیین تکلیف کنند، سپس پیشنهادهایی که برای توسعه این فاز پارس جنوبی داشتیم بررسی شود.»
روز گذشته (یکشنبه ۵ خرداد) وزارت اطلاعات کشف یک دستگاه کارتخوان در دفتر بیژن زنگنه وزیر نفت را تأیید کرد. شنبه گذشته ابوالفضل ابوترابی، نماینده نجفآباد در مجلس شورای اسلامی گفته بود: مأموران امنیتی اخیراً سه کارتخوان فروش در دفتر وزیر نفت کشف کردند که ده میلیارد تومان گردش مالی آنها بوده است. این نماینده مجلس ادعا کرد که یکی از این کارتخوانها به نام یکی از آبدارچیهای دفتر بیژن نامدار زنگنه است. علاوه بر این ظاهراً در دفتر وزیر نفت، مقادیری طلا و دلار نیز کشف شده است.
تنها یک روز بعد از انتشار این خبر در رسانههای داخلی، سعید محمد، فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا به خبرگزاری تسنیم گفت:
«اعلام کردهایم امکان تأمین مالی توسعه فاز ۱۱ را داریم و هم میتوانیم این پروژه را کاملاً داخلیسازی کنیم.»
مدیرعامل شرکت مپنا نیز همزمان با قرارگاه خاتمالانبیای برای سرمایهگذاری در میدان گازی پارس جنوبی اعلام آمادگی کرد. عباس علیآبادی به خبرگزاری تسنیم گفت شرکت مپنا میتواند «پولهای سرگردان» در ایران را با «برنامهریزی درست به سمت این پروژه سوق دهد. تخمین زده میشود که به سبب بیاعتمادی به نظام بانکی حدود ۲۰ میلیارد دلار پول نقد سرگردان در ایران ذخیره شده است.
شرکت توليد برق خوزستان مپنا در آبان ۹۷ همراه با چند شرکت دیگر ایرانی و سازمان انرژی اتمی در فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفت.
بیژن نامدار زنگنه ۲۱ تیر ۹۶ در سخنانی در صحن علنی مجلس در دفاع از واگذاری توسعه میدان پارس جنوبی به شرکت توتال گفته بود که توسعه این میدان گازی به ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد. نمایندگان ولایی مجلس پیشنهاد داده بودند که بخشی از این مبلغ از صندوق توسعه ملی برداشت شود.
گروهی از نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی که شمار آنها هم چندان زیاد نیست، از مخالفان سرسخت وزیر نفتاند. آنها مدتهاست که بیژن نامدار زنگنه را به انفعال در برابر تحریم نفت ایران متهم کردهاند. بیژن نامدار زنگنه ۱۹ اردیبهشت در نامهای سرگشاده اعلام کرد که عدهای قصد دارند از شرایط تحریم برای غارت مردم استفاده ببرند. زنگنه نوشت: «نه تنها از تک تیراندازها ، بلکه از آتش توپخانههای مستقر در درون کشور نیز رنج و آسیبی بسیار دیده و میبینیم.»
بیشتر بخوانید: