نسخه آلمانی ویکی‌پدیا با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که ‌ پنجشنبه هفته آینده (۲۱ مارس/ ۱ فروردین ۹۸) در اعتراض به تصویب قانون به کارگیری اجباری فیلترینگ هوشمند در پارلمان اروپا به مدت ۲۴ ساعت از دسترس خارج خواهد شد. در این مدت فقط بیانیه اعتراضی ویکی‌پدیا در صفحه آلمانی آن قابل مشاهده است.

۲ مارس ۲۰۱۹، برلین: معترضان به طرح پارلمان اروپا برای به کارگیری اجباری فیلترینگ هوشمند

پارلمان اروپا اواخر مارس سال جاری لایحه‌ای را به بحث می‌گذارد که چنانچه تصویب شود، شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر، فیسبوک و اینستاگرام و همچنین سایت‌هایی مانند ویکی‌پدیا را که با مشارکت کاربران محتوای آن‌ها تولید می‌شود موظف می‌کند، با کمک فیلترینگ هوشمند محتوای تولید شده را از نظر رعایت قانون کپی‌رایت (حق تکثیر) بررسی کنند و به این ترتیب تضمین دهند که قانون کپی‌رایت هنگام تولید محتوای شهروندی نقض نمی‌شود. پیش از این یوتیوب راه را برای سنجش محتوا و اطمینان یافتن از آنکه قانون کپی‌رایت نقض نشده هموار کرده بود.

بسیاری از ناشران و انجمن‌های صنفی هنرمندان در اتحادیه اروپا از تصویب این لایحه حمایت کرده‌اند. اما بسیاری از شهروندان هم نگران‌اند که با تصویب این لایحه جریان آزاد بحث و گفت‌وگو در رسانه‌های اجتماعی محتل شود. چنانچه اتحادیه اروپا استفاده از فیلترینگ هوشمند را اجباری کند،  در شبکه‌های اجتماعی، به اشتراک‌گذاری هر عکس و تصویر و فیلمی میسر نیست. در ویکی‌پدیا هم طبعاً انتشار هر متنی ممکن نیست. بر اساس قوانین اتحادیه اروپا برای انتشار سکانس‌هایی از یک فیلم یا نقل فرازهایی از یک متن در جهت نقد و بررسی یا از روی طنز و مطایبه منعی وجود ندارد. اما آلگوریتم‌هایی که شبکه‌های اجتماعی برای شناسایی متن‌ها و تصاویر به کار می‌‌گیرند، معمولاً قابلیت تشخیص ندارند. منتقدان می‌گویند به همین دلیل نصب نرم‌افزارها برای جلوگیری از نقض کپی‌رایت به معنای نقض آزادی بیان است.

ویکی‌پدیای آلمان اعلام کرده که رسانه‌های شهروندی مانند ویکی‌پدیا که جنبه غیرانتفاعی دارند، می‌بایست از قانون به کارگیری اجباری فیلترینگ هوشمند مستنثی شوند. در اطلاعیه ویکی‌پدیا گفته شده:

«مصوبه پارلمان اروپا سبب محدودیت اینترنت آزاد خواهد شد. حتی شرکت‌های بسیار کوچک نیز موظف می‌شوند از فیلترهایی که از نظر فنی به تکامل نرسیده‌اند و پر از خطا هستند استفاده کنند و برای نقل فرازهای کوتاهی از یک متن یا استفاده از تصویر، پول بپردازند. این امر ناقض اصل آزادی بیان و فعالیت هنری است.»

دیوید کی،گزارشگر ویژه آزادی بیان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است:

«اعتماد بیش از حد به فن‌آوری فیلترینگ سبب می‌شود که تشخیص نقض قانون کپی‌رایت از استفاده درست و قانونی از فرازهایی از متون و تصاویر به سادگی میسر نباشد و این امر خودبه خود به نقض آزادی بیان و خودسانسوری می‌انجامد.»

گزارشگر ویژه آزادی بیان یادآوری کرده است که اصولاً فیلترینگ تنها یک وظیفه دارد: نظارت بر محتوایی که شهروندان تولید می‌کنند.

ویکی‌پدیا هم‌صدا با سایر منتقدان مصوبه پارلمان اروپا می‌گوید تصویب چنین قوانینی باعث قدرت گرفتن بیش از پیش شرکت‌هایی مانند گوگل و فیسبوک و تسلط کامل آنان بر اینترنت آزاد خواهد شد.

بیشتر بخوانید: