حضور زنان در کارزار انتخابات پارلمان بزرگترین دموکراسی دنیا که از هفته گذشته آغاز شده و در ۷ مرحله برگزار خواهد شد، بسیار کمرنگ است. نتایج این انتخابات احتمالا روز ۲۳ ماه مه / ۲ خرداد اعلام خواهد شد.
زنان اکنون تنها ۱۱,۸ و ۱۲,۸ درصد از کاندیداهایی را تشکیل میدهند که حزب نخستوزیر، نارندرا مودی به نام حزب بهاراتیا جاناتا (بیجیپی) و کنگره ملی هند، اصلیترین حزب مخالف، معرفی کردهاند.
در کشوری که سالها رهبر آن ایندیرا گاندی بوده است، هر دو حزب از قانونی که یکسوم کرسیهای پارلمان را برای زنان تضمین میکند، حمایت میکنند اما شمار زنانی که امسال برای پُر کردن این کرسیها کاندیدا شدهاند با تعداد آنها در سال ۲۰۱۴ به سختی برابری میکند.
سانتوش آلاوات، تنها زن نماینده ایالت راجستان و عضو حزب ملیگرای مودی هندو میگوید: «از تعداد کمی از زنان درخواست شده که در انتخابات شرکت کنند، نمیدانم چرا زنانی که در انتخابات امسال کاندیدا نشدهاند، بهدلیل زن بودنشان تنبیه میشوند.»
بررسیهای مؤسسه اصلاحات دموکراتیک نشان میدهد که تنها ۲۰۹ زن یا بهعبارتی هفت درصد از دو هزار و ۸۵۶ کاندیدا در دو مرحله نخست انتخابات شرکت کردهاند.
مشارکت اندک زنان انتقاداتی را نسبت به احزاب اصلی درباره ایجاد نکردن تعادل جنسیتی برانگیخته است.
لالیتا کومارامانگالام، یکی از رهبران حزب حاکم (بیجیپی) و رئیس سابق یک سازمان فعال در زمینه حقوق زنان میگوید: «سیستم مردسالاری، سالهاست حاکم بوده است، بدون حمایتهای رسمی نمیتوان آن را از میان برد.»
نمایندگان حزب گنگره ملی هند میگویند که قانون باید شمار زنان عضو پارلمان را بیشتر کند.
جمعیت زنان هند ۴۳۰ میلیون نفر در میان ۹۰۰ میلیون نفر جمعیت افراد واجد شرایط رأی دادن در این کشور است، در برخی از ایالتهای شمالی مانند هیماچال پرادش، با جمعیتی نزدیک به ۷ میلیون نفر، هیچ زنی برای کنگره یا پارلمان کاندیدا نشده است.
رأیدهندگان در راجستان و ایالت مادایا پرادش که روی هم دو برابر کل کشور فرانسه جمعیت دارند، تنها شش زن را در میان کاندیداهای حزب بهاراتیا جاناتا (بیجیپی) و ۸ زن کاندیدا در حزب کنگره ملی هند دارند. در مقابل، بیش از ۸۰ مرد کاندیدای این احزاب در این دو ایالت هستند.
شهیده کمال، از حزب کمونیست در ایالت کرالا میگوید که این احزاب تنها زمانی که احتمال باخت در انتخابات را میدهند از زنان دعوت میکنند. او میگوید: «در سال ۲۰۰۹ حزب کنگره ملی در شرایطی به من یک کرسی پیشنهاد کرد که ۲۵ سال بود در انتخابات نبرده بود.»
حزب ترینامول که ماماتا بانرجی یکی از زنان سیاستمدار بانفوذ آن را رهبری میکند و در ایالت بنگال قدرت دارد، ۱۷ زن را در میان ۴۲ کرسی پارلمانی خود نامزد کرده است که معادل دوپنجم کرسیهای آن است.
سخنگوی این حزب میگوید: «لازم نیست صبر کنیم تا قانونِ درست تصویب شود. چیزی مانع ما نیست.»
این حزب اکنون چهارمین حزب بزرگ پارلمان با ۳۳ عضو است.
در ایالت اودیشا، یک حزب محلی دیگر به نام بیجو جاناتا دا برای یکسوم کرسیهای خود زنان را در نظر گرفته است.
به نطر میرسد احزاب کوچکتر در مشارکت دادن زنان بهتر عمل میکنند.
بیشتر بخوانید:
انتخابات سراسری هند، گستردهترین انتخابات جهان