سه مقام آمریکایی اعلام کرده‌اند که آمریکا می‌خواهد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران را به فهرست سازمان‌های تروریستی خود اضافه کند. در صورت چنین اقدامی این نخستین‌بار خواهد بود که آمریکا، یک نهاد نظامی رسمی یک کشور را تروریستی می‌خواند.

نیروهای سپاه پاسداران

خبرگزاری رویترز روز جمعه پنجم آوریل/ ۱۶ فروردین با انتشار این خبر به نقل از مقام‌های آمریکایی که نامشان منتشر نشده نوشت احتمالا تصمیم دولت آمریکا در این‌باره را وزارت خارجه این کشور تا روز دوشنبه ۸ آوریل علنی خواهد کرد.

در چند سال گذشته بارها گزارش‌های مشابهی درباره احتمال چنین اقدامی از سوی آمریکا منتشر شده و این گزارش‌ها با به قدرت رسیدن دولت دونالد ترامپ بیشتر شده است.

دو سال قبل  اعلام شده بود دولت ترامپ در حال بررسی برخی پیشنهادها برای افزودن سپاه پاسداران به فهرست سازمان‌های تروریستی است. خبرگزاری رویترز گزارش داده بود برخی مقامات امنیتی در آمریکا این پیشنهاد را مطرح کرده‌اند اما هنوز به نتیجه مشخصی دست نیافته‌اند.

مهر ماه سال ۹۶ دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا گفت که به وزارت خزانه‌داری دستور داده نهاد سپاه پاسداران را تحریم کند.

تحریم‌های اعمال شده علیه سپاه پاسداران اضافه بر تحریم‌هایی بودند که دولت ترامپ در تاریخ دوم ماه اوت سال ۲۰۱۷ معرفی کرد و معروف به قانون «کاتسا» است.

قانون (کاتسا) که مخفف Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act مربوط به «تحریم دشمنان آمریکا» از طریق تحریم‌هاست، سپاه را به خاطر نقض حقوق بشر در سوریه، ‌حمایت از تروریسم و برنامه سلاح‌های کشتار جمعی هدف قرار می‌دهد.

وزارت خزانه‌داری همراه با سخنرانی ترامپ اعلام کرده بود قانون تحریم مربوط به مبارزات ضد تروریستی آمریکاست و محدودیت‌ها و تحریم‌های بیشتری را علیه فعالیت‌های سپاه و شرکت‌ها و افراد وابسته به آن اعمال می‌کند.

منتقدان می‌گویند تروریستی خواندن سپاه پاسداران ایران می‌تواند پیامدهای خطرناکی برای نیروهای نظامی و اطلاعاتی آمریکا داشته باشد.

جمهوری اسلامی هم پیش‌تر گفته بود این اقدام می‌تواند عواقب سختی داشته باشد.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران دو سال قبل هم با مطرح شدن این احتمال گفته بود ایران به این اقدام پاسخ کوبنده‌ای خواهد داد.

در سال ۲۰۰۷ دولت آمریکا سپاه قدس را که مسئول فعالیت‌های نظامی ایران در خارج از مرزهای کشور است در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد.

اتحادیه اروپا هم در سال ۲۰۱۱ سپاه قدس را به دلیل  پشتیبانی از حکومت بشار اسد برای سرکوب معترضان سوری مورد تحریم قرار داد و نام قاسم سلیمانی و حسن چیذری در فهرست تحریم قرار گرفت.


  • در همین زمینه