فرهمند علیپور – بشار اسد رئیس جمهور سوریه روز چهارشنبه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی با شبکه خبری “راشا تودی” با متهم کردن کشورهای خارجی در ایجاد ناآرامی‌ها در سوریه گفت: «کشورهایی که آتش ناآرامی‌ها را در سوریه برمی‌افروزند، در خانه خود گرفتار آتش این ناآرامی‌ها خواهند شد.»

 
بیش از ۱۴ ماه از انقلاب سوری‌ها و خواسته آن‌ها مبنی بر کناره‌گیری بشار اسد از قدرت می‌گذرد، انقلابی که در ادامه مسیر خود به یک رویارویی نظامی میان بخش‌هایی از انقلابیون و ارتش سوریه رسید.
 
 
بنا به گفته سازمان ملل در درگیری‌های خونین ۱۴ ماه گذشته بیش از ۹ هزار نفر سوری جان خود را از دست داده‌اند.
 
سخنان روز گذشته بشار اسد هشداری آشکار به کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس تعبیر شد که ظرف ماه‌های گذشته به حمایت و تقویت نیروهای مسلح ضد حکومت بشار اسد می‌پردازند، نیروهایی که حکومت بشار اسد و رسانه‌های دولتی سوریه آن‌ها را “تروریست” می‌خوانند.
 
بشار اسد در گفت‌وگوی خود با این کانال روسی، ارتش آزاد سوریه را “مشتی جنایت‌کار” توصیف کرد و گفت: «در سوریه مزدوران خارجی در صفوف مخالفان و ارتش آزاد سوریه حضور دارند که خیلی از آنان اتباع کشورهای عربی هستند. آن‌ها پول و سلاح را از کشورهای خارجی دریافت می‌کنند. برخی از آن‌ها کشته شده‌اند و برخی‌ها زنده مانده‌اند، ما آن‌ها را دستگیر کرده و قصد داریم که به جهانیان نشان دهیم. قبلا از وجود آن‌ها صحبتی نکردیم، برای اینک آن‌ها مدرک هویتی نداشند و ما سندی نداشتیم که ثابت کند آن‌ها خارجی هستند.»
 
هم‌زمان بشار جعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل، لیستی از اسامی ۱۰ تن را که گفته شده است از “تروریست‌های” خارجی فعال در سوریه بوده‌اند به شورای امنیت سازمان ملل ارائه داد. شبکه دولتی سوریه نیز در برنامه‌ای به پخش اعترافات دو لیبیایی و یک تونسی پرداخت که به گفته این تلویزیون، تروریست‌هایی بودند که برای مبارزه با حکومت سوریه وارد این کشور شده بودند.
 
بشار اسد: مزدوران خارجی در صفوف مخالفان و ارتش آزاد سوریه حضور دارند که خیلی از آنان اتباع کشورهای عربی هستند. آن‌ها پول و سلاح را از کشورهای خارجی دریافت می‌کنند. ما آن‌ها را دستگیر کرده و قصد داریم که به جهانیان نشان دهیم
 
اسد در گفت‌وگو با تلویزیون بزرگ‌ترین کشور متحدش، روسیه، گفت که از زمان حضور ناظران بین‌المللی اقدمات تروریستی بیشتر شده است.
 
وی افزود: «تنها در طول چهار ماه اقدامات مهمی همچون اصلاح قانون اساسی کشور صورت گرفته است. اما مسئله مبارزه با تروریسم متفاوت از پروسه سیاسی است. ما هر دو را با هم به جلو خواهیم برد.»
 
روز گذشته ناظران سازمان ملل نسبت به متزلزل‌تر شدن وضعیت در سوریه هشدار دادند و از کشته شدن حداقل ۲۱ تن در درگیری‌ها میان نیروهای ارتش سوریه و معترضین خبر دادند.
 
رئیس جمهور سوریه در ادامه این مصاحبه گفت که کشورهای متخاصم به وی و حکومتش معتقد بودند که حکومت سوریه نیز همچون چهار حکومت دیگری که در قیام‌های مردمی سقوط کردند، ساقط خواهد شد.
 
وی تاکید کرد: «برای رهبران این کشور‌ها امروز روشن شده است که این یک “بهار” نبود بلکه یک “آشوب” بود. همان‌گونه که گفتم آنهایی که آتشی در سوریه برپا می‌کنند، این آتش دامن آن‌ها را نیز خواهد گرفت.»
 
اسد همچنین در این مصاحبه “دعوت به رعایت دمکراسی” از سوی عربستان سعودی را “مضحک” توصیف کرد.
 
