سهم زنان از بیکاری دو برابر جمعیت مردان است و نرخ بیکاری زنان دانشآموخته نزدیک به سه برابر مردان. یک عضو کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری، از تشکلهای کارگری دولتی، هم فاش کرده؛ زنان در ۸۰ درصد مشاغل بدون بیمه سال ۱۳۹۶ اشتغال داشتند.
سمیه گلپور، که خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) او را «رئیس کمیته بانوان کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری» معرفی کرده، گفته است که زنان در ایران در مقابل ساعت کار طولانیتر مزد کمتری میگیرند و از حمایتهای قانونی برخوردار نیستند.
او اخذ چک و سفته در کارگاه هایی که «غیررسمی» خوانده و « ترس از بین رفتن فرصتهای شغلی» را از دیگر مشکلات زنان کارگر عنوان کرده و گفته « برخی کارفرماها برای اینکه زیر بار تعهدات قانون کار، حقوق زنان متاهل همچون حق عائلهمندی و دیگر موارد نروند، زنان مجرد را استخدام می کنند».
گلپور در ادامه از اشتغال گسترده زنان در ایران بدون برخورداری از بیمه خبر داده است. به گفته او، در سال ۱۳۹۶ زنان ۸۰ درصد مشاغل بدون بیمه را به خود اختصاص دادند.
گلپور منبع این آمار را «موسسههای مالی سازمان تامین اجتماعی» اعلام کرده و گفته که زنان بدون برخوردار از بیمه در مشاغل خانگی و کارگاهها اشتغال داشتند. او اما جزئیاتی در باره سهم هر یک از این دو بخش در مشاغل بدون بیمه را مشخص نکرد.
مرکز آمار ایران نرخ بیکاری رسمی زنان را حدود دو برابر نرخ بیکاری رسمی مردان اعلام کرده است. نرخ بیکاری زنان دانشآموخته بیش از دو برابر نرخ بیکاری گروه مردان است. این شاخص برای سال گذشته در گروه زنان ۶۵,۹ درصد و برای مردان ۲۶,۱ درصد گزارش شده است.
همچنین در سال گذشته ۳۸,۶ درصد زنان ۱۵ تا ۲۹ ساله در گزارش مرکز آمار «بیکار» بودند در حالیکه این شاخص برای گروه مردان این رده سنی ۲۱,۲ درصد اعلام شد.
بیشتر بخوانید: پرونده ویژه زمانه به مناسب روز جهانی کارگر:
علت اصلی بیمه نبودن بخش بزرگی از کارگران و کارمندان بخش خصوصی از جمله زنان:
1- قانون استثمراری در ج ا: چون وحدهای زیر ده نفذ معاف کرده و تنها اختیاری کرده!
2- تن دادن به بیگاری: بخاطر فقر و طولانی شدن مدت بیکار و استیصال.
3- اختصاص این مورد در زنان است:
الف- انها راحت تر تن به حقوق پایین می دهند به دلایل مختلف، از جمله اینکه از نظر قانون مسئول معیشت نیستند، بسیاری از آنها از روی سرگرمی و یا کمک به خانواده کار می کنند و هدف اصلی شان کار برای ایجاد زندگی مستقل و شراکت حقیقی در بخش مالی نیست.
ب- دلیل دیگر، رغبت کارفرماین است، چرا زنها کمتر شکایت می کنند و فرمان پذیرتر هستند.
ج- این همان قسماتی است بسیرای از رسانه ها اسنسور می کنند و برای برخی راز مگو شده! در حقیقت بسیاری کارفرماین و حیت خود زنان، کار حتی به قمیت دستمزد به شدت پایین (که منجر کاهش قدرت چانی مردان کارگر رد مقابل کرافرمها شده!)، بخاطر ماسئل جنسی است. حقیقتی کمتر کسی جرات گفتنش دارد. قسمت ترازیکش همین است ****
سانسوران / 28 April 2019