همزمان با اتمام معافیت از تحریم خریداران نفت ایران محمد بارکیندو، دبیرکل سازمان اوپک اعلام کرد این سازمان تلاش میکند تا رویه سیاسی به بازار نفت را تغییر دهد. او که به تهران سفر کرده است در واکنش به سخنان بیژن زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی مبنی بر اینکه آمریکا از نفت به عنوان سلاحی علیه ایران استفاده میکند، گفت گروه اوپک تلاش میکند تا نفت را «غیر سیاسی» کند.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی ایران و خبرگزاری رویترز محمد سانوسی بارکیندو دبیر کل اوپک، پنجشنبه ٢ مه/١٢ اردیبهشت، در نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران گفت:
«ما در اوپک تلاش میکنیم که نفت را غیر سیاسی کنیم. من به واسطه این منطق، به همه همکارانم اعلام کردهام که وقتی وارد این سازمان شدید، باید گذرنامههایتان را در خانه بگذارید.»
معافیت نفتی هشت مشتری اصلی نفت ایران که اکثرا از آسیا هستند، پنجشنبه ۲ مه/ ۱۲ اردیبهشت پایان یافت و آمریکا با خودداری از تمدید معافیت نفتی این کشورها، از آنها خواسته تا واردات نفت ایران را به صفر برسانند.
بارکیندو در جواب به این سوال که آیا از لحاظ فنی تحریمهای آمریکا علیه ایران قابل اجراست گفت:
«حذف ایران از بازار نفت غیرممکن است و علیرغم این که دو عضو اوپک ادعای جایگزینی نفت ایران را کردهاند، باید گفت که اوپک به صورت گروهی تصمیم میگیرد و در این زمینه هیچگونه تکروی وجود ندارد. ابتدا باید همه دادهها و آمارهای منابع ثانویه در ماه ژوئن بررسی و سپس درباره حذف ایران تصمیم گیری شود اما باید تاکید کرد که در اوپک فقط نفع کشور خاصی در نظر گرفته نمیشود و منافع کل گروه را در نظر میگیریم تا افزون بر تأمین منافع تک تک اعضای عضو، عرضه نفت نیز تأمین شود».
عربستان که رقیب ایران در منطقه محسوب میشود، از عدم تمدید معافیت نفتی استقبال کرده و گفته بود که آماده است همراه با امارات متحده عربی کمبود عرضه نفت ایران در بازارهای جهانی را جبران کند.
بیژن نامدار زنگنه چهارشنبه هشدار داده بود که کشورهایی که از نفت به عنوان سلاح جنگی استفاده میکنند اوپک را به سوی فروپاشی میبرند. بارکیندو در واکنش به این اظهارات گفت اوپک در ۶۰ سال گذشته با مشکلات زیادی مواجه شده اما آنها را با اتحاد اعضا حل کرده است. او همچنین گفت مشکلات به وجود آمده در ایران، ونزوئلا و لیبی بر کل بازار و بخش انرژی تاثیر گذاشته است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا دوشنبه ۹ اردیبهشت با تکرار قصد آمریکا برای پرهزینهکردن معامله با ایران، درباره اعمال تحریمهای نفتی علیه ایران گفته بود این کشور با عرضهکنندگان جایگزین نفت، از جمله با عرضهکنندگان جایگزین برای کشورهایی که برایشان معافیت صادر نشده، همکاری خواهد کرد و اطمینان دارد که عرضه نفت در بازار به مقدار کافی خواهد بود».
منابع داخلی ترکیه پیشتر اعلام کرده بودند این کشور بهدنبال این است که نفت عراق را جایگزین نفت ایران کند. با این وجود مولود چاووشاوغلو، وزیر امورخارجه ترکیه پنجشنبه ۲ مه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد این کشور نمیتواند بهسادگی در واردات نفت خود تغییر ایجاد کند و گفت پالایشگاههای ترکیه مناسب نفت دیگر کشورها نیستند و آمریکا باید در تصمیم خود مبنی بر عدم تمدید معافیت از تحریم مشتریان نفت ایران تجدیدنظر کند. اما هند، دومین واردکننده بزرگ نفت ایران پس از چین برای قطع صادرات نفت از ایران اعلام آمادگی کرد. راویش کومار، سخنگوی وزارت امورخارجه هند پنجشنبه در یک کنفرانس خبری گفت کشورش برای مواجهه با پیامدهای تحریمهای آمریکا علیه ایران آماده است و برای جبران قطع واردات از ایران، نفت خود را از کشورهای دیگر تولیدکننده تامین خواهد کرد.
از سوی دیگر وزارت خارجه جمهوری اسلامی میگوید ایران به هیچ کشوری اجازه نمیدهد بازار نفت ایران را در اختیار بگیرد. بیژن نامدار زنگنه هم گفته است که خواب آمریکا برای به صفر رساندن صدور نفت ایران تعبیر نمیشود. با این حال مقامات نظامی جمهوری اسلامی که تاکنون مقابله با تحریمها را «جنگ اقتصادی دشمن» میخواندند، از جدی بودن تهدیدها و احتمال حمله نظامی به ایران خبر میدهند.
عربستان سعودی پنجشنبه ۲ مه/ ۱۲ اردیبهشت اعلام کرد که یک نفتکش ایرانی در نزدیکی جده در دریای سرخ دچار سانحه شده است. این نفتکش حامل بیش از یک میلیون بشکه نفت خام است. دلیل حادثه مشخص نیست. دو احتمال: نقص فنی یا اصابت موشک به پاشنه کشتی.
پانویس:
این گزارش با اطلاعات تازه به روز شد
بیشتر بخوانید:
با این کار ایران توان بیشتری برایه صدور تروریسم پیدا میکند و هر چه پول دارد چه در سری لانکا چه در همیجایه دنیا به صورت نیابتی از شکم مردم ایران میزند و به تروریستهایه دنیا با پول مردم ایران کمکهایه میلیون دلاریه بیشتری میکند و دنیا را به خاک و خون میکشد چون هر چی پول دارتر میشود بیشتر در صدد بهم زدن توازون قوایه سیاسی و اجتماعیه دنیا قدم بر میدارد تا توجه دنیا را در هر زمان به جایه دیگری معطوف کند تا به سیستم خودش خللی وارد نشود واین امر را اکثر دولتمردایه دنیا هنوز نفهمیدند
مهران / 02 May 2019
اقتصاد مثل هر مقوله موثر بر قدرت، کاملا امری سیاسی و بلکه نظامی است. نفت یک کالای استراژیک بوده و تا مدتها خواهد بود.
در تمام برآوردهای توان نظامی-دفاعی کشورها، ذخایر انرژی لحاظ می شود.
دیگر فرقی نمی کند نفت صدار شود یا نشود، آنچه مسلم شده، دیگر نفت سر سفره عموم بوژه فقرا نخواهد آمد.
حکایت امروز ایران، دیگی است که برای عموم بویژه فقرا و طبقات کارگر نمی جوشد.
ساسنورگزیده / 03 May 2019