دولت اسد بار‌ها و بار‌ها کشورهایی نظیر عربستان سعودی و قطر را به کمک‌های مالی و نظامی به “کمپین تروریست‌های” مخالف حکومتش متهم کرده‌است. در مقابل نیروهای مخالف اسد این سخنان را رد می‌کنند و معتقدند که دولت برای بی‌اعتبار کردن قیام مردم سوریه، چنین اتهاماتی را بیان می‌کند.
 
 
ایران یاری‌گر ارتش سوریه
 
روز گذشته الجزیره در گزارشی ایران را به نادیده گرفتن تحریم‌های اعمال شده سازمان ملل در صادرات تسلیحات به سوریه متهم کرد. در این گزارش که از سوی یکی از پنل‌های وابسته به شورای امنیت سازمان ملل تهیه شده بود از تنفگ، مسلسل و مواد منفجره به عنوان بخشی از محموله‌های تسلیحاتی نام برده شده که گفته می‌شود ایران برای حمایت از باقی ماندن بشار اسد، هم‌پیمان منطقه‌ای‌ خود در قدرت، به سوریه ارسال ارسال کرده‌است.
 
شبکه تلویزیونی الجزیره در گزارشی ایران را به نادیده گرفتن تحریم‌های اعمال شده سازمان ملل در صادرات تسلیحات به سوریه متهم کرد
 
پیش‌تر و از جمله در ماه فوریه گذشته نیز گزارش‌هایی در خصوص توقیف محموله‌های تسلیحات ایرانی از سوی دولت ترکیه منتشر شده بود.
 
ایران در کنار روسیه یکی از جدی‌ترین حامیان ادامه حکومت بشار اسد به شمار می‌رود.
 
 
واشنگتن پست : آمریکا مخالفین اسد را مسلح می‌کند
 
روزنامه واشنگتن پست نیز در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر کرد دولت ایالات متحده را به مسلح کردن مخالفین نظامی بشار اسد متهم کرد و نوشت که آمریکا حتی مخالفین اسد را به سلاح‌های ضد تانک مجهز می‌کند.
 
این روزنامه می‌نویسد که دولت آمریکا همواره تاکید داشت تا کمک مستقیمی به مخالفین صورت نگیرد و کمک‌ها با بودجه کشورهای حوزه خلیج فارس ارائه شود. اما اکنون مشخص شده است که آمریکا نقشی مهم در حمایت و پشتیبانی از نیروهای نظامی مخالف رژیم اسد بازی می‌کند.
 
ویکتوریا نولاند، سخنگوی وزارت امورخارجه امریکا اما تاکید کرد که سیاست آمریکا در قبال سوریه تغییر نکرده است. وی گفت که این کشور تصمیم گرفت تا کمک‌هایی برای “غیرنظامیان” و شامل تجهیزات پزشکی ارائه دهد. سخنگوی دولت ایالات متحده البته در خصوص نوع کمک آمریکا به “نظامیان” مخالف اسد سکوت کرد.
 
 
برهان غلیون در آستانه کناره‌گیری
 
برهان غلیون رهبر شورای ملی سوریه، که اخیرا و دوباره به عنوان رهبر این شورا انتخاب شده بود اعلام کرد که قصد دارد به محض پیدا شدن جایگزین از سمت خود استعفا دهد. در هفته‌های اخیر انتقادات زیادی از سوی اعضای این شورا متوجه عملکرد برهان غلیون شده بود، اعتراضی که موجب شد تا چندی پیش عده‌ای از اعضای سر‌شناس این شورا استعفا دهند.
 
شورای ملی سوریه دارای ۲۷۰ عضو و متشکل از گروه‌های لیبرال، ملی‌گرا و اسلام‌گرایان است. این تنوع اعضا موجب شده است تا به قول هیثم مالح عضو مستعفی، شورا دچار یک هرج و مرج شود.
 
کمال لیوانی از چهره‌های ملی‌گرای سوری نیز که از این شورا استعفا داده بود به روزنامه وال استریت ژورنال گفته بود: «وجود یک شورا در واقع توهمی بیش نیست، یک گروه کوچک در شورا وجود دارد که مستبدانه همه تصمیم‌ها را می‌گیرد. حتی مستبدانه‌تر از اسد در حزب بعث.»
 
روزنامه گاردین انگلیس با انتشار خبر آمادگی برهان غلیون برای کناره‌گیری، این موضوع را نتیجه از دست رفتن مقبولیت غلیون دانسته و نوشت: «گرچه موضع غلیون نشان از قدرت یافتن مخالفین او هستند اما به نظر می‌رسد که هنوز جایگزینی برای او پیدا نشده است.»
 
شورای ملی سوریه، از آگوست ۲۰۱۱ برهان غلیون را به عنوان فردی سکولار به سمت ریاست این شورا برگزید، اما اصطکاک‌ها و رقابت‌های داخلی این شورا همواره یکی از عمده‌ترین موانع بر سر راه این شورا بوده است.