معاون وزیر خارجه ایران درباره احتمال رو در رو شدن نیروهای سپاه پاسداران و ارتش آمریکا هشدار داد و برجام را تنها موفقیت دیپلماتیک در منطقه دانست که آمریکا آن را زیر پا گذاشته است. سخنگوی وزارت خارجه نیز پیشنهاد ظریف به آمریکا را تنها مربوط به تبادل زندانیان دانست و نه مذاکره با آمریکا.

عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه آمریکا
عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه آمریکا

عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران که برای رایزنی‌های سیاسی به ترکیه سفر کرده در آنکارا با اشاره به تروریستی خواندن سپاه پاسداران از سوی آمریکا، نسبت به رو در رو شدن نیروهای سپاه و آمریکا در خلیج فارس هشدار داد و گفت: «این دو نیرو که به‌طور متقابل گروه تروریستی خوانده شده‌اند در خلیج فارس و یا منطقه دیگری می‌توانند رو در روی یکدیگر قرار بگیرند و بدون شک مسئولیت چنین وضعی بر عهده آمریکا خواهد بود.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۱۹ فروردین / ۸ آوریل با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که سپاه پاسداران مهم‌ترین نهادی است که جمهوری اسلامی برای هدایت و اعمال کارزارهای تروریستی خود در سطح جهان در اختیار دارد و به همین سبب در فهرست گروه‌های تروریستی آمریکا قرار می‌گیرد. شورای عالی امنیت ملی ایران نیز در واکنش به این اقدام اعلام کرد دولت آمریکا را «دولت حامی تروریسم» و «فرماندهی مرکزی آمریکا موسوم به سنتکام» و تمامی نیروهای وابسته به آن را «گروه تروریستی» می‌داند. محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نامه‌ای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمان‌های تروریستی توسط دولت آمریکا را «یک اقدام بی‌سابقه و خطرناک» خواند و اعلام کرد که این اقدام صلح و امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی را به خطر می‌اندازد.

عراقچی توافق هسته‌ای با ایران (برجام) را «تنها موفقت دیپلماتیک در منطقه» خواند و با بیان این‌که این قرارداد متعلق به جامعه جهانی است، گفت: «خروج آمریکا از برجام برخلاف مصوبات شورای امنیت سازمان ملل موجب کاهش اعتماد ایران به قراردادهای بین المللی شده است.»

به‌گفته او بدون این توافق هسته‌ای منطقه در وضعیت بهتری قرار نخواهد داشت و «با موضع‌گیری‌های آمریکا سطح اعتماد به قراردادهای بین‌المللی کاهش یافته است».

عباس عراقچی از همکاری‌های اروپا با ایران پس از خروج آمریکا از برجام نیز انتقاد کرد و گفت با وجود گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام و در پی آن راه‌اندازی ساز و کار مالی تجاری اروپا با ایران، این مکانیسم هنوز فعالیتی ندارد و «صبر ایران لبریز شده»، زیرا تاکنون از منافع برجام بهره‌مند نشده است.

آمریکا پس از خروج از برجام فشارهای خود بر ایران را با اعمال تحریم‌های اقتصادی و نفتی بیشتر کرده و به‌تازگی معافیت هشت کشور از تحریم‌های نفتی ایران را نیز لغو کرده است.

به‌رغم تنش هر چه بیشتر بین ایران و آمریکا، محمدجواد ظریف در سفر اخیر خود به نیویورک، ۴ اردیبهشت / ۲۴ آوریل پیشنهاد تبادل زندانیان ایران و آمریکا را مطرح کرد. در واکنش به اظهارات ظریف یک مقام وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت تهران با آزادی زندانیان آمریکایی، جدیت خود را نشان دهد.

عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز گذشته، سه‌شنبه ۱۰ اردیبهشت، پیشنهاد محمدجواد ظریف را پیشنهاد تبادل زندانیان دانست و نه مذاکره با آمریکا در مورد موضوعات مورد اختلاف.

او گفت: «مسئله وضعیت زندانیان دارای تابعیت آمریکایی در ایران از مدت‌ها پیش یک موضوع میان آمریکا و ایران بوده و مسأله جدیدی نیست. پیش از اعلام خروج آمریکا از برجام، در تمام دیدارهای دوجانبه‌ای که در حاشیه نشست‌های کمیسیون مشترک برجام برگزار می‌شد، طرف آمریکایی همواره این موضوع را مطرح می‌کرد.»

به‌گفته موسوی پس از قطع دیدارهای مستقیم دو طرف، این موضوعات از سوی واسطه‌ها دنبال می‌شد.

قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران نیز دوشنبه ۹ اردیبهشت در این‌باره گفت: «دشمن می‌خواهد با فشارهای اقتصادی ما را به میز مذاکره بکشاند که این مذاکره مصداق تسلیم است (…) مذاکره در شرایط کنونی با دشمن، تسلیم شدن محض است و قطعاً تن به این ذلت نمی‌دهیم.»

بیشتر بخوانید: