روز گذشته هواپیماهای نظامی هند برای نخستین بار از سال ۱۹۷۱ به خاک پاکستان وارد شده و مناطقی را هدف قرار داده بودند. دو کشور هند و پاکستان هر دو قدرت هستهای محسوب میشوند و درگیری هوایی طی دو روز گذشته برای اولین بار در تاریخ این دو کشور صورت میگیرد. نیروهای زمینی دو کشور در چندین منطقه نیز به تبادل آتش پرداختند.
تنشها از زمانی آغاز شد که ۱۴ فوریه در یک بمبگذاری انتحاری در منطقه تحت کنترل هند در کشمیر ۴۰ پلیس شبه نظامی هند کشته شدند. گروه جیش محمد، یک گروه شبه نظامی مستقر در پاکستان مسئولیت این حمله را بر عهده گرفت. روز سهشنبه و همزمان با حمله نظامی هند به مواضع آموزش شبه نظامیان در خاک پاکستان تنشها بالا گرفت.
ژنرال آصف غفور، سخنگوی نیروهای مسلح پاکستان گفت چهارشنبه ۲۷ فوریه/ ۸ اسفند پس از آنکه پاکستان مواضعی را در کشمیر که تحت کنترل هند است هدف قرار داد، جنگندههای شکاری نیروی هوایی هند وارد حریم هوایی پاکستان شدند.
سخنگوی نیروهای مسلح پاکستان در توییتی نوشت:
” نیروی هوایی پاکستان دو فروند هواپیمای هندی را در داخل حریم هوایی پاکستان هدف قرار داده و سرنگون کردند. “
به گفته آصف غفور یکی از این هواپیماها در بخش هندی کشمیر سرنگون شد، اما هواپیمای دیگر در منطقه تحت کنترل پاکستان سقوط کرد و خلبان آن دستگیر شد.
وزارت خارجه پاکستان نیز با انتشار بیانیهای اعلام کرد که این کشور دو هدف غیر نظامی را در داخل کشمیر تحت کنترل هند هدف قرار داده اما این حمله قربانی و خساراتی در پی نداشته است. در این بیانیه آمده است، اگر هند به حمله به آنچه خود حامیان تروریست میخواند بدون شواهد لازم ادامه دهد، پاکستان نیز حق تلافی را علیه عناصرتحت حمایت هند که در پاکستان دست به اعمال تروریستی میزنند برای خود محفوظ میداند.
وزارت دفاع هند هنوز واکنشی به این بیانیه نشان نداده است.
پلیس در کشمیر تحت کنترل هند اعلام کرد، دو خلبان هندی و یک نفر غیر نظامی در جریان سقوط یک هواپیمای نیروی هوایی هند در کشیمر کشته شدهاند، اما در مورد اینکه آیا این هواپیما توسط پاکستان سرنگون شده است یا خیر اظهار نظری نکرده است.
مقامهای هندی گفتند سه فروند جت پاکستانی داخل حریم هوایی هند شدهاند اما پس از رهگیری، ناگزیر به ترک حریم هوایی هند شدند.
به دستور نیروی هوایی هند فرودگاه اصلی کشمیر در سرینگار به دلیل این وقایع بسته شده است.
در پی این درگیریها و بالا گرفتن تنش میان هند و پاکستان بازارهای بورس در هر دو کشور با کاهش ارزش سهام مواجه شدند.
پاکستان و هند از زمان استقلال از بریتانیا در سال ۱۹۴۷ تاکنون سه بار جنگیدهاند و سال ۲۰۰۲ پس از حمله شبه نظامیان پاکستانی به پارلمان هند در آستانه جنگ چهارم قرار گرفتند.
روز چهارشنبه در بمبئی، پایتخت مالی هند تدابیر امنیتی به طرز کاملا محسوسی افزایش یافت. این شهر پیش از این بارها هدف حملههای شبه نظامیان قرار گرفته است.
به دنبال حمله هوایی روز سهشنبه مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به طور جداگانه با همتایان هندی و پاکستانیاش گفت و گو کرد و از آنها خواست از تحرکات نظامی بیشتر اجتناب کنند. چین و اتحادیه اروپا نیز از دو طرف خواستهاند تا خویشتنداری کنند.
دو کشور قدرتمند هستهای از زمان آغاز شورش کشمیر در سال ۱۹۸۹ بر سر این منطقه اختلافاتی دارند و هر کدام از آنها بخشهایی از آن را در کنترل دارند. در منطقه کشمیر خط کنترلی بین هند و پاکستان وجود دارد.
بیشتر بخوانید: