خسارت ناشی از سیل تکان‌دهنده است. آنگونه که گروهی از نمایندگان یک طرح با قید فوریت برای جبران خسارت ناشی از سیل به مجلس آورده‌اند. دولت می‌گوید: تامین خسارت‌های سیل از محل بودجه امکان‌پذیر نیست. یک نماینده خواستار برداشت از صندوق توسعه ملی شد. از دیگر خواسته‌های نمایندگان محاکمه وزیران نیرو و جهادکشاورزی است. رئیس دولت هم بدون جزئیات برخی دستگاه‌ها را به «تحمیل پروژه‌ها» به دولت و «معاوضه جان مردم با پول کثیف» متهم کرد. در استان فارس هم چند تن از مقصران احتمالی سیل به دستگاه قضایی احضار شدند. معاون دادستان مقصران را به برخورد شدید تهدید کرده است.

نماینده شوش می‌گوید: چهارصد هزار تن از جمعیت خوزستان پس از سیل آواره شده‌اند

طرح حمایت از سیل‌زدگان صبح یکشنبه ۱۸ فروردین به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی رسید. همزمان با اعلام وصول این طرح نمایندگان برخی مناطق سیل‌زده خواستار برخورد قانونی با برخی از مسئولان دولتی و جبران خسارت وارده به سیل زدگان شدند.

در خبر دیگری حسن روحانی رئیس جمهوری ایران هم بدون بیان جزئیات گفت که برخی دستگاه‌ها پروژه‌های خود را به دولت «تحمیل» و «جان مردم را با پول کثیف معاوضه می‌کنند».

رئیس دولت جاری شدن سیل را نتیجه آنچه که «غصب رودخانه‌ها» خواند، دانست و مدعی شد که «اگر سدها نبودند معلوم نبود خوزستان چه وضعی پیدا می‌کرد».

او در حالی سدها را «نجات دهنده جان مردم» دانست که طی روزهای گذشته سدسازی غیراصولی و طرح‌های توسعه مطالعه نشده به عنوان یکی از عوامل اصلی گسترش سیل در ایران عنوان شده است.

در همین رابطه علی رستمیان نماینده سلسله و دلفان در مجلس شورای اسلامی وزارت نیرو را مسبب اصلی سیل‌ها و محاصره روستاها خواند و خواستار محاکمه وزیرنیرو فعلی و وزیران سابق این وزارتخانه شد.

او همچنین وزارت جهادکشاورزی را به دلیل آنچه که «ضعیف عمل کردن در بحث آبخیزداری و آبخوان داری» عنوان کرد، مقصر دانست و گفت که وزیر این وزارتخانه باید مجازات شود.

عبدالله رضیان نماینده قائم‌شهر، سوادکوه و جویبار در مجلس شورای اسلامی هم «سهل‌انگاری مسئولان در سال‌های گذشته» را مسبب خسارت سیل دانست و گفت: «رودخانه‌ها ساماندهی نشده‌اند، دیوارسازی صورت نگرفته است و به حریم این رودخانه‌ها تجاوز شده است که این موارد موجب رقم خوردن اتفاقات اخیر بود».

رضی نوری نماینده شوش نیز «بی‌تدبیری برخی مسئولان وزارت نیرو و یا ستاد مدیریت بحران» را عامل به بار آمدن خسارات ناشی از سیل عنوان کرد.

او گفت: «اگر راهسازی آب به درستی مدیریت و ورودی سدهای دز و کرخه به درستی مدیریت می شد، این اتفاق قابل پیش‌بینی بود.اگر فقط ۵۰ درصد از هزینه خسارت های وارده، ۵۰ درصد امکانات امدادی که اکنون در اختیار سیل زدگان قرار گرفته به لایروبی سدها و رودخانه ها اختصاص می‌یافت و از قبل کمپ‌های اسکان برای مردم تدارک و اندیشیده می‌شد، امروز شاهد چنین وضعیت اسفناکی نبودیم».

۴۰۰ هزار تن در خوزستان آواره شدند

به گفته نوری، سیل در خوزستان سبب آن شده که حدود ۴۰۰ هزار تن از ساکنان شهرها و روستا‌ها زندگی خود را از دست بدهند.

او خواستار تخصیص یک میلیارد دلار از اعتبارات صندوق توسعه ملی برای جبران خسارت وارده به سیل‌زدگان شد.

مقام‌های دولتی هنوز رقم دقیق خسارت ناشی از سیل که از ۲۹ اسفند امسال در شمال ایران جاری شد و در روزهای بعد به سایر استان‌ها در جنوب و جنوب غربی و غرب کشور گسترش یافت اعلام نکرده‌اند. اما علی مطهری نایب رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز از تدوین یک طرح دو فوریتی برای جبران خسارت ناشی از سیل در مجلس خبر داد.

او گفت که شورای نگهبان با این طرح مخالفت کرده و چون نیازمند بازنگری در قانون بودجه است، دولت باید آن را به صورت لایحه ارائه کند.

به گفته او خسارت سیل در برخی استان‌ها بسیار بالا و در برخی مناطق هم کنترل شده است.

در همین رابطه نماینده قائم‌شهر حداقل خسارت ناشی از سیل در این استان را حدود ۱۹۰۰ میلیارد تومان در حوزه‌های کشاورزی و مسکن عنوان کرد.

به گفته او سیل موجب از بین رفتن حداقل ۳ هزار واحد صنفی کوچک و ۶۴۰۰ واحد مسکونی از ۲۰ تا صد در صد شده است.

عدل هاشمی‌پور نماینده کهگیلویه و بویراحمد در مجلس هم خسارت ناشی از سیل در این استان را حدود ۲۰۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد.

نمایندگان استان لرستان در مجلس شورای اسلامی هم خسارت ناشی از سیل در مناطق مختلف این استان را بیش از ۲ هزار میلیارد تومان برآورد کردند.

به گفته علی مطهری قرار است مجلس به زودی در یک جلسه با حضور وزیران خسارات ناشی از سیل را بررسی کند.

احضار مقصران احتمالی سیل در شیراز

همزمان با شدت گرفتن انتقاد از عملکرد وزارت نیرو و جهادکشاورزی در مجلس شورای اسلامی، خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) از احضار تعدادی از مقصران احتمالی سیل در شیراز خبر داد.

دادستان شیراز خبر احضار شماری از مقصران احتمالی را تائید کرده و گفته است که جزئیات آن در آینده اطلاع‌رسانی خواهد شد.

معاون دادستان کل جمهوری اسلامی هم به خبرگزاری تسنیم گفته که سازمان بازرسی به تهیه گزارش از سیل در استان‌های گلستان و شیراز مکلف شده و پس از تهیه این گزارش با مقصران این حادثه برخورد خواهد شد تا از حوادث بعدی پیشگیری شود.

پس از جاری شدن سیل در شیراز تصاویری منتشر شد که نشان می‌داد مسیل اصلی این شهر به اتوبان و هتل تبدیل شده است.

نایب رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز تائید کرده بود که سیل شیراز بر اثر جاده سازی در مسیر رودخانه در دهه ۸۰ اتفاق افتاد. او گفته بود: «قطعاً باید پیمانکار ناظر و مسئول طرح مواخذه شوند تا در طرح‌های جاری و آینده این اتفاق نیفتد».


در همین زمینه: