گروه فرهنگ، رادیو زمانه – مرحله نهایی پنجاه و هفتمین دوره جشنواره یوروویژن شنبه، ۶ خرداد ۱۳۹۱ در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار ‌شد. از ۴۲ کشوری که در این جشنواره شرکت کرده بودند، فقط ۲۶ کشور به دور نهایی راه یافتند. از آن میان لورن، از سوئد با ۳۷۲ امتیاز به مقام نخست دست یافت و به این ترتیب جشنواره یوروویژن در سال ۲۰۱۳ در سوئد برگزار خواهد شد.

اصلیت لورن مراکشی‌ست و نام واقعی او لورین زینب نوکاست. او ۲۸ سال دارد و خواننده گمنامی نیست. او نخستین بار با نام لورین طلحوی روی صحنه یکی از شوهای پرببیننده تلویزیونی در سوئد رفت و سپس نخستین آلبومش را منتشر کرد و در سال ۲۰۰۵ هم یک شو تلویزیونی را به تنهایی اجرا می‌کرد. سپس چند سالی از صحنه کناره گرفت، تا اینکه برای شرکت در یوروویژن در سال ۲۰۱۱ کاندید شد، اما نتوانست موفقیت چندانی به‌دست بیاورد.
 

 لورن با ترانه «Euphoria» و به طرز چشمگیری درخشید. او با رقص متفاوت و با صدای گیرایی که دارد، در‌‌ همان نخستین رأی‌گیری‌ها از بیشترین رأی مخاطبان در سراسر اروپا برخوردار شد و کاملاً مشخص بود که برنده جشنواره یوروویژن در سال ۲۰۱۲ خواهد بود. تقریباً همه مخاطبان از سراسر کشورهای اروپایی به او امتیازهایی دادند.

ادامه + ویدئو

مادربزرگ‌های روسی با ۲۵۹ امتیاز به مقام دوم دست یافتند. صربستان با ۲۱۴ امتیاز سوم شد. انگلبرت از بریتانیا و توجی، خواننده ایرانی‌تبار از نروژ بدترین امتیازات را گرفتند. فرانسه و آلمان هم چندان درخششی نداشتند. باید توجه داشت که جشنواره یوروویژن بیشتر به سلیقه مخاطبان توجه می‌کند و رابطه کشورها با هم نیز در دادن امتیازات بی‌تأثیر نیست.  

برندگان و بازندگان در یوروویژن ۲۰۱۲ در باکو

جایگاه- کشور-  امتیاز
۱    سوئد       ۳۷۲ 
۲    روسبه    ۲۵۹
۳    صربستان    ۲۱۴
۴    آذربایجان    ۱۵۰
۵    آلبانی     ۱۴۶
۶    استونی    ۱۲۰
۷    ترکیه      ۱۱۲
۸    آلمان      ۱۱۰
۹    ایتالیا      ۱۰۱
۱۰    اسپانیا    ۹۷
۱۱    مولداوی    ۸۱
۱۲    رومانی    ۷۱
۱۳    مقدونیه    ۷۱
۱۴    لیتوانی    ۷۰
۱۵    اوکرائین    ۶۵
۱۶    قبرس     ۶۵
۱۷    یونان       ۶۴
۱۸    بوسنی    ۵۵
۱۹    ایرلند      ۴۶
۲۰    ایسلند    ۴۶
۲۱    مالتا       ۴۱
۲۲    فرانسه    ۲۱
۲۳    دانمارک    ۲۱
۲۴    مجارستان    ۱۹
۲۵    بریتانیا     ۱۲
۲۶    نروژ     ۷

———————

در صفحاتی که اکنون پیش روی شما قرار دارد، برخی از برترین‌های پنجاه و هفتمین دوره این جشنواره را معرفی می‌کنیم.

زیر عکس هر هنرمند، به صفحات جداگانه‌ای لینک داده شده است. هرگاه روی هر لینک کلیک کنید، در ادامه با خلاصه‌ای از شرح حال هر خواننده آشنا می‌شوید و از طریق ویدیو می‌توانید ترانه‌ای را که آن خواننده روی صحنه تالار کریستال می‌خواند، بشنوید.

انگلبرت هامپاردنیک (Engelbert Humperdinck) از بریتانیا

انگلبرت هامپاردنیک که به «انگلبرت» شهرت دارد، خواننده کهنه‌کار بریتانیاست. انگلبرت در ماه مه از سوی بریتانیا با ترانه‌هایی که هنوز هم سر زبان نسل پا‌به‌سن گذاشته‌ای‌ست، به باکو رفت. ۴۰ سال پیش آخرین باری بود که یکی از ترانه‌های انگلبرت در فهرست ترانه‌های محبوب بریتانیا قرار گرفت. مشهور‌ترین ترانه او با نام «Please، Release Me» در سال ۱۹۶۶ منتشر شد. شهرت و محبوبیت این ترانه در کشورهای غربی تا آن حد است که حتی هنوز هم برخی جوانان نسل امروز، مخصوصاً آن‌ها که به موسیقی پاپ علاقه دارند و در پارتی‌های شبانه هم شرکت می‌کنند، آن را در یاد دارند.

ادامه + ویدئو

“کمپکت دیسکو” (Compact Disco) از مجارستان
 

“کمپکت دیسکو” گروهی‌ست که از چهار هنرمند تشکیل شده: بهنام لطفی (Behnam Lotfi ) ، گبور پال (Gábor Pál )، آتیلا سندور (a Sándor ) و چابا والکو (Csaba Walkó ). این گروه را که جوایز بیشماری را از آن خود کرده‌اند و در مجارستان بسیار خوب درخشیده‌اند، یک هیأت داوران چهار نفره به عنوان نماینده مجارستان برگزیده است.
 

