وزیر خارجه ترکیه چهارشنبه ۱۷ آوریل/ ۲۸ فروردین گفت اقدام آمریکا برای قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست گروه‌های تروریستی تحولی است خطرناک که ممکن است به اغتشاش بینجامد. مولود چاووش‌اوغلو همچنین اعلام کرد که ترکیه تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را نمی‌پذیرد. نشست بعدی آستانه درباره حاکمیت اسد بر استان ادلب در دستور کار تهران و آنکارا قرار دارد.

چهارشنبه ۱۷ آوریل/ ۲۸ فروردین، آنکارا: نشست خبری مشترک مولود چاووش‌اوغلاو و محمد جواد ظریف، وزیران خارجه ترکیه و ایران

محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران که روز گذشته در رأس یک هیأت سیاسی وارد ترکیه شد، چهارشنبه ۱۷ آوریل/ ۲۸ فروردین در آنکارا با مولود چاووش‌اوغلو همتای ترکیه‌ای خود دیدار و گفت‌وگو کرد. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، وزیر خارجه ترکیه در یک نشست خبری مشترک که در آنکارا برگزار شد گفت:

«تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران را نمی‌پذیریم. تحریم‌ها فقط به مردم ایران و همکاری‌های بین‌المللی صدمه وارد می‌کند. مشارکت سازنده ایران مورد نیاز است نه انزوای آن.»

دولت آمریکا در پی بیانیه‌ هفته گذشته ترامپ، دوشنبه ۱۵ آوریل/ ۲۶ فروردین با درج اطلاعیه‌ای در فدرال رجیستر (روزنامه رسمی دولت فدرال آمریکا) رسماً سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را در فهرست گروه‌های تروریستی خارجی ایالات متحده قرار داد. چاووش اوغلو در نشست خبری مشترکش با ظریف گفت:

«اگر بنا بر این باشد که ارتش کشورهای دیگر را در فهرست‌های تروریستی قرار دهیم، در حقوق بین‌الملل شکاف‌های عمیقی پدید می‌آید، اعتماد به نظام بین‌المللی مخدوش می‌شود و اغتشاش همه جا را فرامی‌گیرد.»

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا هفته گذشته در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که اقدام دولت آمریکا علیه سپاه «بیانگر این واقعیت است که ایران نه تنها یک کشور حامی تروریسم است، بلکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالانه در تأمین مالی و ترغیب تروریسم به عنوان ابزاری برای کشورداری مشارکت دارد.»

وزیر خارجه ترکیه در ادامه نشست خبری مشترکش با وزیر خارجه ایران در انتقاد از تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه جمهوری اسلامی گفت:

«وجدان ما اجازه نمی‌دهد که ملت برادر ایران مجازات شود. چنین اقداماتی ثبات، صلح و آرامش منطقه و توسعه اقتصادی را به مخاطره می‌اندازد.»

ظریف بعد از دیدار و گفت‌وگو با اسد وارد آنکارا شد. وزیر خارجه ایران درباره نشست آستانه برای یافتن راه حل سیاسی در بحران سوریه با رئیس جمهوری عربی سوریه گفت‌وگو کرده بود. ظریف در نشست خبری آنکارا اعلام کرد که قصد دارد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه را در جریان مذاکرات با اسد قرار دهد.

پیش از این آذر ۹۷ حسن روحانی در سفر به ترکیه با رجب طیب اردوغان درباره همکاری تهران و آنکارا در سوریه گفت‌وگو کرده بود.

آخرین بار آبان سال گذشته نشست سه‌جانبه مذاکره‌کنندگان ارشد اجلاس آستانه با حضور حسین جابری‌انصاری دستیار ارشد وزیر خارجه ایران، الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه پوتین در امور سوریه و سدات اونال، معاون وزیر خارجه ترکیه و نمایندگان این دو کشور در تالار تشریفات وزارت خارجه روسیه در مسکو برگزار شد. موضوع اصلی گفت‌وگوهای دوجانبه و چندجانبه  نحوه برقراری حاکمیت اسد در استان ادلب با سه میلیون جمعیت در شمال سوریه بود. جابری‌انصاری از اختلاف بین ایران با ترکیه و سوریه درباره ادلب خبر داده بود. طرفین در پایان توافق کردند که در دور بعدی اجلاس آستانه این اختلافات را به بحث بگذارند. روسیه و ایران خواهان اعمال حاکمیت اسد بر سراسر سوریه‌اند.

بیشتر بخوانید: