خبرنگاران از بازداشتگاه سابق کهریزک بازدید کردند. در بازداشتگاه کهریزک که اکنون به مرکز نگهداری از «معتادان متجاهر» تغییر کاربری داده و «مهر سروش» نامیده می‌شود، حدود ۶۵۰ نفر نگهداری می‌شوند: اقدامی برای پاک کردن نام کهریزک و خاطره آن.

به گفته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، این افراد از مناطق مختلف تهران نظیر شوش، مولوی و هرندی «جمع‌آوری» شده‌اند.

بازداشتگاه کهریزک سابق به مرکز بازپروری «سروش» تغییر نام و کاربری داده است – عکس از ایسنا

مسعود زاهدیان، در مراسم افتتاح کمپ «مهر سروش» گفته است:

«از مدتی قبل در هماهنگی با ستاد مبارزه با مواد مخدر تصمیم گرفتیم تا بازداشتگاه کهریزک به مرکز سروش و بازپروری معتادان تغییر کاربری دهد که اقدامات زیادی در این زمینه انجام گرفت و سرانجام حدود سه ماه قبل این مرکز با کاربری جدید آماده بهره‌برداری شد.»

بازداشتگاه کهریزک اما پیش از سال ۸۸ هم ذیل طرح «ارتقای امنیت اجتماعی» به عنوان ندامتگاه افراد موسوم به «اراذل و اوباش» مورد بهره‌برداری قرار گرفته بود.

در خرداد ۸۶، رسانه‌های دولتی نوشتند:

«در حالی که اراذل و اوباش از وحشت دستگیری خود را به پلیس معرفی می‌کنند، فرمانده نیروی انتظامی از تشکیل اردوگاهی در کهریزک برای نگهداری اوباش نامی خبر داد.»

زاهدیان اما گفته است برای «پاکسازی» مناطق تهران به خصوص شوش، مولوی و هرندی، «۶۵۰ نفر که وضعیت مناسبی نداشتند از این مناطق جمع‌آوری و به این مرکز انتقال داده شدند.»

او گفته است در این مرکز روزانه ۵۶ تا ۶۰ نفر توسط واحد مددجویی پذیرش می‌شوند.

به گفته رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا، افراد بازپروری شده در کارگاه خیاطی، کارگاه آهنگری و پرورش گیاهان زینتی واقع در مرکز سروش در حال فعالیت هستند. این در حالی است که خبرنگار ایسنا از راه‌اندازی کارگاه‌های مزبور در آینده نزدیک خبر داده است.

در مورد شرایط کاری در این بازداشتگاه سابق اطلاعات دقیقی در دست نیست و مشخص نیست که سود حاصل از فعالیت‌های اقتصادی بازداشت‌شدگان چگونه در اختیار آنان قرار می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، بازداشت‌شدگان در مورد زمان آزادی خود و خروج از مرکز هم «دچار ابهاماتی» هستند.

زاهدیان گفته است مرکز سروش «ظرفیت نگهداری دو هزار نفر را دارد و اگر مجوز‌ها صادر شود، آمادگی توسعه این مرکز را داریم.»

پیش‌تر رئیس شورای شهرستان ری این اقدام را عاملی سرریز آسیب‌های اجتماعی از تهران به ری دانسته بود.

به گزارش ایسنا بازداشت‌شدگان در مورد زمان آزادی خود و خروج از مرکز «دچار ابهاماتی» هستند – عکس از ایسنا

بازداشتگاه کهریزک در جنوب تهران و بخشی از شهرستان ری است. این بازداشتگاه در تاریخ خود از ۱۳۸۰ به این سو کاربری‌های مختلف داشته و برای نگهداری گروه‌های مختلف، شامل بزهکاران، معتادان و مخالفان جمهوری اسلامی مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

اما نام بازداشتگاه کهریزک وقتی بر سر زبان‌ها افتاد که محمد کامرانی، محسن روح‌الامینی و امیر جوادی‌فر، سه تن از معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، در دوران ریاست سعید مرتضوی بر دادستانی تهران، در این بازداشتگاه به قتل رسیدند.

گزارش‌های متعدد دیگری از تجاوز، شکنجه، بدرفتاری و شرایط نامناسب بهداشتی در این بازداشتگاه موجب شد که نام کهریزک به عنوان نمادِ سرکوب گسترده اعترضات ۸۸ شناخته شود.

پس از آن، طرح‌ها و پیشنهادهایی از سوی مقامات جمهوری اسلامی برای پاک کردن نام کهریزک و خاطره آن مطرح شد. در این راستا حسین رحیمی، رئیس پلیس تهران، پاییز سال گذشته پیشنهاد داد «معتادان متجاهر» از «اماکن و معابر عمومی همچون خیابان‌ها، پارک‌ها، اطراف اتوبان‌ها و زیر پل‌ها» جمع‌آوری شوند و بازداشتگاه کهریزک برای نگهداری آنها مورد بهره‌برداری قرار بگیرد.

این مرکز با نام جدید «سروش» امروز به طور رسمی افتتاح شد و از خبرنگاران برای بازدید از آن دعوت به عمل آمد.

به گزارش خبرگزاری دولتی دانشجویان ایران (ایسنا)، پلیس تهران با هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان بهزیستی بازداشتگاه کهریزک را به مرکز نگهداری از معتادان متجاهر تغییر کاربری داده است و در حال حاضر بیش از ۶۰۰ نفر در این مرکز نگهداری می‌شوند.

اصطلاح متجاهر در قانون در مورد معتادانی به‌کار می‌رود که عمدا و به انگیزه نشان ‌دادن کار خود و جلب ‌توجه، در منظر عموم اقدام به مصرف مواد مخدر می‌کنند.


در همین زمینه: