رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس می‌گوید برای واردات کالاهای اساسی حدود ۳,۵ میلیارد دلار منابع ارزی تخصیص یافته اما تا کنون کالاها تحویل نشده و به همین دلیل ۴۲۰۰ نفر پیگرد قضائی شده‌اند. صدور گسترده کارت‌های بازرگانی در ماه‌های اخیر و سوء استفاده از این کارت‌ها عامل به هدر رفتن منابع ارزی عنوان شده است. ارز به صاحبان کارت‌ها داده شده اما کالایی از آن‌ها تحویل گرفته نشده است.

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تنها مجری صدور کارت‌های بازرگانی است ـ عکس از آرشیو
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تنها مجری صدور کارت‌های بازرگانی است ـ عکس از آرشیو

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری مهر گفت: «طی ماه‌های اخیر برای واردات کالاهای اساسی حدود ۳،۵ میلیارد دلار منابع ارزی تخصیص یافته، اما تا الان کالاهای مورد نظر تحویل نشده است به همین دلیل برای ۴۲۰۰ نفر پرونده قضائی تشکیل شده است.»

پورابراهیمی با انتقاد از این‌که بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دولت سامانه یکپارچه‌ای را برای اعتبارسنجی و رتبه‌بندی فعالان اقتصادی ایجاد نکرده، افزود کارت‌های بازرگانی‌ای صادر شد که اعتبار دارندگان کارت، مورد تأیید نبود.

رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «عده‌ای برای واردات، ارز دریافت کرده‌اند اما کالایی وارد نکرده‌اند؛ به این افراد اگر زمان هم بدهیم، اتفاقی نمی‌افتد.»

کارت بازرگانی، مجوزی است که توسط اتاق‌های بازرگانی صادر می‌شود. دارنده چه شخصی حقیقی باشد، چه شخصی حقوقی (مانند شرکت سهامی خاص یا عام)، می‌تواند با داشتن این مجوز، وارد وادی واردات و یا صادرات کالا شود.

به‌گفته پورابراهیمی دولت سامانه‌ای ایجاد کرده که براساس آن ۲۱ هزار نفر از بازرگانان در کشور رتبه‌بندی شدند و از این به بعد به بازرگانانی اجازه صادرات و واردات کالا داده می‌شود که بالاترین رتبه را از جهت اعتبار دارند.

سوء استفاده از کارت‌های بازرگانی در بهار و تابستان امسال به موضوع مطرحی در ایران تبدیل شد. در این ماه‌ها به دلیل اوج‌گیری قیمت دلار، واردات به تدریج به یک معضل تبدیل شد و گفته می‌شد برخی با استفاده از کارت‌های بازرگانی یک‌بار مصرف، اقدام به واردات غیرقانونی کرده‌اند. در همان زمان، آمارهای غیررسمی از وجود حدود ۶ هزار کارت بازرگانی مخدوش در کشور حکایت می‌کردند.

عدنان موسی‌پور، رئیس کمیسیون توسعه صادرات اتاق بازرگانی ایران چندی پیش، از صدور ۶۰۰ کارت بازرگانی در یکی از اتاق‌های بازرگانی استانی خبر داده بود، در حالی که به گفته او، تعداد کارت‌های صادر شده در این اتاق در طول چهار دهه، تنها حدود ۶۰ مورد بوده است.

صدور بی‌سابقه کارت‌های بازرگانی از جمله برای جلب نظر افراد به سود چهره‌های کنونی اتاق بازرگانی به‌دلیل نزدیک بودن انتخابات اتاق‌های بازرگانی صورت گرفته بود.

به گفته رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، لابی گسترده‌ای وجود دارد که طرح اعتبارسنجی بازرگانان اجرایی نشود و این موضوع، جریان سوء استفاده از کارت‌های بازرگانی یک بار مصرف را به معضلی تبدیل می‌کند که موجب عدم اجرای تعهدسپاری ارزی خواهد شد.

بر اساس قانون، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران تنها مجری صدور کارت‌های بازرگانی است و تأیید صدور این کارت‌ها برعهده وزارت صنعت، معدن و تجارت است.

مظفر علیخانی، معاون فنی و خدمات بازرگانی اتاق بازرگانی ایران، به‌تازگی از افت رتبه ایران در شاخص جهانی سهولت کسب و کار، به دلیل مشکلات ایجادشده بر سر موضوع کارت‌های بازرگانی خبر داده بود.

بیشتر بخوانید: