در ماجرای قتل جمال خاشقجی، کنگره آمریکا فروش برخی تسلیحات نظامی به عربستان سعودی را برای حفاظت از جان شهروندان غیر نظامی یمن منع کرد. یک سناتور آمریکایی هشدار داد که دولت ترامپ در نظر دارد با تکیه بر «تهدید ایران» صدور اینگونه سلاحها به عربستان را از سر بگیرد. سناتور کریس مورفی از حامیان طرح یودال برای منع حمله نظامی به ایران بود. این طرح در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا رأی نیاورد.
سناتور کریس مورفی از حزب دموکرات با انتشار پیامی در توییتر هشدار داد:
«شنیدهام که ترامپ احتمالاً [قصد دارد] از یک خلا قانونی در قانون نظارت بر صدور سلاح استفاده کند برای فروش بمبهایی به عربستان سعودی (بمبهایی که در [جنگ] یمن از آن استفاده میشود) که مانع شود از نظارت کنگره. ممکن است در طی همین هفته اتفاق بیفتد.»
به گزارش خبرگزاری رویترز بر اساس قانون نظارت بر صدور سلاح، رئیس جمهوری آمریکا میتواند در مواقع اضطراری که امنیت ملی به خطر افتاده،بدون اجازه کنگره سلاح صادر کند. با بالا گرفتن تنش نظامی با ایران چنین فرصتی پیش میآید. دونالد ترامپ در ماجرای ساخت دیوار مرزی با استفاده از اختیارات ریاست جمهوری وضعیت اضطراری اعلام کرده بود. هشدار سناتور کریس مورفی ناظر به این رویداد است.
خبرگزاری رویترز میگوید کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا درباره گمانهزنی سناتور کریس مورفی سکوت کردهاند.
سناتور کریس مورفی جزو گروهی از نمایندگان حزب دموکرات در سنای آمریکاست که از طرح سناتور تام یودال پشتیبانی میکرد. این طرح هزینهکرد هرگونه بودجه برای انجام «عملیات نظامی در داخل ایران یا علیه این کشور» را ممنوع میکرد و در همان حال استثناهایی هم قائل میشد. از جمله: وقتی خطری آمریکا را تهدید کند، یا مداخله ارتش آمریکا مانع از حمله به شهروندان این کشور شود و سرانجام با مداخله نظامی بتوان جان شهروندان آمریکایی را نجات داد و آنها را از منطقه پرتنش خارج کرد.
این طرح اما شامگاه گذشته در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا رأی نیاورد. مورفی با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که ۱۳ نماینده به این طرح رأی مخالف و ۹ نماینده رأی موافق دادند.
We lost 13-9. Every Republican except for @RandPaul opposed it. https://t.co/auz8pCRQkv
— Chris Murphy (@ChrisMurphyCT) 22. Mai 2019
طرح پنتاگون برای اعزام نیرو به خاورمیانه
همزمان با این تلاشها خبرگزاری رویترز و آسوشیتدپرس گزارش دادهاند که وزارت دفاع آمریکا طرحی برای اعزام هزاران نیروی اضافی به خاورمیانه دارد. این دو گزارش بر اساس گفتههای مقامهای آگاهی تنظیم شده که نام آنها افشا نشده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس با استناد به گفتههای تأیید نشده این مقامات از اعزام ۱۰ هزار سرباز به خاورمیانه خبر داده، خبرگزاری رویترز اما با استناد به سخنان منابع دیگر تعداد این سربازان را پنج هزار نفر اعلام کرده است. مقامهای آمریکایی گفتهاند اعزام این نیروها دفاعی است و به «تهدید ایران» ربط ندارد. به گفته این مقامات، وزارت دفاع آمریکا قصد دارد با استقرار سامانه موشکی پاتریوت و کشتیهای جنگی فعالیتهای ایران در خاورمیانه را بیشتر رصد کند.
دو هفته قبل وزارت دفاع آمریکا با استناد به گزارش نهادهای اطلاعاتی اعلام کرد که «شواهد موثق درباره تهدیدهای جدید ایران» در خاورمیانه در دست است. ماهیت این نهادها و کیفیت تهدید هنوز در ابهام است. رویترز میگوید فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) با استناد به همین گزارشها درخواست اعزام نیروی اضافی را به وزارت دفاع آمریکا داده است.
سنتکام روز گذشته (چهارشنبه ۲۲ مه/ ۱ خرداد) اعلام کرد یکی از بمبافکنهای راهبردی که با بالا گرفتن تنش بین ایران و آمریکا در پایگاه العدید قطر مستقر شدهاند، در یک تمرین نظامی با جنگندههای شکاری قطر شرکت کرد. نیروی هوایی آمریکا هدف از انجام این تمرین را تقویت روابط نظامی آمریکا با قطر اعلام کرد.
پرواز جنگنده های #قطر و #آمریکا در منطقه تحت پوشش فرماندهی مرکزی ایالات متحده #سنتکام
دو جنگنده اف-35 آمریکا سمت چپ بمب افکن بی-52 آمریکا در وسط-جلو و دو جنگنده میراژ 2000 قطر در سمت راست pic.twitter.com/mSLi4yzFOW— فرماندهی مرکزی آمریکا-سنتکام (@CENTCOMFarsi) 22. Mai 2019
هفته گذشته الجزیره گزارش داده بود که محمد بن عبد الرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر برای دیدار و گفتوگو با محمد جواد ظریف، همتای ایرانی خود به تهران سفر کرده است. شامگاه پنجشنبه ۹ مه/ ۱۹ اردیبهشت بمبافکنهای بی ۵۲ آمریکا در قطر مستقر شدند. مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا همزمان با استقرار این بمبافکنها در بیانیهای اعلام کرد: تهران باید درک کند که هرگونه حملهای با پاسخ قاطع مواجه میشود.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی روز گذشته اعلام کرد که ایران «به هیچوجه» وارد «هیچگونه» جنگی با ایالات متحده نخواهد شد، چه جنگ مستقیم و چه جنگ نیابتی.
بیشتر بخوانید: