کمیته نظارت و اصلاح مجلس نمایندگان آمریکا در یک گزارش ۲۴ صفحه‌ای اعلام کرده که چندین نفر از اعضای کنونی و سابق دولت ترامپ تلاش کردند با وجود منع قانونی و مخالفت شورای امنیت ملی آمریکا، تجهیزات لازم برای ساخت رآکتورهای هسته‌ای را در اختیار عربستان سعودی قرار دهند. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به این گزارش گفت: آمریکا نه نگران حقوق بشر است، نه نگران برنامه هسته‌ای ایران.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران چهارشنبه ۲۰ فوریه/ ۱ اسفند در واکنش به گزارش الیجا کامینگز، رئیس دموکرات کمیته نظارت و اصلاح مجلس نمایندگان آمریکا درباره مذاکرات مقامات دولت ترامپ بر سر فروش رآکتورهای هسته‌ای به عربستان سعودی با انتشار پیامی در توئیتر نوشت:

«هر روز آنچه برای ما همیشه روشن بود، برای جهان روشن‌تر می‌شود: نه حقوق بشر و نه برنامه‌ هسته‌ای نگرانی واقعی ایالات متحده نیستند. اول یک روزنامه‌نگار قطعه‌قطعه‌شده و اکنون فروش غیرقانونی فن‌آوری هسته‌ای به عربستان سعودی به‌طور کامل ریاکاری آمریکا را افشا می‌کنند.»

ظریف به ماجرای قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی در ۲ اکتبر سال گذشته در کنسولگری عربستان در استانبول اشاره می‌کند. خاشقجی از منتقدان دستیابی عربستان به فن‌آوری هسته‌ای بود.

محمد جواد ظریف هفته گذشته در حاشیه برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ در بخشی از گفت‌و‌گو با لیز دوست خبرنگار بی بی سی درباره بازداشت فعالان محیط زیست بدون پاسخگویی مسأله قتل جمال خاشقچی در کنسولگری عربستان در ترکیه را مطرح کرده بود. خبرنگار بی بی سی از او خواست موضوعات مختلف را با هم درنیامیزد. ظریف هم با فریاد گفت:

«چرا و به چه دلیلی شما (کشورهای غربی) همچنان به عربستان سعودی سلاح می‌فروشید. نگویید اروپایی‌ها سرمایه‌گذاری نمی کنند چون نگران وضعیت حقوق بشرند، آنها در عربستان سرمایه‌گذاری کردند، صادق باشیم. من خودم استاد حقوق بشر هستم.»

مقامات دولت ترامپ نوامبر/ آذر سال گذشته به نمایندگان کنگره آمریکا درباره توافق احتمالی فروش فناوری رآکتور هسته‌ای به عربستان سعودی بر اساس قرارداد موسوم به قرارداد ۱۲۳ توضیحاتی داده بودند.

قرارداد ۱۲۳ توافق‌نامه‌ای است که به شرکت‌های آمریکایی اجازه مشارکت در برنامه هسته‌ای غیرنظامی عربستان را خواهد داد. ریک پری، وزیر انرژی ایالات متحده بعد از سفری که سال گذشته به عربستان سعودی انجام داد، از آغاز مذاکرات بر سر قرارداد ۱۲۳ خبر داده بود. کره جنوبی، چین و روسیه بر سر ساخت رآکتورهای هسته‌ای در عربستان با ایالات متحده آمریکا رقابت می‌کنند. در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما نیز، آمریکا با این کشورها بر سر فروش فن‌آوری هسته‌ای در رقابت بود.

روز گذشته واشنگتن‌پست گزارش داده بود که ژنرال اچ آر مک‌مستر، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا و چند تن از مقامات بلندپایه کاخ سفید خواهان توقف مذاکرات درباره فروش فن‌آوری هسته‌ای به عربستان سعودی شده بودند.

بیشتر بخوانید: