سازمان ملل میخواهد به بنگلادش کمک کند تا هزاران پناهنده روهینگیایی را به یک جزیره دور از سواحل خود منتقل کند. بر اساس مدارکی که خبرگزاری رویترز به دست آورده، بسیاری از پناهندگان روهینگیایی با این موضوع مخالفند و برخی از فعالان حقوق بشر نگرانند که این موضوع بحران تازهای ایجاد کند.
بنگلادش میگوید که انتقال پناهجویان به بهاسان چار، دهکدهای در جزیره بنگال که چندین ساعت با قایق با سرزمین اصلی این کشور فاصله دارد، باعث کاهش ازدحام جمعیت در کمپ کوکس بازار میشود که بیش از یک میلیون روهینگیایی مسلمان که از میانمار گریختهاند، در آن زندگی میکنند.
گروههای حقوق بشری میگویند که جزیرهای که برای این جابهجایی در نظر گرفته شده، سیلخیز است و میتواند کاملا زیرآب فرو رود.
سندی متعلق به برنامه جهانی غذا نشان میدهد که این سازمان از برنامه جابهجایی که با جزییات و زمانبندی مشخص، حمایت مالی کرده است. بر اساس این برنامه پناهجویان روهینگیایی باید مطابق با اصول انسانی و داوطلبانه به این جزیره منتقل شوند.
بر اساس این سند که با نام «مفهوم عملیات» نامگذاری شده و تاریخ ۱۲ مارس را دارد، نشان میدهد که این سازمان و نهادهای شریک آن چگونه باید تعیین هویت، عملیات انتقال و پذیرش و نگهداری پناهجویان را در بهارسان چار انجام دهند. هزینههای این جابهجایی بین ۸.۶ تا ۱۹ میلیون دلار تعمین زده شده است.
در این مدرک آمده که این برنامه به سرعت نوشته شده و برنامهریزیهای جزئیتری برای آن لازم است. مسوول روابط عمومی سازمان جهانی غذا در کوکس بازار گفته که این سازمان مسوول تامین امنیت مردم برای انتقال به بهارسان چار و نیازهای احتمالی عملیاتی و تامین هزینهها و چالشهایی است که معمولا در شرایط اورژانسی پیش میآید؛ مواردی مانند امنیت غذایی، ارتباطات اورژانسی و خدمات لجستیکی.
۷۳۰ هزار روهینگیایی به دنبال کشتار مسلمانان روهنگیایی در سال ۲۰۱۷ به کمپ کوکس بازار بنگلادش گریختند. میانمار نسلکشی مسلمانان روهنگایی را رد کرده و میگویند درگیریها ناشی از عملیات ضدتروریستی نیروهای امنیتی این کشور بوده است.
بنگلادش میگوید که نگهداری این پناهجویان برای این کشور دشوار است و به دنبال جابهجا کردن آنها به جزیرهای است که امنیت غذایی و سرپناه دارد.
یکی از مقامات سازمان ملل در داکا گفته که این سازمان خوشحال است که بنگلادش به دنبال یافتن راهحلهای جایگزین است.
مزمل هاکو، رییس کابینه بنگلادش گفته که این کشور ماه آینده انتقال پناهجویان را آغاز خواهد کرد. او گفته: «ما میزبان هستیم و تصمیم میگیریم که آنها را کجا نگه داریم. ما تلاش میکنیم که امنیت و آرامش آنها را تامین کنیم.»
جزیره بهارسان چار جزیرهای مسطح و خالی از سکنه است.
مسکنهایی با سقف های آهنی و کف های بتنی و دیوار برای حدود ۷۰ هزار نفر ساخته شده است، اما تنها ۱۷ هزار پناهگاه ضد طوفان در آن وجود دارد.