ادامه + ویدئو

 مایا سار (Maya Sar ) از بوسنی
 

مایا سار در رشته موسیقی در سارایوو تحصیل کرده است. او ابتدا به عنوان خواننده دوم روی صحنه می‌رفت، اماوقتی که در دو فیلم سینمایی به عنوان خواننده آواز خواند، کارش گرفت. در سال ۲۰۱۰ نخستین آلبومش را با نام «Nespretno» (دست‌پاچلفتی) منتشر کرد. این آلبوم با اقبال شنوندگان بوسنیایی مواجه شد و مایا سار را به شهرت رساند. 

او در تالار کریستال در باکو با ترانه «Korake Ti Znam» «روی صحنه می‌رود. این ترانه را خودش نوشته و با کمک نوازنده پیانو ایتالیایی، آدریانو پنینو آن را برای اجرا تنظیم کرده است.

ادامه + ویدئو

بورانفسکی بابوشکا(Buranowski Babuschki ) از روسیه

پگروه بورانفسکی از شش خواننده نسبتاً سالخورده تشکیل شده است. آن‌ها که همگی اهل روستای بورانف هستند، با این قصد در جشنواره یوروویژن شرکت کرده‌اند که هزینه ساخت کلیسایی در روستایشان را تأمین کنند. اما این فقط ظاهر ماجرا است. طبعاً این شش خواننده باتجربه و آموزش‌دیده هستند و همین‌که توانستند به مرحله نهایی راه پیدا کنند، نشان می‌دهد که از چه تجربه‌هایی برخوردارند. آن‌ها در سال ۲۰۱۰ هم در جشنواره یوروویژن شرکت کرده بودند، اما در رقابت با نروژ شکست خوردند. آن‌ها ۴۰ سال است که به عنوان نوازندگان و خوانندگان خیابانی در روستایشان هنرنمایی می‌کنند.
 

ادامه + ویدئو

 نینا زیلی (Nina Zilli) از ایتالیا

اسم واقعی نینا ماریا چیارا فراشتا است. او ابتدا به راک و پانک روی آورده بود. اما وقتی به آمریکا سفر کرد و به مدت دو سال در آنجا ماند، سبکش را تغییر داد. او اکنون بیشتر به سبک آر اند بی کار می‌کند. در سال ۲۰۰۱ یک گروه موسیقی تأسیس کرد و نام نینا زیلی را هم به عنوان نام هنری‌اش برگزید. نینا در ایتالیا اسم و رسمی دارد و خواننده با تجربه‌ای‌ست. او در سال گذشته کنسرت‌های زیادی در شهرهای مختلف ایتالیا برگزار کرد و مدتی هم مجری شبکه تلویزیونی ام تی وی بود و یک برنامه رادیویی هم دارد.
 

ادامه + ویدئو

 سابینا بابایوا (Sabina Babayeva ) از آذربایجان

سابینا بابایوا امسال امید آذربایجان است و در وطن خودش روی صحنه تالار “کریستال” در باکو می‌رود. این امتیاز کمی نیست. 

سابینا در یک خانواده هنرمند پرورش پیدا کرده. مادرش که نوازنده پیانوست او را از کودکی با موسیقی آشنا کرده. با این‌حال پیش از آنکه سابینا به خوانندگی روی آورد، در رشته حقوق تحصیل کرد. با وجود آنکه اجازه وکالت دارد، اما ترجیح می‌دهد زندگی‌اش را از راه خوانندگی بگذراند.
 

ادامه + ویدئو

کان بونومو (Can Bonomo) از ترکیه

کان بونومو در ازمیر به دنیا آمده و از هشت سالگی شروع کرده به نواختن گیتار. او در زمانی که به مدرسه می‌رفت، اجراهایی هم داشت. برای شرکت در چند فیلم از ازمیر به استانبول رفت و بعد از تحصیل در رشته فیلم‌سازی به عنوان تولیدکننده رادیو و تلویزیون شروع به کار کرد و در‌‌ همان حال هرگز از موسیقی و خوانندگی هم غافل نماند. همین تجربه رسانه‌ای از مزیت‌های او نسبت به دیگر شرکت‌کنندگان در جشنواره یوروویژن به شمار می‌آید.
کان بونومو از یهودیان ترکیه است و به همین دلیل وقتی ترکیه اعلام کرد که قصد دارد او را به باکو بفرستد، اسلام‌گرایان اعتراض کردند.

ادامه + ویدئو

اَنگان (Anggun) از فرانسه
 

فرانسه هم امسال‌‌ همان راهی را انتخاب کرده که بریتانیا در پیش گرفته است: به جای آنکه یک خواننده جوان و کم‌تجربه را راهی باکو کند، اُنگان، خواننده اندونزیایی – فرانسوی را که از تجربه زیادی برخوردار است، به باکو فرستاده. 

سبک خوانندگی آنگان تلفیقی‌ست از پاپ با سویه‌هایی از آر‌اند بی. او که در سال ۱۹۷۴ در جاکارتا به‌دنیا آمده، در مالزی یک سوپراستار تمام عیار به‌شمار می‌آید.

ادامه + ویدئو

یویروویژن در رادیو زمانه:

نگاهی به رویدادهای یویروویژن در آذربایجان، شهزاده سمرقندی، فایل صوتی
چه کسی از یوروویژن می‌ترسد؟، گروه فرهنگ، رادیو زمانه
آذر جیرتان: «آذربایجان لایق میزبانی یوروویژن نیست»، شهزاده سمرقندی
مهدوی کنی مسابقات يوروويژن را «رژه حيوان‌ صفتان همجنس‌باز» ناميد، رادیو زمانه، بخش خبر