وزارت دفاع سودان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که عمر البشیر، رئیس جمهوری این کشور بازداشت شده است. ارتش در یک دوره انتقالی دو ساله قدرت را به دست می‌گیرد.

عوض بن‌عوف، وزیر دفاع سودان

به گزارش خبرگزاری دولتی سونا (در خارطوم)، نیروهای اطلاعاتی و امنیتی سودان اعلام کرده‌اند که تمام زندانیان سیاسی در همه نقاط این کشور را آزاد کرده‌اند. این خبر پس از اعلام برکناری عمرالبشیر، رئیس جمهوری سودان و بازداشت او منتشر شد.

وزیر دفاع سودان پنج‌شنبه ۲۲ فروردین/۱۱ آوریل بیانیه ارتش را مبنی بر آغاز انتقال قدرت در این کشور قرائت کرد. عوض بن‌عوف در این بیانیه «سرنگونی رژیم»، دستگیری عمرالبشیر و انتقال او به یک «مکان امن» و تشکیل دولتی متشکل از نظامیان را اعلام کرد.

به گفته عوض بن‌عوف «دولت موقت» به مدت دو سال اداره کشور را تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در دست خواهد گرفت:

«نیروهای مسلح به نمایندگی از مردم قدرت را تصاحب می‌کنند تا مسیرمردم سودان را برای زندگی در عزت همواره کنند»

وزیر دفاع سودان همچنین وضعیت اضطراری سه ماهه اعلام کرد و از تعلیق قانون اساسی مصوب سال ۲۰۰۵، بسته شدن حریم هوایی سودان به مدت ۲۴ ساعت خبر داد و گفت مرزهای این کشور تا اطلاع ثانوی بسته خواهند بود. ارتش در این بیانیه اعلام کرد که همه نهادهای دولتی سودان، از جمله مجلس ملی و شورای وزیران کشور منحل شده‌اند و سودان به زودی برای انتخابات آزاد و عادلانه آماده می شود.

جزئیات کودتای نظامی در سودان هنوز در ابهام قرار دارد. همچنین آینده عمر البشیر. ارتش سودان اعلام کرده که از ساعت ۲۲ تا ۴ بامداد رفت و آمد در خیابان‌ها جایز نیست. به این ترتیب تحصن‌کنندگان در مقابل مقر فرماندهی کل نیروهای مسلح در خارطوم نیز می‌بایست به تجمع خود پایان دهند.  عمر صالح سنار، یکی از مخالفان به رویترز گفته است که «انجمن شاغلان سودان»، از گروه‌های رهبری‌کننده اعتراضات، تنها یک دولت غیرنظامی از چهره‌های مخالف را که بر اصول ذکر شده در اعلامیه آزادی و تغییر این انجمن پایبند باشد می‌پذیرد. «انجمن شاغلان سودان»، متشکل از کانون‌های وکلا و پزشکان سودان است و در روزهای اخیر همواره با انتشار فراخوان‌هایی مردم را به ادامه اعتراضات دعوت کرده بود.  معترضان در واکنش به بیانیه ارتش اعلام کرده‌اند که تا رسیدن به خواسته‌های خود به تحصن ادامه‌ می‌دهند. آن‌ها خواهان تشکیل یک دولت قانونی و محاکمه عاملان و آمران کشته‌شدگان در اعتراضات اخیرند.

دو روز قبل نیروهای امنیتی به تجمع معترضان در برابر مقر فرماندهی کل نیروهای مسلح حمله کردند و دست‌کم ۱۳ نفر از آن‌ها را کشتند. سربازان ارتش از درون مقر فرماندهی به کمک معترضان رفتند. از شنبه گذشته ۲۲ نفر در این درگیری‌ها جان خود را از دست داده‌اند. بالا گرفتن این درگیری‌های خونین و ادامه تحصن معترضان در خارطوم سرانجام سبب تحولات اخیر شد.

سودان در اثر تداوم اعتراضات بحران‌زده است. مردم در روزهای پایانی سال گذشته میلادی در اعتراض به مشکلات معیشتی، تورم و نابسامانی اقتصادی به خیابان‌ها آمدند. اما به زودی این اعتراضات به تظاهرات ضدِ حکومتِ ۳۰ ساله‌ عمر البشیر تبدیل شد. سه‌شنبه گذشته نروژ، بریتانیا و آمریکا نیز در بیانیه مشترکی از خواسته‌های معترضان حمایت کردند و از مقامات سودان خواستند «یک برنامه معتبر» به‌منظور انتقال قدرت سیاسی ارائه دهند.

صبح پنجشنبه شبکه‌های تلویزیونی نزدیک به عربستان سعودی اعلام کرده‌ بودند که عمر البشیر استعفا داده و نیروهای گارد ویژه ریاست جمهوری همراه با شماری از مقامات بلندپایه سودانی نیز بازداشت شده‌اند.  هزاران نفر از معترضان به سمت مقر ستاد کل نیروهای مسلح سودان در شهر خارطوم راهپیمایی بزرگی ترتیب دادند. در میان معترضان زنان و کودکان پرشماری هم حضور دارند. معترضان دست‌افشان و پایکوبان‌ بودند و خوشبین به چشم‌انداز تحولاتی که در راه است.

از رادیو مارش نظامی و موسیقی‌های حماسی پخش می‌شد.

در سال‌های گذشته ارتش بارها در سودان کودتا کرده است. در سال ۱۹۸۹ هم عمر البشیر با کودتای ارتش به قدرت رسید. سودانی‌هایی که آن ایام را به یاد دارند، با شنیدن صدای مارش و موسیقی‌های حماسی از رادیو که از صبح امروز پخش می‌شد، انتظار یک کودتا را داشتند.

ـــــــــــــــــــــــــــــــــ

پانویس

این خبر در طول روز چندین بار با تغییر تیتر به روز شد

بیشتر بخوانید: