انجمن سینمایی دیدگاه که در پاریس مستقر است، برای استعدادیابی و تشویق فیلمسازان مسابقه فیلمنامه‌نویسی برگزار کرده است. مهلت ارسال آثار به دور نخست این مسابقه تا نوروز سال جاری بود. قرار است برندگان در طول روزهای جشنواره کن ( ۱۵ تا ۲۵ ماه مه ۲۰۱۹ برابر با ۲۵ اردیبهشت تا ۴ خرداد) معرفی شوند. محمد حقیقت، سینماگر و برگزارکننده‌ی این جشنواره و رابط جشنواره کن با ایران در گفت‌و‌گو با «زمانه» می‌گوید که مضمون فیلمنامه‌ها اغلب محزون است و فیلمنامه‌نویسان ایرانی در مجموع ظاهراً کمتر به مضامین امیدبخش یا عاشقانه رغبت دارند.

🔘 محمد حقیقت می‌گوید: «مضامین فیلمنامه‌ها را اغلب مسائل اجتماعی، حضور مذهب در خانواده‌ها به‌ویژه در شهرهای کوچک یا روستاها، مسائل زناشویی و مشکلات اجتماعی تشکیل می‌دهند. بیشتر فیلمنامه‌ها سوژه‌های غمگینی داشتند و کمتر به مسائل عشقی و شادی پرداخته شده که شاید ریشه در شرایط اجتماعی ایران دارد.» این در حالی است که به گفته او، فضای غالب سینمای ایران را در چند سال اخیر فیلم‌های کمدی اشغال کرده‌ اند؛ فیلم‌هایی که کارکردشان سرگرم کردن مردم و دور کردن چند ساعته آنها از مشکلات روزانه است و محتوایشان انگشت نگذاشتن بر مسائل مهم. گفت‌و‌گو با محمد حقیقت را در زیر بشنوید:

به گفته محمد حقیقت،  سینماگر و برگزارکننده‌ی مسابقه فیلمنامه نویسی انجمن سینمایی دیدگاه، ۹۰ نفر در این مسابقه فیلمنامه‌نویسی شرکت کرده‌اند که حدود ۳۰ نفر آنان را زنان تشکیل می‌دهند. شرکت‌کنندگان از تمام شهرهای ایران هستند. فارسی‌زبانانی نیز از کشورهای فرانسه و اسپانیا نیز در این مسابقه شرکت کرده‌اند.

در اولین دوره این مسابقه، سه جایزه نقدی برای برندگان در نظرگرفته شده است: جایزه اول به ارزش ۱۳۰۰ یورو، جایزه دوم به ارزش ۱۰۰۰ یورو و جایزه سوم به ارزش ۷۰۰ یورو به برندگان اهدا خواهد شد.

بر اساس اطلاعاتی که زمانه به دست آورده بود، در شصت و نهمین دوره جشنواره فیلم برلین در سال جاری در سال جاری دست‌کم ۴۰ فیلمساز ایرانی آثارشان را برای دبیرخانه این جشنواره معتبر سینمایی فرستاده بودند. فیلمی از نادر ساعی‌ور هم در میان این آثار بود. برلیناله اما این بار به سینمای ایران روی خوش نشان نداد.

محمد حقیقت در پاسخ به این پرسش که «آیا جشنواره‌های مهم سینمایی جهان مثل برلین و کن با سینمای ایران وداع کرده‌اند؟»، پاسخ داد که به هیچوجه فکر نمی‌کند جشنواره‌های برلین یا کن به سینمای ایران بی‌توجه شده‌اند. به گفته او در دنیا بیش از هشت یا نه هزار فیلم در ۸۰ کشور جهان ساخته می‌شوند و ایران یکی از این کشورهاست. به گفته او این امکان وجود ندارد که هر سال از تمام کشورهای جهان در این جشنواره‌ها فیلم انتخاب شود. ایران هم با دیگر کشورها تفاوتی ندارد.

به گفته او احتمال بسیار وجود دارد که فیلم‌ ایرانی در جشنواره کن که در مه سال جاری برگزار می شود به نمایش درآید.

به گفته محمد حقیقت نتایج مسابقه فیلمنامه نویسی در جشنواره کن در روزهای آتی اعلام خواهد شد. او اما نام داوران را برای زمانه افشا نکرد زیرا برخی هنوز در حال خواندن ۱۰ سناریوی نهایی هستند.

از ۹۰ اثری که به دبیرخانه مسابقه فیلمنامه‌نویسی رسیده، فیلمنامه‌های زیر به مرحله نامزدهای نخستین دوره این مسابقه رسیده‌اند.

  • یونس – علی سجودی زاده
  • احتضار – فائزه قاسمی مهربان
  • بگو، اکشن – آذرطالقانی
  • خط عابرپیاده – ارمغان فلاح
  • خانه کوچک امن – فرزانه مردای
  • تدفین – محمد تنابنده
  • هیولا – نیما رحیم پور
  • زبانم لال – علی اکبر فتاح زاده
  • صدائی برای نشنیدن – حسین یارمرادی
  • یک دستورپخت آشپزی – سیاوش مقدم چکاری

بیشتر بخوانید: