دولت ترامپ تاکنون چندین بار به جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد مذاکره داده است. خروج ایران از سوریه و عراق و برنامه موشکی سپاه در دستور کار چنین مذاکراتی قرار خواهد داشت. سخنگوی وزارت خارجه اما گفته است ابتدا آمریکا می‌بایست با احترام به استقلال و تمامیت ارضی ایران، اعتماد از دست رفته را احیا کند.

وزارت خارجه ایران مذاکرات «فشرده» درباره مکمل‌های برجام را تکذیب کرد

حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده اصول‌گرا و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی جمعه ۱۹ بهمن در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران پیشنهاد داده بود که بعد از «راهپیمایی بزرگ ۲۲ بهمن»، جمهوری اسلامی «با سیاستی که توأم با اصلاحات ضد فساد و مدیریت سازنده در داخل باشد» به تدریج شرایطی را فراهم کند که آمریکایی‌ها به سمت مذاکره با ایران بیایند. از طرف دیگر سید حسین موسویان در میزگردی خبر داده بود که سه کشور عربی که نام آن‌ها افشا نشده، برای از سرگیری مذاکرات بین آمریکا و ایران در تلاش‌اند.

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران پنجشنبه ۲۱ فوریه/ ۲ اسفند در دیدار با سردبیر و مدیران تحریریه روزنامه چینی گلوبال تایمز به تأکید گفت:

«ایران بر اساس اصل استقلال و منافع ملی خود تصمیم‌گیری می‌کند و سیاست‌های تهران متکی به نظر قدرت‌های جهانی نیست.»

قاسمی در ادامه این گفت‌وگو تلویحاً تنها شرط ایران برای مذاکره با آمریکا را اعلام کرد: تضمین استقلال و تمایت ارضی ایران و اعتمادسازی در این زمینه:

«در وهله نخست، ما باید از استقلال و تمامیت مرزی ایران دفاع کنیم. همچنین سابقه‌ای که ایران از سیاست‌های واشنگتن دارد. مردم ما در گذشته هم این شرایط را تجربه کرده‌اند و به‌شدت به استقلال خود حساس هستند. ما می‌توانیم از این بحران عبور و تحریم‌ها را رد کنیم. همچنین ما مواضع کشور‌ها را در این مقاطع رصد و در آینده درباره آن‌ها قضاوت خواهیم کرد. شرایط تحریم، پایدار نخواهد بود و نهایتاً ایران این توان را دارد که به آمریکا تفهیم کند که با تصحیح رفتار خود ایران را به عنوان کشوری مستقل بپذیرد.»

ویکتوریا کوتس، معاون دستیار رئیس‌ جمهوری آمریکا و مدیر ارشد امور غرب آسیا در شورای امنیت ملی آمریکا در یادداشتی که اخیرا در پایگاه اطلاع‌رسانی کاخ سفید منتشر کرده، راهبرد دولت آمریکا در قبال ایران را شرح داده و گفته است واشنگتن قصد دارد به فشار به ایران ادامه دهد و نوشته است:

«به دستور رئیس‌ جمهوری [دونالد ترامپ]، ما کارزار فشار حداکثری را در اولویت نخست قرار داده‌ایم و با این کار فشاری بی‌سابقه به اقتصاد ایران وارد کرده‌ایم تا این کشور ناچار شود تصمیماتی دشوار اتخاذ کند.»

آمریکا سال گذشته میلادی تحریم‌هایی را که در سال ۲۰۱۵ و در پی توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی به تعلیق درآمده بود، مجدداً علیه ایران اعمال کرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا سپس پیش‌بینی کرد که سران جمهوری اسلامی ممکن است سرانجام بر سر میز مذاکره با آمریکا بر‌گردند. از آن زمان مذاکره با آمریکا یکی از موضوعات مورد بحث در محافل سیاسی و حکومتی ایران است.

عباس ملکی، معاون وزیر خارجه ایران در دوره وزارت علی‌ اکبر ولایتی اواخر دی سال جاری در گفت‌وگو با روزنامه شرق از مذاکره با آمریکا استقبال کرده و گفته بود با توجه به شرایط کنونی «به دلایل منطقه‌ای و فشارهایی که روی آمریکا» اعمال می‌شود و این‌که «ایران کارت‌های برنده‌ متعددی در منطقه دارد»، بهترین زمان برای مذاکره با آمریکاست.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ۶ ژانویه / ۱۶ دی نیز گفته بود اوضاع ایران «اصلاً خوب نیست» و «دارند نیروهایشان را از همه‌ جا عقب می‌کشند و می‌خواهند مذاکره کنند.»

علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی اما دولت روحانی را از مذاکره با آمریکا منع کرده است. برخی از مقامات جمهوری اسلامی چنین مذاکراتی را به‌طور قطع رد نکرده‌اند، از جمله علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و علی‌اکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام.

بیشتر بخوانید: